Udvalget for Landdistrikter og Øer 2013-14
ULØ Alm.del
Offentligt
1360195_0001.png
1360195_0002.png

Økologisk Landsforening

LedelsessekretariatetSK/30. september 2013

Forslag til indretning at tillæg til økologisk arealtilskud for dyrkning af frugt og bær

Økologisk Landsforening finder det væsentligt, at tillæg til dyrkning af frugt og bær indrettes, så der erplads til at eksperimentere med metoder, der skal forebygge behovet for at behandle for skadedyr ogsygdomme.Samtidigt så skal tillægget udbetales til arealer, hvor der reelt dyrkes frugt og bær, da tillægget skalkompensere for de udgifter, der er knyttet til denne produktion. Målet er at få mere dansk produceret frugtog bær.
Foreningen mener at ovenstående imødekommes i en model, hvor der sættes et tillæg, der følger antaltræer/ ha.Det kan inddeles, så der er et tillæg på f.eks.X kr/ ha med et vedtaget antal kernefrugt træerX kr/ha med et vedtaget antal stenfrugt træerX kr /ha med frugtbuskeX kr/ha med bær f.eks jordbær og blåbær
Der fastlægges et antal planter /ha, der udløser tilskudssatsen.Det er imidlertid vigtigt, at landmanden har mulighed for at etablere det som en blandingskultur på denenkelte mark, f.eks. 1/3 træer, 1/3 buske, 1/3 bær eller en anden kombination herunder også enkombination med træer og græssende dyr eller slæt. Det skal endvidere være op til den enkelte, hvordankulturerne blandes, hvis der arbejdes med flere kulturer på arealet.Helt ideelt blev tillægget justeret ligefrem proportionalt med antal træer. Hvis dette er for kompliceret, kander fastsættes nogle tillægstrin med forskelligt krav til antal træer/buske/planter/ha.
Max satsen afspejler, det vi vil kalde intensiv økologisk frugtavl, men det er vigtigt, at plantetallet i makssatsen, stadig giver plads til det, der må betegnes som god økologisk praksis. Dvs. der skal være plads tilurtebælter for at sikre biodiversitet og levesteder til nyttedyr, og der skal være plads til luft mellem træernefor at forebygge svampesygdomme som skurv. Helt konkret har det vist sig, at det plantetal, der blev valgt iordningen for etableringstilskud var for højt selv for de intensive plantager, da det har været svært atpraktisere ovennævnte økologiske tiltag..Arealet opgøres i markplanen med afgrødekode, således at det fremgår af markplanen, hvilke ha. derudløser frugt, bær tillæg. Der skal dog ikke indtegnes separate marker for de enkelte kulturer. Vedkontrolbesøg skal kulturerne være på de udpegede marker, og en deloptælling af arealet skalsandsynliggøre, at landmanden overholder grundlaget for udbetaling af tillægget.Ovennævnte forslag indeholder, at kompensationen følger produktionen af frugt. Dvs. jo mere areal derafsættes til frugt, jo større er kompensationen.Det er simplere at vælger ét fast plantetal, men det kan være svært at finde det rette tal, som stiller deproducenter, der gerne vil dyrke det mindre intensivt, og de der vil dyrke det intensivt lige i forhold tilhinanden. Ovenstående model imødekommer derfor bedst muligt, det frugtavlerne efterspørger.
Opsummeret ser modellen ud som følger:
1. Tillægget for frugt og bær udbetales som alt andet pr ha på baggrund af en afgrødekode imarkplanen men uden optegning af placeringen af frugten på arealet.2. Tillæg for frugt og bær justeres efter antal planter, idet der laves f.eks. 3 tillægsniveauer (så der eret fuldt tillæg, 2/3 tillæg og 1/3 tillæg) på grundlag af antal planter pr ha indenfor hver gruppe.Maks tillægget svarer til, hvad en intensiv økologisk avler bør støttes med.3. Det er muligt at kombinere planter fra forskelige kulturer på den enkelte ha. Det samlede tillæg vilafhænge af intensiteten dvs. antal planter /ha og evt. sammensætning af kulturer, hvis hver kulturikke skal have samme tillæg.
Kontrol vil kunne udføres ved optælling af træer/ buske/planter pr ha, uanset hvordan de er placeret påarealet.