Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2013-14
UUI Alm.del
Offentligt
1330695_0001.png
1330695_0002.png
1330695_0003.png
1330695_0004.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
5. februar 2014PolitikontoretTrine Dahl2014-0032-10901025059
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 242 (Alm. del), somFolketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet tiljustitsministeren den 7. januar 2014. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraMartin Henriksen (DF).
Karen Hækkerup/Anne Berg Mansfeld-Giese
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 242 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren på baggrund af artiklen i Den Korte Avis den2. januar 2014 ”Den Korte Avis’ reporter måtte flygte fra ungevoldsmænd” redegøre for, om den i artiklen nævnte politiind-sats er tilfredsstillende for landets justitsminister? Ministerenbedes venligst selv svare på spørgsmålet, i stedet for at ladepolitiledelsen svare på spørgsmålet. http://denkorteavis.dk/2014/pea-slagelsekorsor/”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”1. Rigspolitiet har indhentet et bidrag fra Sydsjællands ogLolland-Falsters Politi, der indledningsvist har oplyst, at poli-tikredsen i de seneste år har foretaget en særlig intensiveret po-litiindsats i de særligt udsatte boligområder Ringparken i Sla-gelse og Motalavej i Korsør med fokus på bl.a. at nedbringeantallet af straffelovsovertrædelser, forøge antallet af sigtelserefter straffeloven samt en hurtigere retsforfølgning i de rejstesager.Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har bl.a. som følge afden forøgede politiindsats og en øget involvering af kvinde-grupper, fædregrupper mv. i områderne Ringparken og Mota-lavej oplevet et fald i antallet af anmeldelser af straffelovsover-trædelser og hændelser om uorden fra disse områder hen oversidste halvdel af 2013 set i forhold til samme periode året før.Politikredsen har endvidere oplyst, at der sideløbende – for atfastholde den positive udvikling – gennem de seneste månederer taget skridt til yderligere at forstærke indsatsen, således attre betjente afsættes til sammen med lokalpolitiet at arbejde fo-rebyggende i områderne for at mindske uro og kriminalitet ogderved øge trygheden for borgerne.

2.

I artiklen fra den "Den Korte Avis", som spørgeren henvisertil, anføres det, at politiet nytårsnat nægtede at bistå brandvæ-senet med at slukke containerbrande og ikke turde bevæge sigind i områderne.Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har oplyst, at dette ikkeer korrekt.Politikredsen har således oplyst, at der nytårsnat var et konti-nuerligt samarbejde mellem politiet og brandberedskabet. Poli-tiet og brandberedskabet vurderede alle episoder, hvor der op-2
stod ildløs både i Ringparken og på Motalavej i Korsør. Dervar i den forbindelse en løbende og tæt dialog mellem politietsindsatsleder og brandberedskabets indsatsleder.Politikredsen har videre oplyst, at det hurtigt stod klart, atgrupper af unge i områderne antændte mindre brande med detformål at skabe en konfrontation med politi og brandbered-skab, hvorunder der blev kastet kanonslag mod både politi- ogbrandpersonale.Med henblik på ikke at eskalere denne konfrontationssøgendeadfærd blev det løbende vurderet, om det var forsvarligt, at po-liti og brandvæsen forlod områderne eller undlod at foretageslukning, hvilket i enkelte tilfælde blev besluttet, hvis det kun-ne konstateres, at der var tale om brand på et åbent græsarealeller mindre containerbrande, hvor der ikke var fare for men-nesker eller større værdier.Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har oplyst, at i langthovedparten af de tilfælde, hvor politiet blev bedt om at rykkeud til brande og i alle tilfælde af øvrige redningsopgaver, ryk-kede politi og beredskabspersonale ud i områderne.Det er således efter politiets opfattelse ikke korrekt, at politietnytårsnat ikke turde at bevæge sig ind i områderne. Politikred-sen bemærker i øvrigt, at den polititjenestemand, som er dedi-keret til nærpolitiindsatsen på Motalavej, næsten dagligt kom-mer i området, uden at dette giver anledning til problemer.Politikredsen har tilføjet, at Slagelse brandberedskab forud forårsskiftet i tæt samarbejde med beboere på Motalavej havdegennemført en forebyggende indsats og instruktion i, hvorledesde kunne forholde sig ved mindre brande i eksempelvis contai-nere, og som en præventiv foranstaltning havde udleveret etantal brandslukkere i bebyggelsen.

3.

I relation til det i artiklen fra "Den Korte Avis" anførte ved-rørende forretningen ”Dansk Outlet” (der åbnede den 7. no-vember 2013) har Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi op-lyst, at der i perioden fra den 21. november 2013 til den 27.december 2013 er modtaget tre anmeldelser om uro og uorden,en anmeldelse om indbrudsforsøg, en anmeldelse af butiksty-veri og to anmeldelser om hærværk. Fem af disse forhold erbegået i perioden 21. – 27. december 2013.Butikstyveriet blev begået af en kvinde, der ikke kan relaterestil den mindre gruppe af drenge, der af forretningsindehaverenangives at stå bag de øvrige forhold.Politikredsen har endvidere oplyst, at forretningsindehaverenhar afleveret optagelser af de episoder af uro og uorden, der er3
foregået i butikslokalet. På baggrund heraf pågår der efter-forskning med henblik på identifikation af drengene. I de øvri-ge forhold foreligger der på nuværende tidspunkt hverken fo-tooptagelser, vidneudsagn eller tekniske beviser, der kan bi-drage til at identificere en gerningsmand.Rigspolitiet kan henholde sig politikredsens redegørelse og kani øvrigt henvise til Justitsministeriets besvarelse af 14. novem-ber 2013 af spørgsmål nr. 1177 (Alm. del, samling 2012-13)fra Folketingets Retsudvalg, hvoraf fremgår, at det er Rigspoli-tiets opfattelse, at indsatsen i de udsatte boligområder løsesmest optimalt ved en lokalt forankret indsats, der tager højdefor lige netop de problemstillinger, der er i det pågældendeområde, og som løbende kan tilpasses ændringer i den lokalesituation. Dette gælder såvel i forhold til den politimæssigeløsning af de problemer, der måtte være i de udsatte boligom-råder, men også i forhold til samarbejdet mellem beredskabs-myndighederne om deres arbejde i de pågældende områder.”Jeg kan henholde mig til Rigspolitiets udtalelse, idet jeg – som jeg ogsåhar oplyst i min besvarelse af 22. januar 2014 af spørgsmål nr. S 763 – ermeget tilfreds med, at politiet har taget episoderne på Motalavej omkringårsskiftet meget alvorligt og i et tæt samarbejde med bl.a. de kommunalemyndigheder har iværksat en række relevante tiltag, herunder intensiveretpolitimæssig tilstedeværelse i områderne og målrettet efterforskning afepisoderne.
4