Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2013-14
UUI Alm.del
Offentligt
1337228_0001.png
1337228_0002.png
Folketingets udvalg for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg
Finansministeren20. februar 2014
Svar på udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik spørgsmålnr.243(Alm. del)af 7. januar 2014 stillet efter ønske fraMartinHenriksen (DF)

Spørgsmål

Findes der opgørelser/beregninger, der viser hvor mange danskere, der holdesuden for arbejdsmarkedet og dermed fastholdes i offentlig forsørgelse pga.arbejdskraftindvandring fra EU-lande? Og i så fald bedes ministeren oplyse, hvormange offentlige midler (f.eks. kontanthjælp mm.) der bruges på danskere, derfastholdes i arbejdsløshed pga. arbejdskraftindvandring fra EU-lande, ligesom detbedes oplyst, hvor meget forbruget ville stige, såfremt de omtalte danskere var påarbejdsmarkedet og dermed må antages at have en større købekraft?

Svar

Der findes ikke sådanne opgørelser.Det skal understreges, at der også kan være modsatrettede effekter ud over de ispørgsmålet nævnte.Som udgangspunkt vil en øget arbejdsstyrke også medføreøget beskæftigelse set henover konjunkturerne,jf. Finansredegørelse 2014.Adgang tiludenlandsk arbejdskraft kan fx indebære, at en række varer og tjenester bliverbilligere til gavn for danske husholdninger og virksomheder. Lavere priser øgervelstanden og bidrager til, at forbrug og investeringer øges. Derigennem øges ogsådet samlede antal job. Udenlandsk arbejdskraft indebærer således ikke etmodsvarende fald i den danske beskæftigelse.Endvidere dæmpes pris- og lønpresset ved en given ledighedsprocent, hvilket kanhave bidraget til det fald, der har været i strukturledigheden det seneste tiår.En rapport fra Rockwool-fonden fra 2007 omhandler en række muligekonsekvenser for løn og beskæftigelse af udenlandsk arbejdskraft i Danmark,hovedsageligt baseret på oplysninger frem til og med 2004-2005. I forhold tilindvandring fra EU-lande, herunder navnlig østeuropæiske EU-lande, påpegerrapporten blandt andet (jf. fx ”Nyt fra Rockwool-fondens forskningsenhed”,oktober 2007, eller Rockwool-fondens Arbejdspapir nr. 16, København 2007):
Side 2 af 2
En svag tendens til, at en ansat indfødt dansker i en virksomhed får enmarginalt højere løn (knap 0,1 pct.), hvis virksomheden øger andelen afindvandrere fra østeuropæiske lande med 1 pct.-point.Når der ansættes flere østeuropæere i en virksomhed, så flytter dedanskere, der flytter ud af virksomheden, til andre job, ikke tilarbejdsløshed.
Derudover skal det bemærkes, at regeringen har gennemført en række initiativer tilat bekæmpe social dumping og til at modvirke, at udenlandsk arbejdskraft arbejderpå konkurrenceforvridende vilkår,jf. svar på Finansudvalgets spørgsmål 109 af 29.november 2012.Med venlig hilsenBjarne Corydon