Transportudvalget 2013-14
TRU Alm.del
Offentligt
1369318_0001.png
1369318_0002.png
MINISTEREN
TransportudvalgetFolketinget
DatoJ. nr.
15. maj 20142014-1863
Frederiksholms Kanal 27 F1220 København KTelefon41 71 27 00
Transportudvalget har i brev af 25. april 2014 stillet mig følgende spørgsmål(TRU alm. del), som jeg hermed skal besvare. Spørgsmålet er stillet efter ønskefra ikkemedlem af udvalget (MFU) Pia Olsen Dyhr (SF).

Spørgsmål nr. 608:

Kim Johansen Transport Group kører i lastbiler, som er indregistreret i Dan-mark, hvorfor køretilladelserne udstedes af Trafikstyrelsen og kræver aflønningefter gældende kollektiv overenskomst, jf. Godskørselsloven. Ministeren bedes iden forbindelse oplyse, om Arbejdsrettens dom således giver anledning til, atTrafikstyrelsen vil trække køretilladelserne tilbage?

Svar:

Sagen, der har verseret i Arbejdsretten, har vedrørt spørgsmålet om, hvorvidt3F er berettiget til at iværksætte blokade og sympatikonflikter til støtte foroverenskomstdækning af det arbejde, som chauffører ansat hos Kim JohansenInternational Transport A/S’ estiske datterselskab udfører på lastbiler indregi-streret til det danske moderselskab.Ifølge Arbejdsrettens dom er 3F’s interesse i at opnå en overenskomst med detestiske datterselskab for det omhandlede arbejde ikke af en sådan passendestyrke og aktualitet, at blokade og sympatikonflikter er berettigede. Arbejdsret-ten har bl.a. lagt vægt på, at kørslen udført af chaufførerne ansat i det estiskeselskab på de dansk indregistrerede biler udgør en beskeden del af det samledeantal kørte kilometer i de pågældende biler, og at chaufførernes arbejde her ilandet må betragtes som et naturligt og underordnet led i de internationaletransporters gennemførelse.Det er fastsat i godskørselsloven, at vognmandstilladelser kan tilbagekaldes,hvis indehaveren bliver erklæret konkurs, ikke længere opfylder kravet tilegenkapital eller har betydelige restancer til det offentlige. Endvidere kanvognmandstilladelser tilbagekaldes, hvis indehaveren groft eller gentange gan-ge har overtrådt godskørselsloven eller forskrifter udstedt i medfør af denne,færdselslovgivningen, køre- og hviletidsbestemmelserne, lovgivningen om eu-foriserende stoffer, miljølovgivningen, skatte- og afgiftslovgivningen, lovgiv-ningen om beskyttelse af dyr under transport eller lovgivningen om menneske-smugling.
Der er således ikke i godskørselsloven mulighed for tilbagekaldelse af vogn-madstilladelser på grundlag af en dom afsagt af Arbejdsretten om konfliktret.
Side 2/2
Medvenlighilsen
Magnus Heunicke