Udvalget for Landdistrikter og Øer 2013-14
ULØ Alm.del
Offentligt
1360164_0001.png
1360164_0002.png

Manglende flerårige energiafgrøder i Landdistriktsprogrammet (LDP)2014-2020 og den

politiske aftale vedr. 2014-2015.

Efter er gennemlæsning af Det danske landdistriktsprogram 2014-2020 (udkast 23. december2013) og den politiske aftale vedr. 2014-2015 (20. december 2013), har jeg konstateret, at måletmed programmet er rettet meget mod miljø, klima, beskyttelse af vandressourcer, jobskabelsem.m. Det er vanskeligt at forstå, hvorfor der ikke er fundet plads til inddragelse af flerårige afgrødersom muligt værktøj til at nå målene. Der er ikke noget til hinder i direktivet for oprettelse af ordningtil flerårige energiafgrøder.

Politisk aftale 2014-2015

Efter det er kommet frem at det er slut med ordninger til flerårige energiafgrøder efter 2014, erinteressen for fortsat etablering af nye arealer faldet til et meget lavt niveau. Der forventesetablering af få hundrede ha i 2014. Og det må også medtages at politisk vaklen og svingendeudmeldinger i årene med etableringsstøtte ikke har gjort det nemmere at få etableret arealer medf.eks. energipil.I 2015 er der ikke længere §68 ordningerne men kun Landdistriktsprogrammets ordninger, hvor derikke er fundet plads til støtte til flerårige energiafgrøder, der er et billigt virkemiddel til løsning afen række af de prioriterede områder inden for miljø, energi og klima.Flerårige energiafgrøder er fortsat et oplagt virkemiddel til reduktion af kvælstofudledning,opbygning af kulstof i jord, reduktion i anvendelse af pesticider, sikring af grundvand og udviklingaf nye forretningsområder og skabelse af nye arbejdspladser i landdistrikterne.Jeg ser gerne, at der bliver fundet plads til en ordning i 2015 (og frem). Det er en ordning hvor derikke har været behov for store midler (op til 7,5 mio. kr. årligt), men til gengæld en ordning der harsikret, at Danmark ligger i top med hensyn til flest etablerede ha med flerårige energiafgrøder deseneste år. Der har aldrig været etableret så mange ha flerårige energiafgrøder noget sted iverden, som i årene med ordningerne. Den succes bør fortsættes.

Flerårige energiafgrøder i udkastet til LDP2014-2020

Der er i materialet til LDP beskrevet anvendelse af flerårige energiafgrøder flere steder, hvor detbl.a. er i sammenhænge med øget kulstofbinding (side 68, 69), miljøbelastning (side 48), væsentligrolle i udviklingen af bioøkonomien (side 64, 82, 124, 201) og så har flerårige energiafgrøderegenskaber der gør dem oplagte til at nå mål inden for udledning af næringsstoffer til grund- ogoverflade vand samt reduceret anvendelse af pesticider.

Flerårige afgrøder til støtte af bioøkonomien

Skal der sikres biomasse til fremtidens anvendelse under bioøkonomien, er det væsentligt medordninger som fremmer ændring af sædskifter og omlægning af arealer til flerårige afgrøder medmulighed for produktion af biomasse. Samtidig giver anvendelsen af større andel af flerårigeafgrøder reduceret udledning af kvælstof, reduceret erosion, lavere forbrug af pesticider, mindreudledning af klimagasser samt en øget diversificering i afgrødevalg. Derfor er det nødvendigt athave et tilskud til arealerne.

Flerårige energiafgrøder anbefalet virkemiddel

Til at understøtte flerårige afgrøder som et intelligent virkemiddel til opnåelse af bl.a. klima ogmiljøeffekter, kan henvises til en række meget benyttede rapporter og planer, hvor flerårigeafgrøder er med som et ikke uvæsentligt element. Her nævnes tre:I Regeringens klimaplan (august 2013) nævnes”Fremme af sædskifter med flerårigeafgrøder/græsmarker” som virkemiddel til øget kulstoflagring på landbrugsjorden.I april 2013 kom Natur og Landbrugskommissionen med deres rapport, hvor der i afsnittene ommålrette regulering, klimaindsats og intelligent udnyttelse af biomassens muligheder alle erbeskrevet hvordan flerårige afgrøder kan bidrage til opnåelse af ønskede miljø- og klimamål.I juni 2012 kom Københavns - og Aarhus Universiteter med en fælles plane for hvordan der kunnesikres mere biomasse til fremtidens bioøkonomi (+10 mio. tons-planen). Heri bliver flerårigeafgrøder nævnt til sikring af øget biomasse produktion, ved omlægning til større andel af flerårigeafgrøder i dyrkningssystemerne. Samtidigt nævnes omlægningen til flere flerårige afgrøder sommiddel til reduktion af kvælstofudvaskningen, samtidig med øget biomasseproduktion.Venlig hilsen/Best regards/Mit freundlichen Grüßen
Henrik Bach
Ny Vraa Bioenergy I/SGl.Vraavej 31DK-9382 TylstrupTlf.:+45 9696 6200Fax:+45 9696 6201Direkte tlf.:+45 9696 6204Mobil:+45 2015 7000e-mail:[email protected]www.nyvraa.dkSkype me: henrik.bach1