Udvalget for Landdistrikter og Øer 2013-14
ULØ Alm.del
Offentligt
1314812_0001.png
1314812_0002.png
Folketingets Udvalg for Landdistrikter og ØerChristiansborg1240 København K
J.nr. NST-101-0157717. december 2013
Folketingets Udvalg for Landdistrikter og Øer har i brev af 20. november 2013stillet følgende spørgsmål nr. 26 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Hans Christian Schmidt (V).

Spørgsmål nr. 26 (alm. del)

Ministerens kommentarer udbedes til henvendelsen af 28/10-13 fra OrøBeboerforening om helårsbeboelse på Orø, jf. ULØ alm. del - bilag 33. Ministerenbedes herunder:a. Skitsere, hvordan en lovændring, som imødekommer forslaget i henvendelsenom en dispensationsadgang fra forbuddet mod helårsbeboelse i sommerhuse for såvidt angår små øer, kan udformes.b. Redegøre for, hvordan ministeren forholder sig til et sådant forslag.

Svar

Planlovens forbud mod helårsbeboelse i sommerhuse er med til at modvirketilfældig byspredning til skade for en planmæssig og samfundsøkonomiskhensigtsmæssig udvikling og til at sikre, at sommerhusområder anvendes tilrekreative formål. Samtidig hindrer forbuddet et øget pres for at udlægge nyesommerhusområder i landskabeligt værdifulde områder, især ved de ubebyggedekyststrækninger, og beskytter sårbare landskabstyper mod slid. Herudover indgårhelårsforbuddet i den såkaldte værnslovgivning omkring loven om erhvervelse affast ejendom, der administreres af Justitsministeriet.Derfor kan kun særlige hensyn til ejere og disses tilknytning til deres sommerhusbegrunde en fravigelse af helårsforbuddet, som loven og praksis er i dag.Kommunerne har pligt til at håndhæve helårsforbuddet efter faste retningslinjer iplanlovens § 51 a, men kan meddele dispensation i særlige tilfælde, dog kun tilejere og ikke lejere af grundene nævnt ovenfor.Der er dog lempeligere muligheder for helårsbeboelse på de vanskeligt stillede småøer – hvoraf nogle også gælder for lejere.For det første henstillede Miljøministeriet i 1986 til kommunalbestyrelserne om atvære mere imødekommende med at meddele helårstilladelse til ejere af sommer-huse i sommerhusområder på de små øer. Denne henstilling gælder fortsat.
Miljøministeriet • Børsgade 4 • 1215 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
For det andet kan kommunerne give tilladelse til ejeres og lejeres helårsbeboelse iet fritidshus i landzone efter planlovens landzoneregler. Også her henstillerlandzonevejledningen til kommunalbestyrelserne om at være imødekommendemed at meddele landzonetilladelser til helårsbeboelse på de vanskeligt stillede småøer.For det tredje giver ”landdistriktsbestemmelsen”, som trådte i kraft den 11. april2013, nye muligheder for ejeres og lejeres helårsbeboelse i vanskeligt stillede land-distrikter. Bestemmelsen omfatter også de vanskeligt stillede små øer og muliggøretablering af helårsboliger i alle typer overflødiggjorte bygninger og nybyggeri afhelårsboliger i umiddelbar tilknytning til eksisterende landsbyer eller andentilsvarende bebyggelse.Hvis man ville ændre planloven, kunne det ske ved at indsætte et nyt stk. iplanlovens § 40, der muliggør dispensation til lejeres helårsbeboelse isommerhuse i sommerhusområder på de små øer.De små øer har dog helt særlige vanskeligheder, og på den baggrund agter jeg atbede Naturstyrelsen om at undersøge, om det er muligt og hensigtsmæssigt atforetage en lempelse af dispensationsbestemmelsen for lejere på de små øer udenat komme i væsentlig konflikt med de hensyn, der er nævnt ovenfor, herunder ogsåJustitsministeriets erhvervelseslovgivning.
Ida Auken
/
Sven Koefoed-Hansen
2