Udenrigsudvalget 2013-14
URU Alm.del
Offentligt
UDENRIGSMINISTERIET
Den 16. april 2014Spørgsmål fra Udenrigsudvalget tilhandels- og udviklingsministeren af 24.marts 2014.URU alm. del – spørgsmål 152.
URU alm. del spørgsmål 152:”Vil ministeren på baggrund af artiklen "Børn knokler i dødsminer for at udvinde make-upingrediens" fra Dagbladet Information den 21. marts 2014 og DanWatch's rapport "Hvem liderfor skønheden", februar 2014, redegøre for:– Hvordan ministeren forholder sig til problemet og hvilke initiativer, der påtænkes?– Hvordan ministeren forholder sig til opfordringen om at indkalde de danske virksomheder,der fører make-up indeholdende stoffet mika, til en dialogproces sammen med relevante parterfra fagbevægelsen og NGO'er omkring åbne leverandørlister, kædeansvar og ansvarligleverandørstyring – i tråd med den dialogproces, som tidligere handelsminister Pia Olsen Dyhrgennemførte med den danske tekstilbranche (omkring ansvarlig tekstilproduktion i Bangladeshi 2013)?– Om ministeren vil tage problemstillingen med kosmetikvirksomheders mangel på klarhedover brugen af børnearbejde i varekæden op i EU-regi, med henblik på dels at drøftemuligheden for krav om åbne leverandørlister, og dels branchens ansvar for ansvarligleverandørstyring/kædeansvar?”Svar:Jeg tager afstand fra børnearbejde. Det skal bekæmpes, og gennem vores udviklingsbistand skalvi bidrage til at få alle børn i skole, at bekæmpe de værste former for børnearbejde og at hjælpefamilierne til at tjene penge på andre måder, og vi er i fuld gangFor at styrke arbejdstagerrettigheder på globalt plan og samtidig bidrage til kampen modtvangsarbejde, diskrimination og de værste former for børnearbejde har jeg netop besluttet atøge kernebevillingen til FN’s arbejdsorganisation, ILO, med 10 millioner kroner i år. I tillæg vil15 mio. kr. blive afsat i indeværende år til initiativet ”Better Work” - et partnerskab mellemILO og Verdensbankens International Finance Corporation (IFC), der har til formål at sikreoverholdelse af arbejdstagerrettigheder og konkurrenceevne i globale værdikæder.Bekæmpelse af børnearbejde er en vigtig del af dansk udviklingssamarbejde – både via denbilaterale bistand til Danidas prioritetslande og via samarbejdet med og støtte til internationale
organisationer og initiativer som f.eks. Global Partnership for Education, UNICEF, GlobalCompact, ILO, UN Guiding Principles on Business and Human Rights, FN’s 2015udviklingsmål m.m.Helt konkret støtter vi også bekæmpelse af handel med børn i Ghana samt Ghanas indsats forat afskaffe de værste former for børnearbejde i kakaosektoren, herunder det ghanesiskearbejdsministerium samt Toms Gruppens arbejde med at sikre skoleadgang og højne kvalitetenaf uddannelse til børn i kakaoopdyrkede områder. Danida har også støttet udarbejdelse af ChildLabour Tool Kit i Bangladesh og Egypten i samarbejde med Red Barnet samt etuddannelsesprogram for unge tekstilarbejdere i Bangladesh. Senest har Danida bevilget støtte tilRed Barnets projekt i Indonesien med det formål at skabe bedre arbejds- og levevilkår formarginaliserede børn og unge i butiks- og beværtningsindustrien, der er karakteriseret veddårlige arbejdsvilkår og børnearbejde.Derudover støtter Danida oplysningsaktiviteter og dokumentarfilm, som belyser problemermed børnearbejde. På Eksportrådets område giver vi proaktiv CSR-rådgivning til danskevirksomheder, også om børnearbejde. Vi gør med andre ord allerede meget, men er samtidigopmærksom på, at vi ikke på en gang kan afskaffe børnearbejde fuldstændigt.Også de danske virksomheder har et stort selvstændigt ansvar for at håndtere børnearbejde ileverandørkæderne. Det gælder ikke kun for kosmetikindustrien, men også for en række andreindustrier. Jeg vil derfor undersøge mulighederne for et særligt initiativ til at forstærke indsatsentil bekæmpelse af børnearbejde generelt. I første omgang for at få overblik over, hvad derallerede gøres internationalt, samt hvilke danske brancher/virksomheder der typisk er tale omfor at tilrettelægge dansk indsats så målrettet som muligt.Jeg finder det naturligt, at de berørte industrier indgår en dialog med fagbevægelsen,civilsamfundsorganisationer og andre relevante aktører omkring åbne leverandørlister ogansvarlig leverandørstyring. Derfor støtter jeg også den dialog, som Dansk Initiativ for EtiskHandel nu vil indlede med kosmetikbranchen. Jeg vil desuden løbende drøfte bekæmpelse afbørnearbejde med fagbevægelsen, NGO’er, erhvervsorganisationer og dansk erhvervsliv ogfastholde dem på deres ansvar – også for at fremme overholdelse af national og internationallovgivning på området.Men det er klart, at Danmark ikke kan løfte denne dagsorden alene. Det er også derfor, at viløbende i EU-regi arbejder for at fremme bl.a. børns rettigheder gennem CSR-dagsordenen.Dette arbejde foregår i handelspolitisk sammenhæng typisk indenfor rammerne af EU’sfrihandelsaftaler, hvor fremme af sociale standarder og CSR indgår som fast element. Jeg harallerede taget initiativ til et møde om sagen med min nederlandske kollega Lilianne Ploumen,som også har et stort fokus på CSR-dagsordenen. På mødet vil vi drøfte en styrket indsatsvedrørende CSR i EU’s handelspolitik.