Udvalget for Landdistrikter og Øer 2013-14
ULØ Alm.del
Offentligt
1301761_0001.png
1301761_0002.png
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTEREN
19. november 2013

Besvarelse af spørgsmål 8 alm. del stillet af Udvalget for Landdistrik-

ter og Øer den 23. oktober 2013 efter ønske fra Flemming Damgaard

Larsen (V).

Spørgsmål:

Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 22/10-13 fra Fritz Hoel-gaard Michelsen, Orø, jf. ULØ alm. del - bilag 14, herunder oplyse kon-kret, hvad ministeren vil foretage sig overfor realkreditinstitutionerne ianledning af brevets indhold.

Svar:

Det fremgår af spørgsmålet, at potentielle købere til den pågældende bor-gers ejendom har fået besked om, at de ikke kan opnå den ønskede finan-siering, idet køberne alene kan opnå belåning på 60 pct. af ejendommensværdi hos de ansøgte realkreditinstitutter.Lov om realkreditlån og realkreditobligationer fastsætter de maksimalegrænser for realkreditinstitutternes mulighed for at yde belåning inden forforskellige ejendomskategorier. Institutterne har mulighed for at yde lånop til maksimalt 80 pct. af ejendommens værdi for ejerboliger.Jeg kan ikke gå nærmere ind i den konkrete sag, der omhandler forholdetmellem private aktører, men jeg kan dog generelt oplyse, at realkreditbe-låning er et begrænset virksomhedsområde, som alene giver mulighed forat yde lån med sikkerhed i fast ejendom. Långivningen skal ske indenforde rammer, der følger af lovgivningen, herunder særligt lov om realkre-ditlån og realkreditobligationer. Institutterne skal selvstændigt vurdere,om de har mulighed for at yde et ansøgt lån, men er ikke forpligtede her-til, ligesom de ikke er forpligtede til at tilbyde belåning op til den maksi-male lånegrænse.Realkreditinstitutter fastsætter selv - indenfor rammerne af lovgivningen -en kreditpolitik for deres udlånsvirksomhed. En sådan politik vil typiskblive udformet i lyset af blandt andet historiske tab på forskellige ejen-domssegmenter, geografisk beliggenhed og generelle liggetider m.v. Vur-deringen af fremadrettede tabsrisiko, som udover ovennævnte punkterblandt andet også kan rumme forventninger til et ændret bosætningsmøn-ster, vil typisk også indgå i fastsættelsen af kreditpolitikken.Det følger direkte af reglerne for institutternes værdiansættelse, at derskal tages hensyn til en aktuel risiko for ændringer i markedsforhold ellerstrukturændringer. I vurderingen af den faste ejendoms værdi vil således
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
EAN nr. 5798000026001[email protected]www.evm.dk
2/2
ofte indgå en vurdering af, hvor let det vil være at afhænde den fasteejendom, hvis det måtte blive nødvendigt i forbindelse med låntagerseventuelle misligholdelse af lånet. Denne samlede vurdering vil have ind-flydelse på, i hvilket omfang et realkreditinstitut vil være indstillet på atbelåne den faste ejendom.Det er således op til realkreditinstitutterne som led i den frie konkurrenceog inden for lovgivningen at fastsætte de vilkår, som de eventuelt vil ydeet lån på, samt størrelsen af lånet.Jeg kan oplyse, at regeringen er opmærksom på den rejste problemstil-ling. Regeringen har i denne forbindelse haft drøftelser med realkredit-branchen, som har tilkendegivet, at ingen geografiske områder af Dan-mark på forhånd er udelukket fra belåning op til den maksimale låne-grænse, og at der foretages en konkret vurdering i hvert enkelt tilfælde.