Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2013-14
UUI Alm.del
Offentligt
Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato:27. januar 2014
Sagsnr.2014 - 160
Under henvisning til Folketingets Udvalg for Udlændinge- og
Integrationspolitiksbrev af18. december 2013følger hermed social-,
børne- ogintegrationsministerensendelige svarpå spørgsmål nr.
Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Marie Krarup (DF).
219(UUI alm. del).
Spørgsmål nr. 219:
”Vil ministeren enten tage delen om deltagelse i foreninger ud afintegrationsbarometeret eller lave en liste over gode og dårlige foreninger,så barometeret går i minus, når der er flere, der melder sig ind i Hizbut-Tahrir? Spørgsmålet stilles på baggrund af samrådet den 18. december2013 om forståelsen af begrebet integration, jf. UUI alm. det – samråds-spørgsmål O.”
Svar:
I Danmark er der tradition for at deltage i foreningslivet. Mange foreninger oginteresseorganisationer bidrager direkte til medborgerskab og integrationved at styrke den enkelte borgers indflydelse på politikere og offentlige or-ganisationer via meningsfællesskaber. Langt de fleste foreninger bidragerogså ved at give medlemmer erfaringer med deltagelse i demokratiske fæl-lesskaber. Deltagelse i lokalsamfundet, herunder som følge af fore-ningsmedlemsskab, kan bidrage til at styrke den enkelte borgers selvtillid oginteressen for at deltage i større demokratiske fællesskaber, såsom demo-kratisk funderede politiske partier.Foreningsdeltagelsen blandt indvandrere og efterkommere er betydeligtlavere end blandt personer med dansk oprindelse. Det er på den baggrunden vigtig målsætning for regeringen, at foreningsdeltagelsen blandt indvan-drere og efterkommere bliver øget. Integrationsbarometeret bør såledesfortsat følge udviklingen i foreningsmedlemskab blandt indvandrere og efter-kommere.
2
Derudover bemærkes, at foreningsmedlemsskab er en metode, som brugespå andre områder end blot integrationsområdet, til at måle fx social kapitalog medborgerskab.Hvad angår forslaget om at udfærdige en liste over gode og dårlige forenin-ger, så finder jeg det ikke hensigtsmæssigt, hvis politikere skal til at foretageen opdeling i ”gode” og ”dårlige” foreninger. Også henset til at vi i Danmarkhar en grundlovssikret foreningsfrihed. Derudover kan jeg oplyse, at derifølge Frivillighedsundersøgelsen fra 2006, som blev gennemført af en grup-pe forskere fra SFI og Center for forskning i Idræt fra Syddansk Universitet,er omkring 83.000 lokale foreninger i Danmark. Det vil derfor i praksis næp-pe heller være muligt at inddele disse i ”gode” og ”dårlige” foreninger.
Annette Vilhelmsen/ Henrik Thomassen