Udvalget for Landdistrikter og Øer 2013-14
ULØ Alm.del
Offentligt
1360142_0001.png
1360142_0002.png
1360142_0003.png
[email protected]

KL's høringssvar Landdistriktsprogram 2014-2016

Kommunerne har i disse år med en meget ambitiøs dagsorden ift. grønomstilling og sikring af vækst og beskæftigelse i landdistrikterne. Denationalpolitiske prioriteringer af LDP 2014-2020 har væsentlig indvirkningpå kommunernes mulighed for at løse denne og en række andre opgaver idet åbne land.I økonomiaftale 2013 ml. regeringen og KL er det specifikt aftalt, at vand-og naturindsatsen fremadrettet skal implementeres ud fra en mål- ogrammestyring. Fødevareministeriets tilskudsordninger i regi af LDP erendvidere et væsentligt element i dette.Kommunernes mulighed for at løse disse samfundsmæssigt højtprioriterede opgaver på en ressourceeffektiv (ved bl.a. at sikre synergimellem indsatserne) og ambitiøs måde, afhænger bl.a. af i hvilket omfangRegeringen bringer landdistriktsmidlerne i spil.Derudover bør der være særskilt fokus på at sikre, at de lokaleaktionsgrupper fortsat prioriteres, ligesom det bør overvejes om der kanafsættes midler til at sikre teknologisk understøttelse af udviklingen ilanddistrikterne, særligt ift. tilvejebringelse af stabilt bredbånd.Som opfølgning på regeringsgrundlaget stillede den nuværende regering iudsigt, at der allerede fra 2014 skulle ske en omlægning af 10% aflandbrugets støtte til grønne formål.KL hilste udmeldingen velkommen, idet en omlægning vil give fleremuligheder for, at understøtte vigtige opgaver i det åbne land mht. bl.a.naturbeskyttelse og klimasikring.
Den 6. februar 2014
Sags ID: SAG-2014-00992Dok.ID: 1812890
[email protected]Direkte 3370 3483
Weidekampsgade 10Postboks 33702300 København S
www.kl.dkSide 1/3
Endvidere giver en mere funktionsbaseret støtte bedre rammer for at sikreden nødvendige synergi mellem opgaverne og dermed anvende offentligemidler mere målrettet og på områder hvor Danmark i forvejen har en rækkeforpligtigelser.Det er derfor beklageligt, at der med udmøntningen af LDP for 2014 –2016 alligevel ikke sker en omlægning af midlerne fra den direktelandbrugsstøtte til Landdistriktsprogrammets akse 2, der bl.a. finansiererden kommunale implementering af vand- og naturplanerne.Vi ser frem til, at de kommende måneders forhandlinger i Regeringen vilmedføre, at den i regeringsgrundlaget varslede modulation af støttenrealiseres.Der vil fremadrettet være behov for at sikre det økonomiske fundament forkommunernes indsats på dette samt andre områder. Udover vand- ognaturplanerne drejer det sig om anden naturbeskyttelse, klimatilpasning,teknologiudvikling og flersidig støtte til landdistriktsudvikling.Når de fleste midler vil blive udbetalt til landmændene, har samfundet enpligt til at øremærke en del af midlerne til det, der bedst fremmer udviklingog vækst for samfundet.Særligt klimatilpasning bør være et nyt LDP-element, så LDP også kananvendes til at tilpasse vandløb og kompensere for temporæreoversvømmelse på planlagte arealer.Specifikke bemærkninger ift. den kommunale vand- og naturindsatsDen kommunale vand- og naturindsats finansieres primært over LDP. Derer behov for markante ændringer af LDP, hvis implementeringen skallykkes.KL foreslår derudover, at der indføres følgende nye muligheder:20-årige tilskud til varig tinglyst græsning og høslet – i stedet forfemårig tilskud, hvis fornyelse ellers skal faciliteres.Flere funktionsbestemte og differentierede støtteordninger, såkommunernes målopfyldelse bliver mulig.Større målrettethed, fx specifikke fosforvådområder i stedet forgenerelle randzoner.
2
Mulighed for simple tilvalgsmuligheder i nogle støtteordninger, hvorkommunerne får en central rolle i den lokale udmøntning ogfacilitering.
KL ser frem til en uddybende dialog om ovenstående, ligesom vi ser fremtil at blive involveret i planlægningen og implementeringen afengangskompensationen for Natura 2000 og jordfordeling.Specifikke bemærkninger ift. at sikre synergieffekterne i indsatserneKL forventer at udmøntningen af LDP fra 2016 og frem vil indeholde enstørre prioritering af natur og miljø i landdistriktsprogrammet.Vigtige synergimuligheder kan bl.a. sikres ved at:Vandplanerne - KL foreslår flere målrettede vandløbsrestaureringsprojekterog vådområder, der kan opfylde samme formål som randzoner – og bådevære mere omkostningseffektive og samtidigt sikre varig natur.Drikkevandsbeskyttelse - KL foreslår udvidede beskyttelseszoner omvandboringer. Finansiering kan fx ske over pesticidafgiften (forurenerenbetaler-princippet) eller LDP.Klimatilpasning - KL foreslår, at LDP kan anvendes til at skabe synergierpå klimatilpasningsområdet.Levevilkår - KL foreslår, at de eksisterende LDP-tilskud målrettes til synergimed naturområdet.
Med venlig hilsen
Berit MathiesenKonsulent
3