Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2013-14
UUI Alm.del
Offentligt
1323698_0001.png
1323698_0002.png
Kulturministeren
Folketingets Udvalg for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
16. januar 2014
Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har den 20. december 2013,efter ønske fra Merete Riisager (LA), stillet mig følgende spørgsmål, nr. 230 (Alm. del),som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål:

"Vil ministeren oplyse, hvorvidt og hvordan man i Kulturministeriet har forholdt sig til,om Khalid Alsubeihi, som er formand for foreningen Nørrebronx, efterlever demokrati-ske grundprincipper? Spørgsmålet stilles på baggrund af, at ministeren fortsat ønskerat bevilge midler til Nørrebronx, selvom Københavns kommune har besluttet at stoppeden årlige bevilling til foreningen, bl.a. som følge af, at Khalid Alsubeihi har opfordretunge mænd til at rejse til Syrien og være del af en hellig krig."

Svar:

Folketingets Finansudvalg tiltrådte den 19. december 2013 Kulturministeriets aktstyk-ke om anvendelse af ministeriets andel af udlodningsmidler (tidligere tips- og lottomid-ler) til humanitære, velgørende og andre almennyttige formål. Ved aktstykket bevilgesForeningen Nørrebronx et tilskud på 12.069,44 kr. til kampagne- og informationsmate-riale, mobiltelefoner, bærbar og printer. Kampagne- og informationsmaterialet omfatterifølge foreningens ansøgning pjecer, plakater, PR og foredrag i forbindelse med igang-sættelse og deltagelse i kampagner og formidling - som f.eks. en række modvolds-foredrag for forældre, forældremøder og møder med andre aktører.I forbindelse med finansudvalgets behandling af aktstykket besvarede jeg et spørgsmålfra udvalget (spørgsmål 3) om baggrunden for, at jeg fortsat ønsker at bevilge midler tilforeningen Nørrebronx, når Københavns Kommune har besluttet at stoppe sin årligebevilling til foreningen. Svaret på spørgsmål 3 og 5 er vedlagt dette svar.Som det fremgår af min besvarelse af finansudvalgets spørgsmål, er det en forudsæt-ning for, at en forening eller organisation kan opnå tilskud af puljen til humanitære,velgørende og andre almennyttige formål, at foreningen/organisationen har 1) et huma-nitært og almennyttigt formål, 2) skriftlige love og vedtægter, som er godkendt af gene-
Dok. nr. 2021481
Side 2
ralforsamlingen samt er lovlige i forhold til gældende lovgivning og 3) årsberetningregnskaber og budgetter.Det følger endvidere af Kulturstyrelsens vejledning til puljen, at det skal fremgå af ved-tægterne, at generalforsamlingen er højeste myndighed, dog således at foreninger ogorganisationer med lignende demokratisk og repræsentativ ledelsesform efter en kon-kret vurdering også kan komme i betragtning.Endelig har en forening eller organisation, der ønsker at opnå støtte fra puljen, medvirkning fra 2013 skullet underskrive en erklæring om, at hverken organisationensstøtter eller organisationens ansatte inden for de tre seneste år har været straffet imedfør af straffeloven for aktiviteter udført i forbindelse med organisationens virksom-hed.Kulturstyrelsen har i forbindelse med behandlingen af ansøgningen fra Nørrebronx omtilskud af puljen til humanitære, velgørende og andre almennyttige formål påset, at for-eningen opfylder de opstillede krav. Det fremgår af Foreningen Nørrebronx' vedtægter,at foreningens formål er at udføre tryghedsskabende, kompetenceopbyggende, krimina-litetsforebyggende, socialt, sportslig og anden frivillig indsats, især rettet mod børn ogunges tryghed, udvikling, trivsel og fritid.Jeg skal afslutningsvis erindre om, at Kulturministeriet tidligere på foranledning af Fi-nansudvalget har overvejet en anden model til fordeling af udlodningsmidler til almen-nyttige formål. På daværende tidspunkt var der ikke tilslutning hertil i Folketinget. Jeger indstillet på at tage ordningen op til fornyet overvejelse i dialog med Folketingetspartier, såfremt partierne ønsker det.
Marianne Jelved