Transportudvalget 2013-14
TRU Alm.del
Offentligt
1366629_0001.png
1366629_0002.png
MINISTEREN
TransportudvalgetFolketinget
DatoJ. nr.
8. maj 20142014-1751
Frederiksholms Kanal 27 F1220 København KTelefon41 71 27 00
Transportudvalget har i brev af 14. april 2014 stillet mig følgende spørgsmål(TRU alm. del), som jeg hermed skal besvare. Spørgsmålet er stillet efter ønskefra Kim Christiansen (DF).

Spørgsmål nr. 574:

Vil ministeren oplyse, hvor meget af den støjafskærmning, der etableres i for-bindelse med den igangværende udvidelse af Køge Bugt motorvejen, skyldesdirekte miljølovgivningsmæssige krav?

Svar:

Jeg har forhørt mig hos Vejdirektoratet, og de oplyser mig følgende:Ved anlæg af nye boliger langs eksisterende veje skal kommunerne sikre støj-hensynet gennem kommune- og lokalplanlægningen. I planloven er der såledeskrav om, at kommuneplanen skal indeholde retningslinjer for sikring af, atstøjbelastede arealer ikke udlægges til støjfølsom anvendelse, med mindre denfremtidige anvendelse kan sikres mod støjgener. I denne planlægningssituationskal Miljøstyrelsens vejledende grænseværdier for vejstøj ved boliger mm.overholdes.Ved anlæg af nye veje eller udbygning af eksisterende veje er der ikke fastsatregler eller vejledende grænseværdier for støj fra veje. Miljøstyrelsen finderdog, at der bør tages de samme hensyn, når der planlægges nye veje og vejud-bygninger, som når der planlægges nye boliger.Nye veje og væsentlige ændringer af veje er omfattet af regler om VVM (Vurde-ring af Virkningerne på Miljøet). I VVM-undersøgelsen skal der ske en samletvurdering af miljøforholdene, herunder støjbelastningen, og der skal redegøresfor, hvordan støjbelastningen af omgivelserne kan mindskes, fx ved hjælp afstøjafskærmninger.Konkret sker fastlæggelse af omfanget af støjafskærmninger på baggrund af enafvejning af støjhensynet til omgivelserne og omkostninger hertil. Det har igennem en længere årrække været praksis, at Vejdirektoratet i forbindelse medplanlægning af nye veje og vejudvidelser i nærheden af boligområder og sam-menhængende bebyggelse tilstræber at overholde de grænseværdier, som gæl-
der for planlægning af nye boliger. Vejdirektoratets forslag til støjdæmpendetiltag indgår i VVM-redegørelserne, og bemærkningerne til lovforslag for nyeveje indeholder en detaljeret beskrivelse af de støjdæmpende tiltag. Gennemvedtagelse af anlægslove i Folketinget, fastsættes omfanget af støjreducerendetiltag således.
Side 2/2
Medvenlighilsen
Magnus Heunicke