Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2013-14
UUI Alm.del
Offentligt
1314985_0001.png
1314985_0002.png
1314985_0003.png
Udlændingeafdelingen
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:17. december 2013Kontor: UdlændingekontoretSagsbeh: Mette Kjølby Miller-HarrisSagsnr.: 2013-0032-1021Dok.:983442
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 129 (Alm. del), som Udvalgetfor Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsministeren den25. november 2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra medlem af Fol-ketinget Johanne Schmidt-Nielsen (EL).
Karen Hækkerup/Joachim Kromann
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 129 (Alm. del) fra Udvalget for Udlændinge- og Inte-

grationspolitik:

”Hvor stor en del af Udlændingenævnets afslag fra 2013 erindbragt for domstolene sammenholdt med den del af Justits-ministeriets afslag fra årene 2011 og 2012 i tilsvarende klage-sager, der blev indbragt for domstolene?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Udlændingenævnet, der har oplyst følgende:”Det fremgår af de statistiske oplysninger, som Udlændinge-styrelsen har udarbejdet til Udlændingenævnet til brug for be-svarelse af nærværende spørgsmål, at domstolene i periodenfra den 1. januar 2013 til den 3. december 2013 har afgjort 24sager, der er indbragt efter udlændingelovens § 52, hvori hen-holdsvis det tidligere Ministerium for Flygtninge, Indvandrereog Integration, Justitsministeriet, Beskæftigelsesministeriet el-ler Udlændingenævnet har truffet afgørelse.Det fremgår derudover, at domstolene i 2012 afgjorde 22 sagerindbragt efter udlændingelovens § 52, hvori det tidligere Mini-sterium for Flygtninge, Indvandrere og Integration har truffetafgørelse.Det fremgår endvidere, at domstolene i 2011 afgjorde 22 sagerindbragt efter udlændingelovens § 52, hvori det tidligere Mini-sterium for Flygtninge, Indvandrere og Integration har truffetafgørelse.Det fremgår endelig, at tre sager, der er indbragt efter udlæn-dingelovens § 52 i 2013, og som ligger inden for Udlændinge-nævnets kompetence, fortsat verserer ved domstolene.Det bemærkes, at de sager, der eksempelvis er afgjort i 2013ved domstolene kan vedrøre såvel afgørelser truffet i 2013 afUdlændingenævnet som afgørelser truffet på et tidligere tids-punkt af enten det tidligere Ministerium for Flygtninge, Ind-vandrere og Integration, Justitsministeriet eller Beskæftigelses-ministeriet.Det bemærkes, at de statistiske oplysninger, der ligger til grundvedrørende domstolssager indbragt efter udlændingelovens §52 er opbygget således, at den samme person kan være regi-streret på flere sager i flere instanser. Hvis en person eksem-pelvis har anmodet Udlændingestyrelsen om at indbringe ensag efter udlændingelovens § 52 for byretten, og denne sag se-2
nere kæres til landsretten, vil sagen fremgå af statistikken togange. Såfremt landsrettens afgørelse senere kæres til Højeste-ret, vil der fremgå yderligere en sag af statistikken. Det sammegør sig gældende, hvis en retssag vedrører to eller flere perso-ner. I så fald vil der blive registreret én sag per person per rets-instans. Hvis to søskende eksempelvis anmoder Udlændinge-styrelsen om at indbringe deres sager for byretten efter udlæn-dingelovens § 52, og dennes afgørelse vedrørende de to sø-skende senere kæres til landsretten, vil der således fremgå firesager af statistikken. Kæres landsrettens afgørelse herefter tilHøjesteret, vil yderligere to sager fremgå af statistikken. Sagerhvori domstolene har vurderet de samme faktiske omstændig-heder, men hvor sagen omfatter to eller flere personer, vil såle-des kunne fremgå af statistikken flere gange, alt efter hvormange personer sagen omfatter, og hvor mange instanser sagenhar været behandlet ved.Udover muligheden for at indbringe Udlændingenævnets afgø-relser for domstolene efter udlændingelovens § 52 er der ogsåmulighed for at indbringe Udlændingenævnets afgørelser fordomstolene efter grundlovens § 63. Det er dog ikke muligt i dejournaliseringssystemer, som anvendes til at udtrække statisti-ske oplysninger, at udtrække statistik vedrørende sager ind-bragt for domstolene efter grundlovens § 63. Det vil såledeskræve en omfattende manuel gennemgang af alle de sager,hvori en sag ses indbragt for domstolene efter grundlovens §63, for at finde frem til specifikke oplysninger omkring, hvormange sager der er indbragt efter grundlovens § 63.Udlændingenævnet bemærker, at de statistiske oplysninger,som ligger til grund for besvarelsen af spørgsmålet, er behæftetmed en vis usikkerhed, idet udlændingesystemerne er opbyggetsom journaliserings- og sagsstyringssystemer og ikke somegentlige statistiksystemer.”
3