Transportudvalget 2013-14
TRU Alm.del
Offentligt
1370068_0001.png
1370068_0002.png
MINISTEREN
TransportudvalgetFolketinget
DatoJ. nr.
19. maj 2014
Frederiksholms Kanal 27 F1220 København KTelefon41 71 27 00
Transportudvalget har i brev af 24. april 2014 stillet mig følgende spørgsmål(TRU alm. del), som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål nr. 600:

Ministeren bedes i forlængelse af samrådet d. 23. april vedr. sikkerhedsudstyr ibusser oplyse om, hvorvidt der er mulighed for at lade krav om, at der skal væremonteret sikkerhedsseler i busser indgå i udbudsmateriale eksempelvis i for-bindelse med udbud af kommunal buskørsel?

Svar:

Udbudsområdet hører under Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, der har op-lyst følgende til mig:”Såfremt kommunal buskørsel udbydes, vil dette som udgangspunkt skulle skei overensstemmelse med reglerne i udbudsdirektivet (direktiv nr. 2004/18/EFaf 31. marts 2004).Offentlige ordregivere er som udgangspunkt - inden for lovgivningens rammer- frit stillet til at fastlægge sine egne behov og på den baggrund sine ønsker tilen anskaffelse.Ordregivende myndigheder skal i den forbindelse overholde de generelle ud-budsretlige regler og principper, herunder reglerne i udbudsdirektivets samt degenerelle EU-retlige principper om ligebehandling, proportionalitet og gen-nemsigtighed.Når ordregiver har besluttet sig for kontraktens genstand, dvs. varen, ydelseneller arbejdet, der købes, skal kravene til anskaffelsen beskrives nærmere.Beskrivelsen af ordregivers krav til den udbudte anskaffelse foregår ved, at or-dregiver opstiller en række tekniske specifikationer. Dette skal gøre det muligtfor leverandører at afgive et tilbud.
Side 2/2
Udbudsdirektivets regler om tekniske specifikationer indebærer, at ordregiverskal fastlægge de krævede egenskaber ved varen, ydelsen eller arbejdet gennemen objektiv beskrivelse. De krævede egenskaber ved anskaffelsen kan udformesved enten at beskrive de tekniske specifikationer og standarder, somanskaffelsen skal opfylde, eller ved at angive funktionsdygtighed eller funktio-nelle krav til anskaffelsen. Angivelse af funktionsdygtighed eller funktionellekrav indebærer, at ordregiver beskriver, hvordan slutproduktet af indkøbet skalfremstå, frem for at angive, hvordan leverandøren skal opnå det. Det er ogsåmuligt at kombinere disse metoder.Med mindre kontraktens genstand gør det nødvendigt, er ordregivere dog af-skåret fra at henvise til et bestemt fabrikat, en bestemt oprindelse eller en be-stemt produktion i udbudsmaterialet.Ordregivere skal desuden sikre, at de tekniske specifikationer giver tilbudsgi-verne lige muligheder for at byde på opgaven, og ikke bevirker, at der skabesubegrundede hindringer for konkurrencen.Det vurderes, at et krav om montering af sikkerhedsseler lovligt kan indgå i etudbud af kommunal buskørsel, under forudsætning af at kravet overholderudbudsdirektivets regler om tekniske specifikationer, og de generelle EU-retlige principper om ligebehandling, gennemsigtighed og proportionalitet. ”
Medvenlighilsen
Magnus Heunicke