Udenrigsudvalget 2013-14
URU Alm.del
Offentligt
1321902_0001.png
1321902_0002.png
UDENRIGSMINISTERIETDato13. januar 2014
Spørgsmål fra Udenrigsudvalget tiludenrigsministeren af 18. december2013.URU alm. del spm. 62 stillet afNikolaj Villumsen (EL).
Spørgsmål 62Er ministeren enig i, at Israels og Egyptens blokade af Gaza er med til at forværre denhumanitære situation, som er blevet ekstra slem efter den seneste tids oversvømmelser? Oghvilke initiativer vil ministeren tage for at stoppe blokaden og sikre en forbedring af denhumanitære situation?Svar:Ifølge FN’s kontor for humanitære anliggender (OCHA) er den skrøbelige humanitæresituation i Gaza en konsekvens af Israels restriktioner på personers og varers passage ind og udaf Gaza siden 2007 samt af Egyptens restriktioner på personers bevægelsesfrihed over denprimære grænseovergang, Rafah. Situationen er spidset yderligere til siden starten af juli 2013,hvor de egyptiske myndigheder har lukket eller ødelagt op mod 90 pct. af de tunneller, der harfungeret som en central kanal for vareimport til Gaza.Blokaden af Gaza gennem mere end seks år har betydet, at op mod 80 pct. af de 1,7 mio.indbyggere er afhængige af hjælp udefra og af humanitær assistance.Danmark har ikke mulighed for på egen hånd at sikre, at forholdene for befolkningen i Gazanormaliseres, da situationen i forhold til Gaza og dens befolkning grundlæggende er afhængigaf en løsning på konflikten mellem Israel og Palæstina og herunder en afklaring afmagtforholdene i Gaza.Regeringen arbejder overordnet, herunder gennem EU, for, at de aktuelle fredsforhandlingermellem Israel og Palæstina vil føre til et resultat, der indebærer den nødvendige samledefredsløsning mellem Israel og Palæstina, som også vil føre til en normalisering af forholdene forbefolkningen i Gaza. Herudover arbejder vi i Bruxelles på at sikre, at EU aktivt - også i dennuværende forhandlingsfase mellem Israel og Palæstina - forfølger enhver anledning til over forIsrael at presse på for at lette på de omfattende restriktioner i forhold til Gaza. EU’sudenrigsministre har i de seneste rådskonklusioner fra december 2013 udtrykt stærk bekymringover den forværrede humanitære situation i Gaza.
Danmark yder desuden en omfattende humanitær hjælp til befolkningen i Gaza gennemfolkelige danske nødhjælpsorganisationer, EU-kommissionens kontor for humanitær bistand ogcivilbeskyttelse (ECHO), den Internationale Røde Kors Komite (ICRC) samt en række FN-organisationer, inklusiv FN’s organisation for palæstinensiske flygtninge (UNRWA).Som følge af de humanitære behov i Palæstina i almindelighed, og ikke mindst i Gaza, harDanmark i 2013 øget kernebidraget til UNRWA med 20 mio. kr. til i alt 90 mio. kr. årligt, somgår til organisationens finansiering af kerneydelser på undervisnings-, sundheds-, social- ogbeskæftigelsesområdet i blandt andet Gaza. Desuden ydede regeringen i december 2013 etekstraordinært bidrag på 10 mio. kr. til UNRWA’s arbejde som følge af den forværredehumanitære situation i Gaza. Dertil kommer, at Danmark pga. Syrien-krisens negativeindvirkning på palæstinensiske flygtninge i regionen i juni 2013 ydede et ekstraordinært bidragtil UNRWA på 6 mio. kr.De danske humanitære partnerskabsorganisationer Dansk Røde Kors, Red Barnet Danmark ogFolkekirkens Nødhjælp har desuden aktiviteter i Gaza. Under de humanitærepartnerskabsaftaler for 2014 støtter Danmark samlet de tre organisationer med over 20 mio. kr.til humanitære indsatser i Gaza og på Vestbredden, hvilket er på niveau med støtten givet tilorganisationerne i 2013.Endelig yder Danmark sammenlagt over 330 mio. kr. årligt til en række internationaleorganisationer, der alle yder stor humanitær bistand til Gaza, herunder FN’s centralekatastrofefond, Verdensfødevareprogrammet og ICRC. ICRC modtog også i december 2013 etekstraordinært bidrag på 10 mio. kr. som følge af den forværrede humanitære situation i Gaza.