Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2013-14
UUI Alm.del
Offentligt
Udlændingeafdelingen
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
13. december 2013Kontoret for Humanitærtophold og udsendelserSagsbeh: Uffe Kritte NielsenSagsnr.: 2013-0032-1004Dok.:974246
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 119 (Alm. del), somFolketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet tiljustitsministeren den 15. november 2013. Spørgsmålet er stillet efter ønskefra medlem af Folketinget Johanne Schmidt-Nielsen (EL).
Karen Hækkerup/Pernille Breinholdt Mikkelsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 119 (Alm. del) fra Folketingets Udvalg for Udlændinge-
og Integrationspolitik:
”Ministeren bedes kommentere indslaget i Orientering, DR,P1, 14. november 2013 om lægers medvirken ved tvangsmæs-sigeudsendelserafafvisteasylansøgere(http://www.dr.dk/P1/orientering/indslag/2013/11/14/164644.htm) og oplyse, i hvor mange tilfælde læger har medvirket vedtvangsmæssige udsendelser af asylansøgere (enten umiddelbartop til udsendelsen eller under selve udsendelsen) i årene 2011-13, og om ministeren mener, at myndighederne bør fortsætteden eksisterende praksis, som ifølge flere kilder i radioindsla-get er på kant med de lægeetiske regler.”Svar:
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen indhentet en udtalelse fraRigspolitiet, der har oplyst følgende:”Den danske udlændingelovgivning bygger på det grundlæg-gende princip, at en udlænding, der modtager et endeligt afslagpå en ansøgning om asyl – og eventuelt tillige afslag på en an-søgning om opholdstilladelse af humanitære grunde – har pligttil at udrejse af landet. Der fastsættes i den forbindelse en fristfor udrejsen. Udrejser udlændingen ikke frivilligt inden for denaf udlændingemyndighederne fastsatte frist, ”drager politietomsorg for udrejsen”, jf. udlændingelovens § 30, stk. 2.Udsendelsesarbejdet er en myndighedsforpligtelse for politiet.Opgaven skal løses effektivt, men arbejdet søges samtidiggennemført under størst mulig hensyntagen til den enkelte ud-lænding. Rigspolitiet har således fokus på etik og moral i for-hold til opgavevaretagelsen, såvel i forhold til forberedelsen afen udsendelse som i forhold til gennemførelsen heraf. En vær-dig udsendelse er således at foretrække for såvel udlændingensom politiet.Foreligger der allerede ved planlægningen af udsendelsen op-lysninger om udlændingens helbredsforhold, som rejser tvivlom, hvorvidt udlændingen – for tiden – kan gennemføre ud-sendelsen af lægelige grunde, skal forholdet afklares, eventueltved at sagen skriftligt forelægges en læge til udtalelse. Vurde-res der at være et behov for deltagelse af sundhedsfagligt per-sonale (læge og/eller sygeplejerske) under udsendelsen, arran-geres dette.Rigspolitiet skal understrege, at deltagelse af sundhedsfagligtpersonale under en udsendelse ikke har til formål af understøt-2
te politiets myndighedsopgave med gennemførelse af udsen-delsen. Det sundhedsfaglige personale er således ikke et”magtmiddel”, som politiet kan anvende til at fremme udsen-delsen.Deltagelse af sundhedsfagligt personale er udelukkende be-grundet i et ønske om at understøtte og hjælpe udlændingen iforbindelse med udsendelsen, hvis der skulle opstå helbreds-mæssige problemer.Politipersonalet, der ledsager udlændingen, skal under hele ud-sendelsesforløbet være opmærksomme på den ledsagede ud-lændings helbredsmæssige forhold. Opstår der sygdom under-vejs, skal ledsagerne yde førstehjælp.Eventuel anvendelse af medicinering/udlevering af medicinunder en udsendelse vil alene ske efter en sundhedsfaglig vur-dering af det ledsagende sundhedsfaglige personale. Det ledsa-gende politipersonale har ingen indflydelse herpå, ligesom detledsagende politipersonale ikke må medvirke til, at medicinanvendes til at passivere en urolig/voldsom, men i øvrigt raskudlænding.Rigspolitiet skal afslutningsvis oplyse, at Rigspolitiet ikke fø-rer en statistik, der kan belyse, i hvor mange tilfælde læger el-ler andet sundhedsfagligt personale har været med undertvangsmæssige udsendelser af asylansøgere. Rigspolitiet erin-drer imidlertid kun få tilfælde.”
3