Udvalget for Landdistrikter og Øer 2013-14
ULØ Alm.del
Offentligt
1360121_0001.png
1360121_0002.png
Den danske Landinspektørforening
Kalvebod Brygge 311780 København VT: 3886 1070W:www.ddl.orgF: dendanskelandinspektorforeningE: [email protected]
NaturErhvervstyrelsenCenter for Projekttilskud, PolicyPr. mail12. februar 2014Jr. nr. 54.89MoHaHøringssvar: Forslag til Landdistriktsprogram for perioden 2014 – 2020(J.nr. 13-810-000064)Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, NaturErhvervstyrelsen, har ved brev af 23.december 2013 sendt ”Forslag til program for støtte til udvikling af landdistrikterne fra DenEuropæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne (ELFUL)” i høring.JordfordelingDen danske Landinspektør forening noterer sig, at der i forslaget til landdistriktsprogramfor 2014 – 2020 sker en videreførelse af mulighederne for at gennemføre jordfordelingunder programmet, først og fremmest i forbindelse med kommunale og statslige vådom-rådeprojekter.Natur- og Landbrugskommissionen anbefalede i april 2013, at det eksisterende jordforde-lingsinstrument styrkes og gøre bredere, herunder at der igen bliver mulighed for at gen-nemføre jordfordelinger med det formål at forbedre landbrugsejendommenes arronderingog lette strukturtilpasningen. DdL er meget enig i kommissionens anbefalinger omkringjordfordeling og har som input til opfølgningen på kommissionens anbefalinger udarbejdetet notat med anbefalinger omkring fremtidens jordfordeling.Notatet er vedlagt som bilag A.Den danske Landinspektørforening anbefaler:at der i fremtiden bliver mulighed for en forøget og bredere anvendelse af jordfor-delingsinstrumentet som foreslået af Natur- og Landbrugskommissionen.at Den Danske Naturfond bør tildeles mulighed for at erhverve puljejord til efterføl-gende gennemførelse af jordfordelinger efter de smidige regler for offentlig erhver-velse af landbrugsjord, der allerede findes i jordfordelingsloven.at arealomlægninger i alle jordfordelinger fritages for tinglysningsafgift.at der oprettes en ny bred tilskudsordning til gennemførelse af jordfordeling medsamtidig varetagelse af flersidige formål i en integreret forhandlingsproces (f.eks.erhvervs-, natur- og miljøformål).at den begrænsede kapacitet, der eksisterer til planlægning af jordfordelinger, ud-nyttes optimalt ved at skabe mulighed for både offentlige og private planlæggere affremtidens jordfordelinger.1
./.
Den danske Landinspektørforening
At der nedsættes en hurtigtarbejdende ekspertgruppe med deltagelse af både of-fentlige og private aktører til nærmere at udforme fremtidens jordfordeling, herun-der Natur- og landbrugskommissionens anbefalinger.
Hovedanbefalingen fra Landinspektørforeningen er, at der oprettes en ny bred tilskuds-ordning til gennemførelse af jordfordeling med samtidig varetagelse af flersidige formål ien integreret forhandlingsproces (f.eks. erhvervs-, natur- og miljøformål). Jordfordeling eraf natur multifunktionelt. Det vil derfor udover som værktøj til realisering af naturprojekter(landdistriktsprogrammets prioritet 4A og 4B) også kunne være et vigtigt redskab til at for-bedre landbrugsbedrifternes konkurrenceevne og produktivitet (landdistriktsprogrammetsprioritet 2A) samt til generel fremme af lokal udvikling i landdistrikterne (prioritet 6B). Detvurderes, at forordningens artikel 16 klart vil give mulighed for at gennemføre brede ogintegrerede jordfordelinger, hvilket allerede foregår i en række medlemslande, herunderTyskland og Holland. Man kunne overveje at gennemføre et pilotprojekt som en del afudviklingen af en ny tilskudsordning.Ddl deltager gerne i den foreslåede ekspertgruppe.Udarbejdelsen af landdistriktsprogrammet for 2014 – 2020 er en oplagt mulighed for atbegynde implementeringen af Natur- og Landbrugskommissionens anbefalinger og ligele-des foreningens anbefalinger af forøget og bredere brug af jordfordelingsinstrumentet.Engangserstatning i forbindelse med vådområdeprojekter og andre vandprojekterLandinspektørforeningen hilser velkomment, at det ser ud til, at der igen, som det var til-fældet i forbindelse med VMPII vådområdeprojekterne og miljømilliard projekterne, kantilbydes lodsejerne engangserstatning for værditabet på arealer, som lodsejeren beholderindenfor fremtidige vådområder.Fødevareministeriet og NaturErhvervstyrelsen opfordres til at arbejde for, at det kommertil at foregå på samme smidige måde, som det tidligere var tilfældet. Engangserstatning vilvære et vigtigt og fleksibelt værktøj, der helt sikkert vil gøre det nemmere at gennemførevådområdeprojekter.
Med venlig hilsen
Henning ElmstrømFormand
Vedlagt1. Notat om fremtidens jordfordeling2. Brev til Fødevareminister Mette Gjerskov
2