Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2013-14
UUI Alm.del
Offentligt
1327021_0001.png
1327021_0002.png
Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato:27. januar 2014
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
Sagsnr.2014 - 160

Under henvisning til Folketingets Udvalg for Udlændinge- og

Integrationspolitiksbrev af18. december 2013følger hermed social-,

børne- ogintegrationsministerensendelige svarpå spørgsmål nr.

Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Marie Krarup (DF).

217(UUI alm. del).

Spørgsmål nr. 217:

”Er ministeren enig i, at integrationsbarometeret på Integrationsministerietshjemmeside går i plus, når flere melder sig ind i Hizbut-Tahrir? Spørgsmåletstilles på baggrund af samrådet den 18. december 213 om forståelsen afbegrebet integration, jf. UUI alm. det – samrådsspørgsmål O.”

Svar:

Regeringens nationale integrationsbarometer går ikke i plus, alene fordiHizbut-Tahrir måtte få flere medlemmer.Spørgsmålet giver anledning til at forklare, hvordan der måles i integrations-barometeret. I integrationsbarometret fokuseres der på ni forskellige mål forintegrationsindsatsen, herunder blandt andet målet medborgerskab. Fore-ningsmedlemsskab er én ud af tre indikatorer, som måler medborgerskab.De to andre indikatorer er henholdsvis anerkendelse og politisk deltagelse.Målingen af foreningsmedlemskab er baseret på interviews, hvor følgendespørgsmål er stillet til respondenterne: ”Er du medlem af en forening?”. In-den spørgsmålet bliver stillet, får respondenterne eksempler på forskelligeforeningstyper og på konkrete foreninger som Brugsen, FDM, Røde Kors ogKræftens Bekæmpelse.Datagrundlaget for målingen af målet medborgerskab indeholder besvarel-ser fra et repræsentativt udsnit af indvandrere og efterkommere med ikke-vestlig oprindelse. Ca. 2.000 indvandrere og efterkommere med ikke-vestlig
2
oprindelse, har deltaget i undersøgelsen, som danner grundlag for målingenaf målet medborgerskab.Ifølge eksperters vurdering er der omkring 100 personer i Danmark, som kanbetegnes som medlemmer af Hizbut-Tahrir. Hvis der blandt interviewperso-nerne skulle være en, som dels opfatter Hizbut-Tahrir som en forening, ogdels opfatter sig selv som medlem af Hizbut-Tahrir, kan det ikke afvises, atden pågældende har svaret ja til ovennævnte spørgsmål.Men selv i dette tilfælde vil det på grund af det samlede antal respondenterikke give et synligt udslag på integrationsbarometeret. Det bemærkes i for-længelse heraf, at integrationsbarometeret kun viser en positiv udvikling formålet om medborgerskab, hvis der har været en positiv udvikling for mindstto af de tre indikatorer, som måler medborgerskab, hvoraf foreningsmedlem-skab som nævnt er én.
Annette Vilhelmsen/ Henrik Thomassen