Udvalget for Landdistrikter og Øer 2013-14
ULØ Alm.del
Offentligt
1360166_0001.png
1360166_0002.png
1360166_0003.png
Til NaturErhvervsstyrelsen vedr. høring om strategisk miljøvurdering af forslag til ELFULlanddistriktsprogram2014 til 2020 og forslag til landdistriktsprogram
Randers Kommune synes generelt, at der er mange spændende perspektiver i materialet, menønsker atfremkomme med følgende specifikke kommentarer:
Side 52, under prioritet 4, overskriften ”Fortsat forbedring af primærerhvervenes påvirkning pånatur og miljø”Her nævnes udviklingen af naturplejen som en alternativ forretningsmåde for landbruget.Dette bør være en grundsten for at få udnyttet den støtte der går til arealforvaltning af natur,at man også harnaturpleje som driftsform som et led i landbrugsuddannelsen.
Side 66, Fokusområde 6a: Fremme af diversificering, oprettelse og udvikling af småvirksomheder samtjobskabelseHer bør definitionen udvides til mellemstore virksomheder med op til 50 ansatte. Demellemstorevirksomheder er også udfordret, og har i dag begrænset adgang til andre muligheder forstøtte.
Side 141 vedr. modtagereHer er vi bekymrede over at kommunerne ikke længere står til at kunne modtage støtte.Kommunernehåndterer i dag en mellemfinansieringen for mange projekter, og hvis denne mulighed ikkelængere vilforekomme, kan det få store utilsigtede konsekvenser, da en række projekter vil værelikviditetsmæssigeumulige at løfte for mindre private og offentlige aktører i landdistrikterne.
Side 171, Art. 29 Pleje af græs og naturarealerKombination af støtte: ordningen bør kunne kombineres med støtte til skovgræsning, da det ertil gavn forbiodiversiteten at græsnings-fænner kan gå fra skov ud i det åbne land. Fx i ådale medskovbevoksedeådalsskrænter kan man have godt af dette. Der bør indføres et krav om at ved tilfælde afønske omhelårsgræsning/vintergræsning med tilskudsfodring på de højere liggende arealer skal dervære krav om at §3.arealer frahegnes.
Side 173 StøttesatserArealer med høj HNV er ofte svært tilgængelige og vanskelige at pleje, samtidig er det dem visom myndighederog samfundet helst ser plejet. Det kræver at man differentierer støtten så disse arealer erendnu højere. Derbør være dobbelt sats på disse arealer. Samtidig bør der være et økonomisk incitament til atpleje de vigtigsteområder. Dette mener vi ikke man har i de eksisterende ordninger, ej heller den ramme somLDP programmetrummer.
LDP rummer ikke mulighed for tilskud at genoprette hydrologien i højmoser eller nedbrudtehøjmoser.Genopretning af højmosers hydrologi vil være til gavn for både natur (inden og uden forNatura 2000),biodiversitet og klima, og det emner som alle er omfattet af EU-prioriteter. Ved atimplementere det i LDP fårman en synereg, idet man ved at genskabe hydrologien på tørvejord forhindrer udledningen afstore mængderCO2.
Med venlig hilsen
Dennis JensenErhvervs- og UdviklingschefRanders KommuneLaksetorvet8900 Randers C
Tel
8915 1131
[email protected]www.randers.dk
Mobil 5156 2131