Udenrigsudvalget 2013-14
URU Alm.del
Offentligt
1318653_0001.png
1318653_0002.png
UDENRIGSMINISTERIET
Spørgsmål fra Udenrigsudvalget tiludenrigsministeren af 26.11 2013.URU alm.del – spørgsmål 47 stilletaf medlem af udvalget NikolajVillumsen (EL)20. december 2013
URU alm. del spørgsmål 47:”Vil ministeren på baggrund af de nyeste oplysninger fra den britiske nyhedskanal,Channel 4, omkring den formodede voldtægt og henrettelse af den tamilskejournalist, Isaipriya, rette henvendelse til den srilankanske regering ogopfordre til, at den følger FN’s opfordring om at gennemføre en uvildig undersøgelseaf afslutningen af borgerkrigen mellem de Tamilske Tigre og den srilankanskeregeringshær, jf. URU alm. del – bilag 45”?Svar:Regeringen ser med stor alvor på menneskerettighedssituationen i Sri Lanka. Danmark arbejderaktivt gennem EU og FN for at få de skyldige for de omfattende menneskerettighedskrænkelserstillet til regnskab. Gennem vores arbejde i EU og FN har Danmark aktivt medvirket til at læg-ge et internationalt pres på Sri Lanka for at gennemføre en uvildig undersøgelse af anklagerneom menneskerettighedskrænkelser i forbindelse med borgerkrigens afslutning. Det vil vi forsatgøre.Under samlingen i FN’s Menneskerettighedsråd i marts 2012, hvor Danmark havde EU-formandskabet, lykkedes det i et tæt samarbejde mellem EU og USA at få vedtaget en resoluti-on om Sri Lanka, der fik sat situationen i landet på Menneskerettighedsrådets dagsorden.Åretefter, i marts 2013 under samlingen i Menneskerettighedsrådet, lykkedes det at opnå tværregio-nal opbakning til en stærkere resolution, der opfordrer den srilankanske regering til at gennem-føre en uvildig national undersøgelse af anklagerne om menneskerettighedskrænkelser i forbin-delse med borgerkrigens afslutning.
Siden resolutionen i marts2013 har Danmark gennem EU fortsat lagt et aktivt pres på Sri Lankafor gennemførelsen af en uvildig undersøgelse. I et fælles EU-indlæg d. 9. september 2013 un-der den 24. samling i Menneskerettighedsrådet opfordrede EU direkte den srilankanske rege-ring til at gennemføre en uafhængig og troværdig undersøgelse af anklager om menneskerettig-hedskrænkelserne i landet.FN’s Højkommissær for Menneskerettigheder ventes at komme med en skriftlig rapport om SriLanka imarts 2014. Rapporten vil vurdere, hvorvidt Sri Lanka har efterlevet opfordringerne iresolutionen fra 2013 om bl.a. at gennemføre en national uvildig undersøgelse. Rapporten ven-tes at danne grundlag for Menneskerettighedsrådets drøftelse af Sri Lanka, når Rådet mødesigen i marts 2014.Danmark vil fortsat arbejde aktivt for at få de skyldige for de omfattende menneskerettigheds-krænkelser i Sri Lanka stillet til regnskab. Vi vil gennem EU og FN s fortsat opfordre den sri-lankanske regering til at følge FN's opfordring om at gennemføre en uvildig undersøgelse afafslutningen på borgerkrigen.