Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14
SUU Alm.del
Offentligt
1321510_0001.png
1321510_0002.png
1321510_0003.png
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato: 13. januar 2014Enhed: Sundhedsjura og læ-gemiddelpolitikSagsbeh.: SUMMSBSags nr.: 1305225Dok nr.: 1367429
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 24. oktober 2013stillet følgende spørgsmål nr. 87 (alm. del) til ministeren for sundhed og fore-byggelse, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra ikke-medlem af udvalgte (MFU), Peter Skaarup (DF).Spørgsmål nr. 87:”Vil ministeren oplyse, om hhv. cirkulæret og vejledningen om stævnelægerspligter og beføjelser under offentlige boksekampe også gælder for udenland-ske boksere, eller deres godkendte licens fra deres hjemland er nok for atbokse i Danmark?”Svar:Jeg har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet nedenstående udta-lelse fra Sundhedsstyrelsen:”Sundhedsstyrelsen har efter høring i sommer over udkast til nyt cirkulære ogvejledning om stævnelægers pligter og beføjelser under offentlige boksekam-pe og et møde med formændene for Danmarks Bokse-Union og Dansk Pro-fessionelt Bokse Forbund den 3. september 2013 udstedt cirkulære og vejled-ning om stævnelægers pligter og beføjelser under offentlige boksekampe medvirkning fra den 15. oktober 2013. Cirkulæret og vejledningen erstatter Sund-hedsstyrelsens cirkulære nr. 108 af 3. juli 2000 om stævnelægers pligter ogbeføjelser under offentlige boksekampe med bilag.Cirkulæret har hjemmel i Justitsministeriets bekendtgørelse nr. 188 af 5. marts2011 om offentlige boksekampe, § 5, stk. 2. Denne bekendtgørelse fastsætteri § 7, stk. 1, nr. 2 og 3, at stævnelægen skal sikre sig dokumentation for, atamatørboksere, der er fyldt 30 år, eller har bokset 50 kampe, har gennemgåeten neurologisk eller neurokirurgisk speciallægeundersøgelse og en øjenlæge-undersøgelse, og at de har gennemgået disse undersøgelser på ny forud forhver 25. boksekamp samt efter hver boksekamp, hvor bokseren har tabt påknock out.I Sundhedsstyrelsens nye cirkulære er denne regel gentaget i § 7, stk. 1, nr. 2og 3. Og den gælder også boksere, som bokser for et udenlandsk forbund. Icirkulærets § 7, stk. 2, har Sundhedsstyrelsen fastlagt, at stævnelægen i øvrigtskal sikre sig dokumentation for, at en læge udpeget af den pågældende bok-sers forbund har vurderet, at bokseren ikke udviser tegn på misdannelser,sygdomme eller traumer, som gør ham uegnet til konkurrenceboksning. Forboksere, som bokser for et udenlandsk bokseforbund, skal denne vurdering fo-religge på engelsk, jf. § 7, stk. 3.
Side 2
Danmarks Bokse-Union har på mødet den 3. september 2013 oplyst, at man ipraksis ikke har været opmærksom på kravet om neurologiske eller neuroki-rurgiske speciallægeundersøgelser i forhold til udenlandske boksere, idet dettekrav ikke gælder i andre lande. Danmarks Bokse-Union understregede, at deadministrative og økonomiske konsekvenser af dette krav vil medføre, atudenlandske amatørboksere ikke vil deltage i danske boksestævner - og at detvil have meget alvorlige konsekvenser for boksesporten i Danmark.For at komme Danmarks Bokse-Union lidt i møde i forhold til de administrativekonsekvenser, har Sundhedsstyrelsen ikke krævet, at dokumentationen for depåkrævede speciallægeundersøgelser skal foreligge på engelsk for så vidt an-går udenlandske boksere. Derimod skal den i cirkulærets § 7, stk. 2, nævntesamlede lægeerklæring om, at bokseren ikke udviser tegn på misdannelser,sygdomme eller traumer, som gør ham uegnet til konkurrenceboksning, fore-ligge på engelsk.Sundhedsstyrelsen har nu foranlediget af det af Sundhedsudvalget stilledespørgsmål drøftet problemstillingen med Justitsministeriet, der i den anledninghar bemærket, at ”Enhver offentlig boksekamp, der finder sted i Danmark, skalafvikles i overensstemmelse med reglerne i bekendtgørelse nr. 188 af 5. marts2011 om offentlige boksekampe (boksebekendtgørelsen) og Sundhedsstyrel-sens cirkulære og vejledning om stævnelægers pligter og beføjelser under of-fentlige boksekampe. Dette gælder såvel danske som udenlandske deltagere iboksekampe i Danmark.Det fremgår af boksebekendtgørelsens § 6, 1. pkt., at en boksekamp ikke måfinde sted, medmindre der for hver bokser fremlægges en startbog/licens meddertil hørende bilag ført i overensstemmelse med reglerne i kapitel 2. Be-stemmelsen finder dog ikke anvendelse på boksere, der udøver boksevirk-somhed i et andet EU-/EØS-land, eller andre udenlandske boksere, hvis depågældende bokseres forbund ikke har indført en startbog eller anden tilsva-rende dokumentation, jf. bestemmelsens 2. pkt.Boksere, som er omfattet af undtagelsesbestemmelsen i § 6, 2. pkt., vil dogdesuagtet skulle opfylde de lægelige krav mv., der i øvrigt følger af boksebe-kendtgørelsen, herunder kravet i § 15 om, at amatørboksere, der er fyldt 30 åreller har bokset 50 kampe, skal gennemgå en neurologisk eller neurokirurgiskspeciallægeundersøgelse og en øjenlægeundersøgelse, når de deltager i of-fentlige boksekampe i Danmark.Justitsministeriet kan i øvrigt henvise til ministeriets besvarelse af 16. septem-ber 2010 af spørgsmål nr. 1320 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg.Justitsministeriet er imidlertid indstillet på at drøfte med Sundhedsstyrelsen,om de sundheds- og sikkerhedsmæssige hensyn til udenlandske amatørbok-sere i Danmark kan tilgodeses på anden måde.”Justitsministeriet og Sundhedsstyrelsen har på et møde den 5. december2013 orienteret formand for Danmarks Bokse-Union, Benny Jørgensen her-om.”
Side 3
Jeg kan henholde mig til Sundhedsstyrelsens udtalelse, idet jeg supplerendekan oplyse, at styrelsen er i dialog med Justitsministeriet, om de sundheds- ogsikkerhedsmæssige hensyn til udenlandske amatørboksere i Danmark kan til-godeses på anden måde.
Med venlig hilsen
Astrid Krag
/
Mie Saabye