Transportudvalget 2013-14
TRU Alm.del
Offentligt
1309767_0001.png
MINISTEREN
TransportudvalgetFolketinget
DatoJ. nr.
3. december 20132013-4485
Frederiksholms Kanal 27 F1220 København KTelefon41 71 27 00
Transportudvalget har i brev af 7. november 2013 stillet mig følgende spørgs-mål (TRU alm. del), som jeg hermed skal besvare. Spørgsmålet er stillet efterønske fra (MFU) Anni Matthiesen (V).

Spørgsmål nr. 126:

Påtænker ministeren at undersøge, om der kan laves en køreplan for halvtimesdrift med kun én type superlyntog og stadig bibeholde nuværende stoppestederog dermed undgå en togbro over Vejle Fjord?

Svar:

Nej. I regeringens udspil til en timemodel vil der være et Superlyn, der stopperi Vejle hver time og et, der er gennemkørende. Sidstnævnte Superlyn har éntime rejsetid mellem de største byer København, Odense, Aarhus og Aalborg(inkl. stop i Randers) og er forudsat til køre over den nye banebro ved VejleFjord.Med timemodellen vil Vejle dog blive betjent af et ”Superlyn” mod både nordog syd/øst hver time. Dette Superlyn vil køre København – Aarhus på 2 timerog 10 minutter med stop i Odense, Fredericia, Vejle, Horsens og Aarhus. TurenKøbenhavn – Vejle vil således tage 1 time og 36 minutter. Til sammenligningtager turen i dag lidt over 2 timer. Hertil kommer, at Vejle også i fremtidenbliver betjent at de almindelige IC og regionaltogsforbindelser, så byen vil for-sat være et centralt knudepunkt i Trekantsområdet. Efter planerne vil Vejleefter realiseringen af timemodellen have lige så mange afgange som i dag.Med den øgede kapacitet på Vejle Fjord kan det hurtige superlyntog overhalede langsommere IC og regionaltog. Uden denne mulighed vil man formentligskulle reducere betjeningen af Vejle by, fordi der simpelthen ikke er plads tiltogene på den gamle bane. Den øgede kapacitet giver mulighed for bedre regio-nalbetjening af Østjylland, fx er det muligt at etablere hyppigere betjening fraAarhus til Trekantsområdet med op til kvarterdrift på strækningen. Der er ogsåmere kapacitet til gods på banen.Medvenlighilsen
Pia Olsen Dyhr