Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2013-14
UUI Alm.del
Offentligt
1344982_0001.png
1344982_0002.png
1344982_0003.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:12. marts 2014Kontor: PolitikontoretSagsbeh: Thomas Schouby Han-senSagsnr.: 2014-0032-1111Dok.:1041476
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 266 (Alm. del), somFolketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet tiljustitsministeren den 20. januar 2014. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraMartin Henriksen (DF).
Karen Hækkerup/Anne Berg Mansfeld-Giese
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 266 (Alm. del) fra Folketingets Udvalg for Udlændinge-

og Integrationspolitik:

”Er det ministerens opfattelse, at politiet er i stand til sikre defredelige beboeres sikkerhed på Aldersrosgade på Nørrebro, oger der særlige udfordringer med unge indvandrere knyttet tilområdet omkring Aldersrosgade?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”1. Rigspolitiet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet ind-hentet en udtalelse fra Københavns Politi, der har oplyst, atområdet omkring Aldersrogade indgår som en del af et særligtudsat boligområde på ydre Nørrebro i Københavns Politikreds.Den særlige politiindsats i området udøves fra LokalpolitietNordøst.Københavns Politi har i den forbindelse oplyst, at der i områ-det udøves en skærpet indsats på en række områder, der navn-lig tager sigte på at inddrage lokalmiljøet i arbejdet. Ud overalmindelig patruljering er der således etableret et tæt samarbej-de med socialforvaltningen, gadeplansmedarbejdere, klubper-sonale, ejendomsinspektører, boligbestyrere og projektet HOTSPOT, der koordinerer den kommunale indsats i området.Gennem ordningen ”Din Betjent” har lokalpolitiet endviderefaste politifolk tilknyttet området, hvilket har skabt tætte kon-takter og netværk i området. Hertil kommer et velfungerendeSSP-samarbejde i området, hvor det blandt andet løbende vur-deres, hvorvidt der skal foretages yderligere tiltag af politi-mæssig eller social karakter for at afhjælpe eller løse proble-mer i området.Det er Københavns Politis generelle opfattelse, at området om-kring Aldersrogade – bl.a. på baggrund af den ovenfor be-skrevne indsats – er roligt, og at der ikke er sikkerhedsmæssigeproblemer forbundet med at færdes i området, der adskiller sigvæsentligt fra, hvad der ellers er gældende i en storby som Kø-benhavn.

2.

I tilknytning til bemærkningerne fra Københavns Politi kanRigspolitiet supplerende oplyse, at landets politikredse på bag-grund af retningslinjer fra Rigspolitiet årligt udarbejder trus-selvurderinger af deres særligt udsatte boligområder. På bag-grund af disse politifaglige vurderinger af områdernes krimina-litetsmæssige og utryghedsmæssige belastning allokeres res-2
sourcer til områderne, ligesom der skabes grundlag for iværk-sættelse af indsatser.Det kan i øvrigt oplyses, at Rigspolitiet i 2012 og 2013 tildeltepuljemidler til blandt andet Københavns Politi til brug for eks-traordinære indsatser i de særligt udsatte boligområder. Mid-lerne er blandt andet anvendt til ”Din Betjent”-ordningen.Som det fremgår af den samtidige besvarelse af spørgsmål nr.265 (Alm. del) fra Folketingets Udvalg for Udlændinge- og In-tegrationspoliti har Rigspolitiet i november 2013 udgivet ”Po-litiets Tryghedsindeks”. Aldersrogade indgår i et af Køben-havns særligt udsatte boligområder, hvor borgernes tryghed ermålt.Tryghedsindekset er bl.a. baseret på en omfattende spørgeske-maundersøgelse (Politiets Tryghedsundersøgelse), hvor mereend 12.000 borgere har deltaget og på oplysninger om anmel-delser fra Politiets Sagstyringssystem. På den måde giverTryghedsindekset et nuanceret og præcist billede af borgernestryghed.Politiets Tryghedsundersøgelse omfatter dels spørgsmål, somdanner grundlag for beregninger af Politiets Tryghedsindeks,dels spørgsmål af mere generel karakter, herunder bl.a. vedrø-rende borgerens grundlæggende tryghed og tillid til politiet.Politiets Tryghedsundersøgelse viser således, at 70 procent afbeboerne i dette særligt udsatte boligområde på Ydre Nørrebroføler sig grundlæggende trygge i området. Det er på niveaumed trygheden i landets øvrige særligt udsatte boligområder.Herudover kan Rigspolitiet henvise til Justitsministeriets be-svarelse af 14. november 2013 af spørgsmål nr. 1177 (Alm.del, samling 2012-13) fra Folketingets Retsudvalg, hvoraffremgår, at det er Rigspolitiets opfattelse, at indsatsen i de ud-satte boligområder løses mest optimalt ved en lokalt forankretindsats, der tager højde for lige netop de problemstillinger, derer i det pågældende område, og som løbende kan tilpasses æn-dringer i den lokale situation.”Jeg kan henholde mig til Rigspolitiets udtalelse.
3