Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2013-14
UUI Alm.del
Offentligt
1344977_0001.png
1344977_0002.png
1344977_0003.png
1344977_0004.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:12. marts 2014Kontor: PolitikontoretSagsbeh: Thomas Schouby Han-senSagsnr.: 2014-0032-1111Dok.:1041461
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 265 (Alm. del), somFolketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet tiljustitsministeren den 20. januar 2014. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraMartin Henriksen (DF).
Karen Hækkerup/Anne Berg Mansfeld-Giese
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 265 (Alm. del) fra Folketingets Udvalg for Udlændinge-

og Integrationspolitik:

”Er det ministerens opfattelse, at politiet i modsætning til tidli-gere nu er i stand til at sikre de fredelige beboeres sikkerhed iEgedalsvænge?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”1. Rigspolitiet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet ind-hentet en udtalelse fra Nordsjællands Politi, der har oplyst, atEgedalsvængebebyggelsen, der er beliggende i FredensborgKommune, indgår blandt de af politiet udpegede særligt udsat-te boligområder.Med henblik på særlig politimæssig opmærksomhed i udsatteboligområder har Nordsjællands Politi medio juli 2012 etable-ret en særlig enhed (Enheden for Trygge Boligområder) bestå-ende af ca. 20 medarbejdere, der har til opgave at koordinereden samlede politimæssige indsats i bl.a. Egedalsvænge, ogsom samarbejder med særligt Fredensborg Kommune og bo-ligselskaberne om den samlede kriminalitetsforebyggende ind-sats i og omkring Egedalsvænge.Som en del af dette samarbejde lægges der vægt på en diffe-rentieret strategi, hvor der på den ene side rettes et tværsektori-elt fokus mod en række enkeltpersoner, der gennem myndig-hedernes samlede indsats søges motiveret til at ændre adfærd,medens strategien på den anden side tilstræber at modvirke re-kruttering til utryghedsskabende grupper gennem en massiv,forebyggende og individorienteret indsats.Inden for denne helhedsorienterede indsats er bl.a. etableret:Akutindsats mod 10 særligt udpegede kriminalitetstru-ede familierUngeindsats med kontaktpersonordninger og opsøgen-de teamsPartnerskab med Fredensborg Kommune om drift afungdomsklub i området, hvortil er knyttet både kom-munalt personale og politipersonale
2
Tværsektorielle møder til identificering af kriminali-tetstrusler og sikring af rettidig kriminalpræventiv ind-satsForældreinddragende tiltag
De her beskrevne initiativer og aktiviteter tilsigter ikke mindstat påvirke beboernes oplevede tryghed og beboernes angivelseaf nabolagsproblemer i området.På tilsvarende måde forventes den politimæssige indsats at på-virke det faktiske kriminalitetsbillede – og dermed beboernessikkerhed i området.Nordsjællands Politi bemærker i den forbindelse, at det fakti-ske kriminalitetsbillede i Egedalsvængeområdet ifølge ”Politi-ets Tryghedsindeks”, som er omtalt nedenfor, kun adskiller sigi relativt ringe grad fra kriminalitetsbilledet i den øvrige del afpolitikredsen og i Danmark som helhed.

2.

I tilknytning til bidraget fra Nordsjællands Politi kan Rigs-politiet oplyse, at Rigspolitiet i november 2013 udgav ”Politi-ets Tryghedsindeks”. Indekset måler borgernes tryghed i heleDanmark, herunder i hver af de 12 politikredse, i de fem stør-ste byer og i 34 særligt udsatte boligområder.Tryghedsindekset er bl.a. baseret på en omfattende spørgeske-maundersøgelse (Politiets Tryghedsundersøgelse), hvor mereend 12.000 borgere har deltaget, og på oplysninger om anmel-delser fra Politiets Sagstyringssystem. På den måde giverTryghedsindekset et nuanceret og præcist billede af borgernestryghed.Politiets Tryghedsundersøgelse omfatter dels spørgsmål, somdanner grundlag for beregninger af Politiets Tryghedsindeks,dels spørgsmål af mere generel karakter, herunder bl.a. vedrø-rende borgerens grundlæggende tryghed og tillid til politiet.Politiets tryghedsundersøgelse viser således, at 66 procent afbeboerne i Egedalsvænge føler sig grundlæggende trygge i eneller anden grad i deres nabolag, hvilket er en smule lavere endi landets øvrige særligt udsatte boligområder.Det kan i øvrigt oplyses, at Rigspolitiet i 2012 og 2013 tildeltepuljemidler til blandt andet Nordsjællands Politi til brug forekstraordinære indsatser i de særligt udsatte boligområder.Midlerne er anvendt til etableringen af Enheden for TryggeBoligområder.
3
Herudover kan Rigspolitiet henvise til Justitsministeriets be-svarelse af 14. november 2013 af spørgsmål nr. 1177 (Alm.del) fra Folketingets Retsudvalg, hvoraf det fremgår, at det erRigspolitiets opfattelse, at indsatsen i de udsatte boligområderløses mest optimalt ved en lokalt forankret indsats, der tagerhøjde for lige netop de problemstillinger, der er i det pågæl-dende område, og som løbende kan tilpasses ændringer i denlokale situation.”Jeg kan henholde mig til Rigspolitiets udtalelse.
4