Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2013-14
UUI Alm.del
Offentligt
1310420_0001.png
1310420_0002.png
1310420_0003.png
Udlændingeafdelingen
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
9. december 2013Asyl- og VisumkontoretPernille Bjørnholk2013-0032-1038993330
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 161 (Alm. del), som Folketin-gets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsmi-nisteren den 2. december 2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra med-lem af Folketinget Johanne Schmidt-Nielsen (EL).
Morten Bødskov/Rasmus Kieffer-Kristensen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 161 (Alm. del) fra Folketingets Udvalg for Udlændinge-

og Integrationspolitik:

”Vil ministeren oversende de nugældende svenske og norskeretningslinjer for udstedelse af visum til syriske statsborgere påoriginalsprogene for derved at dokumentere, at den senestestramning af den danske visumpraksis over for syriske stats-borgere er "på linje med den praksis, der for tiden anvendes afbl.a. Norge og Sverige", som det er anført i bilag 20 - UUI alm.del?”

Svar:

Justitsministeriet har i forbindelse med overvejelserne omkring ændring afvisumpraksis for personer fra Syrien indhentet oplysninger om praksis iNorge og Sverige.Norsk visumpraksis er beskrevet på de norske udlændingemyndighedershjemmeside. Det fremgår heraf, at Syrien er placeret i "rød gruppe", somer den gruppe, hvor praksis er mest restriktiv. Beskrivelsen af praksis i"rød gruppe" vedlægges til orientering.På forespørgsel fra Justitsministeriet har de norske udlændingemyndighe-der, Utlendingsdirektoratet, desuden oplyst følgende om praksis for med-delelse af visum til netop syriske statsborgere:”Vi kan bekrefte at Norge har en svært restriktiv visumpraksisfor borgere av Syria. Det du har fått opplyst stemmer. Vi utste-der for tiden ikke visum til syriske borgere, det er en god stundsiden sist. Syria er i vår kategorisering av visumpraksis i rødgruppe – den mest restriktive gruppen. Vi har erfaringer med atborgere fra Syria ikke har til hensikt å returnere, slik at vi kunhelt unntaksvis vurderer å utstede et visum. Aktuelle tilfellerhvor vi kan vurdere å gi visum er som du nevner dødsfall i nærfamilie eller livstruende sykdom i nær familie. Ut over dette vildet kunne være aktuelt å utstede visum til syriske borgere der-som det foreligger nasjonale hensyn eller internasjonale for-pliktelser.”Svensk visumpraksis er kun i hovedtræk beskrevet på de svenske udlæn-dingemyndigheders hjemmeside. Beskrivelsen af praksis vedlægges til ori-entering.
2
På forespørgsel fra Justitsministeriet har de svenske udlændingemyndig-heder, Migrationsverket, oplyst følgende om praksis for meddelelse af vi-sum til syriske statsborgere:”Vi har ingen fastslagen praxis för syriska viseringsökande, al-la ansökningar prövas individuellt. Kravet på återvändandeav-sikt är ju dock absolut vid utfärdande av visering och i dagslä-get är det få syrier som bedöms ha en återvändandeavsikt, dä-rav får flertalet avslag på sina viseringsansökningar."Det kan supplerende oplyses, at det fremgår af statistisk materiale fra Eu-ropa-Kommissionen, at afslagsprocenten ved Den Svenske Ambassade iDamaskus i 2012 var 85,2 %, mens afslagsprocenten ved Den DanskeAmbassade i Damaskus var 29,8 %. Kommissionens statistik er tilgænge-lig på Kommissionens hjemmeside: http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/what-we-do/policies/borders-and-visas/visa-policy/index_en.htm.
3