Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2013-14
UUI Alm.del
Offentligt
1305777_0001.png
1305777_0002.png
1305777_0003.png
Udlændingeafdelingen
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
28. november 2013Kontoret for Humanitærtophold og udsendelserSagsbeh: Caroline ElmbergSagsnr.: 2013-0032-0997Dok.:969045
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 103 (Alm. del), som Folketin-gets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsmi-nisteren den 11. november 2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske framedlem af Folketinget Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Morten Bødskov/Pernille Breinholdt Mikkelsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 103 (Alm. del) fra Folketingets Udvalg for Udlændinge-

og Integrationspolitik:

”Ministeren bedes kommentere kronikken i Politiken den 1.november 2013 "Bødskov og co. afviser mange flere sygeflygtninge end de borgerlige."http://politiken.dk/debat/debatindlaeg /ECE2119462/boedskov-og-co-afvisermange-flere-syge-flygtninge-end-de-borgerlige/”

Svar:

Det følger af udlændingelovens § 9 b, stk. 1, at der efter ansøgning kan gi-ves opholdstilladelse til en udlænding, hvis væsentlige hensyn af humani-tær karakter afgørende taler derfor (humanitær opholdstilladelse).Bestemmelsen i udlændingelovens § 9 b er tiltænkt et snævert anvendel-sesområde, og det er således forudsat, at det skal have undtagelsens karak-ter, at der meddeles humanitær opholdstilladelse, idet de humanitære hen-syn skal tale afgørende herfor.I praksis er udlændinges helbredsforhold kerneområdet for bestemmelsensanvendelse. Hvis en udlænding således lider af en meget alvorlig behand-lingskrævende sygdom, som han eller hun ikke kan modtage behandlingfor i sit hjemland, kan der gives den pågældende humanitær opholdstilla-delse. Det er ikke et krav, at den nødvendige medicin er tilgængelig på alleapoteker. Det er alene et krav, at medicinen kan skaffes, f.eks. ved hjemta-gelse fra udlandet.Det er endvidere ikke en betingelse, at sundhedsbehandlingen i hjemlandeter af samme karakter som den behandling, der tilbydes i det danske sund-hedsvæsen, så længe der foreligger oplysninger fra hjemlandets sund-hedsmyndigheder eller andre relevante aktører om, at den pågældendesygdom rent faktisk kan behandles i hjemlandet.Det fremgår af regeringsgrundlaget fra oktober 2011, at området for hu-manitær opholdstilladelse fortsat skal være snævert, og at det skal væreundtagelsen, at der gives opholdstilladelse.Det fremgår endvidere af regeringsgrundlaget, at reglerne bør underlæggesen gennemgang, idet særligt meget syge mennesker, som loven er tiltænkt,kan have svært ved at få humanitær opholdstilladelse.
2
Ministeriet vil som led i denne gennemgang se på den gældende praksis ogbehovet for ændringer heri.Gennemgangen forventes færdig inden udgangen af 2013, og ministerietvil i den forbindelse orientere Folketinget.Ministeriet skal gøre opmærksom på, at det ikke giver et korrekt billede afministeriets praksis for meddelelse af humanitær opholdstilladelse i med-før af udlændingelovens § 9 b, stk. 1, hvis der alene henvises til antallet afindgivne ansøgninger over for antallet af meddelte tilladelser. Antallet aftilladelser afhænger tillige af en række andre forhold, herunder i særdeles-hed nationalitetsfordelingen blandt ansøgerne og ansøgernes personligeforhold, herunder navnlig ansøgernes helbredsmæssige forhold.Det skal i den forbindelse bemærkes, at Danmark i 2012 og starten af 2013oplevede en kraftig stigning i antallet af asylansøgere fra Serbien, og i denforbindelse ligeledes en stigning af antallet af serbiske statsborgere, dersøgte om humanitær opholdstilladelse begrundet i psykiske helbredsfor-hold. Antallet af førstegangs-ansøgninger og genoptagede sager vedrøren-de serbiske statsborgere (modtaget i ministeriet i 2012) var således ca. 250,ud af det samlede antal på ca. 885. Det foreløbige antal af førstegangs-ansøgninger og genoptagede sager vedrørende serbiske statsborgere, mod-taget i ministeriet pr. 11. oktober 2013 er ca. 500, ud af det samlede antalforeløbigt modtaget på ca. 1200. Ministeriet skal hertil oplyse, at der somudgangspunkt gives afslag til serbiske statsborgere, der søger om humani-tær opholdstilladelse begrundet i en meget alvorlig psykisk sygdom, medhenvisning til at der er behandling tilgængelig i hjemlandet.For så vidt angår de statistiske oplysninger er disse baseret på registrerin-ger i udlændingeregistret samt registreringer i ministeriets elektroniskesags- og dokumenthåndteringssystem. Opgørelserne for 2013 er foreløbi-ge. Generelt bemærkes, at de statistiske oplysninger er behæftet med usik-kerhed, da udlændingesystemerne er opbygget som journaliserings- ogsagsstyringssystemer og ikke som egentlige statistiksystemer.
3