Transportudvalget 2013-14
TRU Alm.del
Offentligt
1343061_0001.png
MINISTEREN
TransportudvalgetFolketinget
DatoJ. nr.
7. marts 20142014-414
Frederiksholms Kanal 27 F1220 København KTelefon41 71 27 00
Transportudvalget har i brev af 10. januar 2014 stillet mig følgende spørgsmål289 (TRU alm. del), som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål 289

Har regeringen planer om at gøre den civile pilotuddannelse til en statslig ud-dannelse, og kan ministeren gøre rede for, hvorfor det kun er den militære pi-lotuddannelse, der er statsligt finansieret?Baggrund: Den civile pilotuddannelse er en meget dyr uddannelse, der kosterop imod 750.000 kr. I Danmark er kun den militære pilotuddannelse statsligtfinansieret, mens den civile er drevet af private.

Svar:

Jeg kan oplyse, at regeringen ikke har planer om at gøre den civile pilotuddan-nelse til en statslig uddannelse.Der har tidligere været overvejelser om pilotuddannelsens økonomiske grund-lag, bl.a. i forbindelse med ”Udvalget vedrørende pilotuddannelsens fremtid”,som fremlagde sin rapport i juni 1999.Udvalget bestod af en arbejdsgruppe ledet af Undervisningsministeriet meddeltagelse af Transportministeriet, Finansministeriet, Forsvarsministeriet samten række organisationer.Af rapportens konklusioner fremgår det, at den danske stats økonomiske enga-gement i den private pilotuddannelse i Danmark udmøntes som SU, lån samtsom stipendium til deltagerbetaling.Denne prioritering har ligget i forlængelse af skiftende regeringers uddannel-sespolitik siden rapportens udgivelse, herunder den nuværende regerings.Den statslige finansiering af den militære pilotuddannelse må i sagens naturses i sammenhæng med de opgaver ansatte i Forsvaret, herunder den militærepilot, udfører på vegne af den danske stat. Det skal i den forbindelse oplyses, atpiloter, der i dag uddannes i Forsvaret, påtager sig tjenestepligt i Forsvaret i enperiode, der omfatter uddannelsestiden samt yderligere 12 år efter endt uddan-nelse.Medvenlighilsen
Magnus Heunicke