Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2013-14
UUI Alm.del
Offentligt
1343222_0001.png
1343222_0002.png
1343222_0003.png
Udlændingeafdelingen
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
10. marts 2014Kontoret for Humanitærtophold og udsendelserSagsbeh: Nicolai WintherSagsnr.: 2013-0032-1011Dok.:981510
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 123 (Alm. del), som Udvalgetfor Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsministeren den22. november 2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra medlem af Fol-ketinget Johanne Schmidt-Nielsen (EL).
Karen Hækkerup/Thomas Tordal-Mortensen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 123 (Alm. del) fra Udvalget for Udlændinge- og Inte-

grationspolitik:

”Det fremgår af svar på spørgsmål 59 - UUI alm. del, at sagenspart i en konkret sag vil kunne få aktindsigt i relevante oplys-ninger fra MedCOI. Vil denne aktindsigt omfatte navne på kil-der til oplysningerne om medicinske behandlingsmulighederstilgængelighed, så kildernes lødighed og troværdighed kan ef-terprøves?”

Svar:

1.

Justitsministeriet kan oplyse, at MedCOI er et projekt finansieret af DenEuropæiske Flygtningefond, der har til formål at sikre, at myndigheder iEU’s medlemslande har adgang til relevant og pålidelig information ombehandlingsmuligheder i udlændinges hjemlande. Projektet drives af dehollandske og belgiske myndigheder.Som det fremgår af ministeriets besvarelse af spørgsmål nr. 59 fra Udval-get for Udlændinge- og Integrationspolitik, følger det af retningslinjernefor anvendelse af oplysninger fra MedCOI, at databasens svarskemaer omtilgængeligheden af behandlingsmuligheder i et bestemt land er begrænsettil anvendelse af offentlige myndigheder fra de deltagende lande. Detteskyldes bl.a., at de ofte indeholder oplysninger, der ikke er offentligt til-gængelige, og detaljerede lægefaglige vurderinger i konkrete sager. Det erdog efter retningslinjerne ikke udelukket, at oplysningerne kan udleveres iforbindelse med eksempelvis retssager, når det er påkrævet.Navnlig for så vidt angår navne og kontaktdata på bl.a. kilder fremgår detaf de nævnte retningslinjer, at sådanne oplysninger ikke bør indgå i svar-skemaerne. Såfremt sådanne oplysninger indgår, fremgår det, at medlems-landene bedes foretage anonymisering eller fjerne oplysningerne.

2.

I det omfang der på trods af det ovenfor anførte alligevel måtte indgåoplysninger om navne og kontaktdata på bl.a. kilder i svarskemaerne, be-ror det på forvaltningslovens regler om partsaktindsigt, om der i en konkretsag måtte være adgang for en part til aktindsigt i de nævnte oplysninger.Justitsministeriet kan generelt oplyse følgende om det nævnte spørgsmålom partsaktindsigt:Det følger af forvaltningslovens § 9, stk. 2, at en parts ret til aktindsigt om-2
fatter – med de i §§ 12-15 b nævnte undtagelser – alle dokumenter, dervedrører sagen, og indførelser i journaler, registre og andre fortegnelservedrørende den pågældende sags dokumenter.Efter forvaltningslovens § 15 a, stk. 1, kan retten til aktindsigt begrænsesaf hensyn til rigets udenrigspolitiske interesser m.v., herunder forholdet tilandre lande eller internationale organisationer, i det omfang fortrolighedfølger af EU-retlige eller folkeretlige forpligtelser eller lignende.Hvis de hensyn, der er nævnt i §§ 15-15 b, kun gør sig gældende for en delaf et dokument, skal der som udgangspunkt meddeles parten aktindsigt idokumentets øvrige indhold, jf. forvaltningslovens § 15 c.Det må efter Justitsministeriets opfattelse antages, at oplysninger om nav-ne og kontaktdata på kilder – i lyset af det ovenfor anførte om retningslin-jerne for anvendelse af oplysninger fra MedCOI – som udgangspunkt vilvære undtaget fra aktindsigt efter forvaltningslovens § 15 a, stk. 1.

3.

Justitsministeriet kan i øvrigt oplyse, at såfremt der i forbindelse medsagens oplysning fremkommer indsigelser fra parten eller dennes repræ-sentant mod eksempelvis de oplysninger, som fremgår af materialet fraMedCOI, tager ministeriet naturligvis stilling til de pågældende indsigelsersom led i den almindelige sagsbehandling.Såfremt Justitsministeriet i det konkrete tilfælde vurderer, at der måtte væ-re behov for at indhente yderligere oplysninger, vil et sådant sagsskridtblive iværksat.
3