Udvalget for Landdistrikter og Øer 2013-14
ULØ Alm.del
Offentligt
RegionshusetViborgRegional UdviklingSkottenborg 26Postboks 21DK-8800 ViborgTel. +45 7841 0000[email protected]www.rm.dk
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriNaturErhvervstyrelsenCenter for projekttilskud, Policy[email protected]
Høringssvar vedr. forslag til det danske landdistriktsprogram2014-2020 (jeres j.nr. 13-810-000064)Regionsrådet og Vækstforum for Region Midtjylland har set frem til atse og kommentere det forslag til kommende dansklanddistriktsprogram for perioden 2014-2020, somFødevareministeriet sendte i høring den 23. december 2013.Vækst og udviklingRegion Midtjylland bemærker med tilfredshed programmets mål omat bidrage til vækst og udvikling af fødevareerhvervet ilanddistrikterne samt mål om at bidrage til en biobaseret økonomi ogvedvarende energiproduktion.Mange af landdistriktsprogramindsatserne synes imidlertid at væremålrettet implementering af nationale natur-, miljø- og klimaplanerpå landbrugsarealerne.Ved at lægge bredere rammer for målopfyldelsen, der inkluderer eninnovations- og udviklingsindsats for viden, teknologi ogtjenesteydelser, som kan benyttes som værktøjer i implementeringenaf disse planer, mener Region Midtjylland, at landdistriktsprogrammetkan styrke sit bidrag til erhvervsudviklingen og beskæftigelsenindenfor f.eks. landbrug, fødevareindustri samt såvel høj- somlavteknologiske følgeindustrier i landdistrikterne og samtidigtfastholde målet om opfyldelse af natur-, miljø- og klimaplaner.Mulighed for regionale indsatserDer er i perioden 2012-2013 udmøntet 280 mio. kr. fra EU gennemen særlig pulje til kommuners og regioners landdistriktsprojekterunder Landdistriktsprogrammet 2007-2013. Det har resulteret i, atder i det midtjyske program for Grøn Vækst indenfor en ramme på46,2 mio. kr. fra EU er finansieret en række større strategiskeindsatser indenfor erhvervsudvikling i landdistrikterne på turisme- ogfødevareområdet på tværs af kommune- og LAG-grænser.
Dato 07-02-2014Sagsbehandler Lars Dyrløv Madsen[email protected]Tel. +4578411141Sagsnr. 1-33-70-1-12
Side 1
Frem for de ordinære ordningers enkeltprojekt-fokus med ofte lillegeografisk og organisatorisk udbredelse, har vi i Region Midtjyllandigennem denne strategiske fokusering i indsatserne løftet femturistdestinationer med bl.a. udvikling af nye produkter og pakker,målrettet international markedsføring med henblik på mersalg.Vi har derudover skabt fire store udviklingsorienteredefødevarenetværk, der kan løfte meget mere for den enkelteproducent end de godt 25, ofte subkommunale, fødevarenetværk,som disse fire store projekter omfavner på tværs af RegionMidtjyllands geografi.Dette er projekter, som vi mener, ikke er set tidligere, og som ikkeville være blevet til noget under ordinære ordninger. Men projekternehar fået et løft, fordi vi har sat regionale krav til vækstpotentialet, ogat projekterne skulle gå på tværs af værdikæderne, organisationer oggeografi.Region Midtjylland vil derfor forslå, at der i forslaget til det danskelanddistriktsprogram gives muligheder for en regional puljefinansieret under dette program efter 2015.For øvrige kommentarer vedrørende indhold og administrationsmodelfor en sådan ordning henvises til Danske Regioners holdningspapir afden 11. juli 2013 til Fødevareministeren.KoordineringRegion Midtjylland mener, at der i programforslaget er for megetfokus på enkeltprojekter og ordninger for enkeltbrancher. Mens det ervores erfaring, at væksten og udviklingen sker i virksomhederssamarbejde på tværs af brancherne og i krydsfelterne mellemværdikæderne på f.eks. turisme-, fødevare- og bioøkonomiområdet.Samtidigt kræver løftene af virksomhederne nogle større, langsigtedeog vedholdende indsatser koblet til et koordineret innovationsmiljøindenfor eksempelvis fødevareerhvervet, frem for små ”quick-fix” ivirksomhederne.Det er denne tankegang, som har skabt gode vækst- oginnovationsresultater hos virksomhederne hjulpet på vej af voresfødevaresatsnings operatør Future Food Innovation, der er etkonsortium dannet på Region Midtjyllands foranledning af AgroBusiness Park, GTS’erne AgroTech og Teknologisk Institut, AarhusUniversitet og Videnscentret for Fødevareudvikling, VIFU.Og det er denne tankegang, vi i Region Midtjylland har fåetopbakning til ved vores involvering i opstarten af den nationalefødevareklynge Danish Food Cluster, der allerede har stor
Side 2
medlemskreds fra såvel små og store virksomheder, universiteterne,brancheorganisationerne og regionerne i Danmark.Region Midtjylland foreslår derfor, at der i programforslagetindskrives rammer for regionale koordinerende vækstindsatser medprogrammer for erhvervsudvikling indenfor f.eks. turisme-, fødevare-og bioøkonomiområdet, der også støtter virksomheder på tværs afbrancher og i krydsfeltet mellem værdikæderne, som kan blivefinansieret på tværs af EU’s fire investerings- og strukturfonde(Regionalfonden, Socialfonden, Hav- og Fiskerifonden samtLanddistriktsfonden) i perioden 2014-2020.En regional forankring vil sikre samspil mellem nationale, regionale,kommunale og lokale vækstindsatser på erhvervsområdet.InddragelseRegion Midtjylland stiller sig meget gerne til rådighed for uddybningaf ovenstående med henblik på at få skabt de bedste rammer forlangsigtede indsatser i landdistrikterne indenfor programperioden.Fødevareministeriet samt Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikteropfordres ligeledes til at inddrage regionerne i forbindelse medorganiseringen af den fremtidige LAG-struktur med henblik på atopnå større koordinering af erhvervstiltag lokalt, kommunalt ogregionalt.På den baggrund ser Region Midtjylland frem til at samarbejde omdet nye landdistriktsprogram 2014-2020.
Side 3
Der gøres opmærksom på, at høringssvaret er indsendt den 14.februar 2014 med forbehold for Regionsrådets godkendelse påregionsrådsmødet den 26. februar 2014, og Vækstforumsgodkendelse på vækstforummødet den 5. marts 2014.
På vegne af Regionsrådet og Vækstforum for Region Midtjylland
Bent HansenFormand for Regionsrådet og Vækstforum for Region MidtjyllandKopi:Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, [email protected]Erhvervsstyrelsen, [email protected]