Udenrigsudvalget 2013-14
URU Alm.del
Offentligt
1333451_0001.png
1333451_0002.png
UDENRIGSMINISTERIET10. februar 2014Spørgsmål fra Uden-rigsudvalget til Uden-rigsministeren af 31.januar 2014. URUalm. del. spm. 101.
Spørgsmål 101:
Vil ministeren kommentere henvendelsen fra Sammenslutningen af Kurdiske for-eninger i Danmark, herunder det forhold at der alene i januar er foretaget 48 henret-telser i Iran, primært kurdere, jf. URU alm. del - bilag 89. Og i forlængelse herafhvad kan ministeren oplyse om kurdernes forhold i Iran?Svar:
Menneskerettighedssituationen i Iran er særdeles bekymrende. Medlemmer af etni-ske, religiøse og sproglige mindretal udsættes for chikane, diskrimination og syste-matiske menneskerettighedskrænkelser. Brugen af dødsstraf er udbredt og idømmesofte på basis af retsprocesser, der ikke lever op til internationale standarder, og formindre forbrydelser.Udenrigsministeriet følger situationen tæt, men da der ikke offentliggøres officielletal over henrettelserne hersker der stor usikkerhed om spørgsmålet. Udenrigsmini-steriet er således ikke i stand til at bekræfte de henrettedes etniske og religiøse bag-grund, årsagen til deres henrettelse eller henrettelsesmetode. Det er dog velkendt, atet stort antal mennesker hvert år henrettes i Iran i strid med de internationale for-pligtigelser, som Iran har påtaget sig ved tiltrædelse til FNs Konvention om Politiskeog Borgerlige Rettigheder, herunder for forbrydelser som narkotikasmugling og”fjendtlighed mod Gud”.I lighed med rapporter om henrettelser offentliggør de iranske myndigheder helleringen retvisende eller omfattende rapporter om udviklingen i minoritetsområder,herunder de kurdiske områder. Der hersker dog ingen tvivl om, at sikkerhedsmyn-dighederne slår hårdt ned på kurdiske (og andre) separatister. Iran har gentagne gan-ge beskyldt navnlig Israel for at stå bag uroen i de kurdiske områder.Danmark har løbende overfor Iran tilkendegivet dyb bekymring over landets ringemenneskerettighedssituation, herunder det store antal henrettelser. Emnet blev se-
nest bragt op i forbindelse med besøg af Udenrigsministeriets politiske direktør iTeheran den 9.-10. december 2013.Danmark arbejder desuden aktivt i både EU og FN for at lægge maksimalt pres påIran. EU har gennemført restriktive tiltag overfor personer, der har medvirket tilmenneskerettighedskrænkelser. I FN-regi har Danmark gentagne gange co-sponsoreret resolutioner om menneskerettighedssituationen i Iran, ligesom emnethar været bragt op i danske indlæg. Den 22. januar 2014 opfordrede FN Iran til om-gående at standse det store antal henrettelser og indføre et moratorium på brugen afdødsstraf.