Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2013-14
UUI Alm.del
Offentligt
Udlændingeafdelingen
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:17. december 2013Kontor: UdlændingekontoretSagsbeh: Mette Kjølby Miller-HarrisSagsnr.: 2013-0032-1049Dok.:997880
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 180 (Alm. del), som Udvalgetfor Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsministeren den6. december 2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra medlem af Folke-tinget Martin Henriksen (DF).
Karen Hækkerup/Joachim Kromann
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 180 (Alm. del) fra Udvalget for Udlændinge- og Inte-
grationspolitik:
”Med henvisning til sagen om den thailandske pige Im bedesministeren redegøre for, hvordan han vil forklare de udlændin-ge, som også ønsker deres sag om opholdstilladelse i Danmarkgenoptaget, at Folketinget kun lovgiver med tilbagevirkendekraft i forhold til én enkeltsag, men ikke i forhold til andre sa-ger. Mener ministeren ikke, at den valgte fremgangsmetode ri-sikerer at sætte regering og Folketinget under pres i forhold tilat lovgive med tilbagevirkende kraft inden for andre dele afudlændingepolitikken, og er dette efter ministerens opfattelseen hensigtsmæssig måde at tilrettelægge udlændingepolitikpå?”Svar:
Et bredt politisk flertal i Folketinget (regeringspartierne, Venstre, Enheds-listen, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti) indgik den 13.november 2013 en aftale om ændring af reglerne om adgangen til fortsatophold her i landet i tilfælde af en herboende ægtefælles død.Forslag til lov om ændring af udlændingeloven (Ret til fortsat ophold vedægtefælles død), som gennemfører den politiske aftale, blev sendt i høringden 6. december 2013.Som det fremgår under pkt. 2.3 i lovforslagets almindelige bemærkninger,er der blandt aftaleparterne enighed om, at lovændringen helt undtagelses-vis skal finde anvendelse på det fåtal af sager, der inden for en begrænsetperiode forud for lovens ikrafttræden er endeligt afgjort.På den baggrund indeholder lovforslaget en særlig adgang til genoptagelseaf afgjorte sager.Med den foreslåede genoptagelsesadgang kan udlændinge, hvis opholdstil-ladelse inden for de seneste 2 år forud for lovens ikrafttræden er blevetnægtet forlænget eller inddraget som følge af samlivsophør ved den herbo-ende ægtefælles eller samlevers død, og hvis eventuelle børns opholdstil-ladelse tilsvarende er blevet nægtet forlænget eller inddraget, inden for 6måneder fra lovens ikrafttræden anmode om – og have ret til – at få deressag om nægtelse af forlængelse eller inddragelse genoptaget. Herefter viludlændingemyndighederne ved behandlingen af genoptagelsessagen skulleanvende den foreslåede § 19, stk. 8, jf. lovforslagets § 1, nr. 1, hvorefter2
der ved afgørelsen om inddragelse af en opholdstilladelse meddelt efter §9, stk. 1, nr. 1, eller § 9 c, stk. 1, uanset varigheden af udlændingens op-hold her i landet skal tages særligt hensyn til, om opholdsgrundlaget ikkelængere er til stede som følge af samlivsophør, der skyldes, at den i Dan-mark fastboende ægtefælle eller samlever er afgået ved døden.
3