Udvalget for Landdistrikter og Øer 2013-14
ULØ Alm.del
Offentligt
1360115_0001.png
1360115_0002.png
Dansk Gartneris forslag til ny støtteordning under LDP 2014-202030. november 2012BPJ

Tilskud til fornyelse af væksthusarealet

Formål

En fornyelse af den ældre del af væksthusarealet vil betyde et grønnere og merekonkurrencedygtigt dansk gartneri. Ordningen har derfor til formål at fremme udskiftningenaf gamle teknisk / økonomisk forældede væksthuse med nye energieffektive væksthuse.

Effekt

Ordningen vil få en række positive effekter for samfundet og erhvervet, bl.a.:Skabe og fastholde arbejdspladser i yderområderne for ikke mindst ufaglærteMedvirke til realiseringen af regeringens miljø- og klimamålØge gartnerierhvervets konkurrenceevneSkabe eksportindtægter til Danmark

Baggrund

Væksthustællingen 2011 fra Danmarks Statistik viser, at en stigende andel afvæksthusarealet er ældre end 20 år. Kun 40 pct. af det samlede væksthusareal på 4,5mio. m2 er i dag yngre end 20 år, og kun 15 pct. af væksthusarealet er yngre end 10 år.
Ved at udskifte ældre væksthuse med nye vil det være muligt at mindske energiforbrugetog brugen af pesticider både pr arealenhed og pr produceret enhed. Hertil kommermuligheder for rationaliseringer i et moderne produktionsanlæg til gavn for erhvervetskonkurrenceevne.

Energibesparelsen

Et moderne væksthus er kendetegnet ved:• At det bygges i blok• At gavle, trempler og randfundament udføres i isolerende materialer• At der er to gardinanlæg med henholdsvis lav og høj skyggefaktor• At lysindstrålingen er væsentlig højere end i ældre huse
-/2
-2-
Et 20+ væksthus er kendetegnet ved:• At være mere utætte, især væksthuse med træsprosser (øget energiforbrug 15 - 40 pct.)• At være bygget som fritstående huse i mindre arealer (10 - 20 % større overflade)• At dækkematerialet i overvejende grad er et enkelt lag glas• At de tekniske installationer er forældede
Ved at udskifte gamle væksthuse med nye energieffektive væksthuse kan enenergibesparelse på op mod 50 % pr arealenhed forventes. (Inden årsskiftet vil AgroTechfremlægge en teknisk redegørelse for de forventede energibesparelser).

Støtteniveau

Støtten tænkes givet som et investeringstilskud på op til 40 pct. af de støtteberettigedeudgifter til opførelse af nye væksthuse. Prisen for at opføre 1 m2 væksthus ligger påomkring 1.000 kr. for større byggeprojekter.

Forudsætninger for støtte

Det er en forudsætning for at modtage støtten, at det nye væksthus opfylder defineredekrav med hensyn til energistyring, isolering mv.
Støtten forudsætter, at mindst et tilsvarende areal med ældre væksthuse over 20 år tagespermanent ud af drift som teknisk / økonomisk forældet.