Udenrigsudvalget 2013-14
URU Alm.del
Offentligt
1361056_0001.png
1361056_0002.png
1361056_0003.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetUdenrigsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
23. april 2014StrafferetskontoretLise Bitsch2014-0032-11441072601
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 114 (Alm. del), som Folketin-gets Udenrigsudvalg har stillet til justitsministeren den 11. februar 2014.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Christian Juhl (EL).
Karen Hækkerup/Lise Bitsch
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 114 (Alm. del) fra Folketingets Udenrigsudvalg:

”Vil ministeren redegøre for forløbet, herunder den stedfundnekommunikation mellem myndighederne fra, at den danske for-ening Anti Tortur Støttefonden (ATSF) indgav en politianmel-delse af den tidligere chef for det israelske efterretningstjenesteGarmi Gillon den 10. januar 2014 til at Garmi Gillon alleredeunder et døgn senere forlader Danmark uden at være blevet til-bageholdt?”

Svar:

1.

Justitsministeriet modtog torsdag den 9. januar 2014 kl. 20.49 pr. mailfra Anti Tortur Støtte-fonden (ATSF) kopi af en anmeldelse til Nordsjæl-lands Politi af den israelske statsborger Carmi Gillon.Fredag den 10. januar 2014 om eftermiddagen kontaktede NordsjællandsPoliti telefonisk Justitsministeriet for at orientere om, at Nordsjællands Po-liti havde overdraget sagen til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og In-ternational Kriminalitet (SØIK) til videre behandling.Da der var tale om en sag vedrørende en tidligere ambassadør i Danmark,kontaktede Justitsministeriet telefonisk Udenrigsministeriet med henblikpå at orientere om politianmeldelsen og på at få oplyst en kontaktperson iUdenrigsministeriet, som anklagemyndigheden kunne kontakte, hvis deropstod spørgsmål af diplomatretlig karakter. Udenrigsministeriet oplyste iden forbindelse, at Udenrigsministeriet tillige havde modtaget en kopi afanmeldelsen direkte fra ATSF sidst på dagen torsdag. Det blev aftalt, atUdenrigsministeriet ville blive orienteret om SØIK’s afgørelse forud foroffentliggørelsen heraf.Justitsministeriet kontaktede efterfølgende Rigsadvokaten og orienteredeom, at ministeriet havde modtaget kopi af ovennævnte politianmeldelse,og at ministeriet var blevet orienteret om, at sagen var overgået til behand-ling i SØIK. Justitsministeriet orienterede samtidig Rigsadvokaten om, atanklagemyndigheden kunne kontakte Udenrigsministeriet, hvis der opstodspørgsmål inden for Udenrigsministeriets ressortområde. Justitsministerietanmodede endvidere Rigsadvokaten om, at Justitsministeriet og Uden-rigsministeriet ville blive orienteret om SØIK’s afgørelse i sagen forud foroffentliggørelsen heraf, således at ministerierne var bekendt med udfaldetaf sagen, hvis der skulle komme pressehenvendelser herom.SØIK kontaktede senere samme dag Justitsministeriet for at orientere om2
status i sagen, herunder de indledende overvejelser, og at de forventede atkunne meddele en afgørelse i sagen midt på dagen lørdag.Lørdag den 11. januar 2014 modtog Justitsministeriet en endelig oriente-ring fra SØIK om SØIK’s afgørelse i sagen. Justitsministeriet orienteredeherefter telefonisk Udenrigsministeriet om afgørelsen.SØIK sendte ved e-mail af 11. januar 2014 kl. 13.18 sin afgørelse tilATSF.

2.

Udenrigsministeriet har til brug for besvarelsen supplerende oplyst, atministeriet orienterede PET om anmeldelsen, som det er praksis i sager,der vurderes at angå diplomater. Udenrigsministeriet vurderede i forlæn-gelse heraf, at sagen som udgangspunkt ikke hørte til i Udenrigsministeri-et, men hos anklagemyndigheden, da der var tale om en person, der ikkelængere havde diplomatstatus.Udenrigsministeriet har endvidere oplyst, at man i forbindelse med sagenblev kontaktet af de israelske myndigheder, der i forvejen var bekendt medsagen. Udenrigsministeriet henviste til justitsmyndighedernes ansvar forsagen, og at Udenrigsministeriets eneste rolle i givet fald drejede sig ombesvarelse af spørgsmål om immunitet.
3