Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14
SUU Alm.del
Offentligt
1364987_0001.png
1364987_0002.png
Sundheds- og Forebyggelsesudvalget
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 5. maj 2014
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
MWH/ J.nr. 2014-3035
Under henvisning til Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalgsbrev af 26. marts 2014 følger hermed ministeren for børn, ligestilling,integration og sociale forholds endelige svar på spørgsmål nr. 619(SUU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Adsbøl (DF).
Spørgsmål nr. 619”Kan kommunerne pålægge borgerne at lægge det fulde beløb ud i forbin-delse med køb af medicin, og så få refunderet den del medicinkortet dækkerefterfølgende? Vil ministeren i bekræftende fald redegøre for, om ministerenfinder det rimeligt?”
Svar:Folkepensionister og førtidspensionister på den gamle ordning (efter regler-ne fra før 2003) kan ansøge kommunen om helbredstillæg efter hhv. lov omsocial pension og lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig og alminde-lig førtidspension m.v.Almindeligt helbredstillæg ydes til betaling af pensionistens egne udgifter tilvisse ydelser, som regionsrådet yder tilskud til efter sundhedsloven, herun-der medicin.Helbredstillæg kan ydes, hvis pensionistens og en eventuel ægtefælles ellersamlevers samlede likvide formue ikke overstiger et fastsat beløb. Helbreds-tillægget udbetales efter størrelsen af pensionistens personlige tillægspro-cent. Helbredstillægget kan dække op til 85 pct. af pensionistens egenbeta-ling for køb af bl.a. medicin.
2
Kommunen skal indberette de relevante oplysninger om enhver tilkendelseeller ændring af helbredstillæg til det Centrale TilskudsRegister (CTR), somrummer oplysninger om medicintilskud efter sundhedslovens regler. Kom-munernes indberetning af oplysninger til CTR sker fra dag til dag. Kommu-nen udsteder et helbredstillægskort (medicinkort), som angiver pensioni-stens ret til helbredstillæg.På baggrund af kommunernes indberettede oplysninger om helbredstillæg tilCTR betaler pensionisten kun nettoudgifterne til medicin på apoteket - uan-set hvilket apotek pensionisten benytter.Pensionister, der er bevilget helbredstillæg, skal dermed ikke lægge pengeud ved køb af medicin, idet det kommunale tilskud opnås umiddelbart vedkøb af medicin på apoteket. Dog kan der fx ved flytning være tilfælde, hvorpensionisten skal lægge ud, indtil der foreligger en bevilling om helbredstil-læg fra tilflytterkommunen.Desuden fremgår det af samarbejdsaftalen mellem KL og Danmarks Apote-kerforening, at der ikke formidles kommunale tilskud på apoteket med tilba-gevirkende kraft. Hvis pensionisten har krav på et sådant tilskud, udbetalesdette direkte af kommunen.Hvis pensionisten fx ønsker at søge om udvidet helbredstillæg til visse ydel-ser, som ikke dækkes af sundhedsloven, eller om et personligt tillæg tildækning af egenbetalingen til de ydelser, som pensionisten har fået hel-bredstillæg til, skal borgeren på forhånd søge om hjælp til betaling af udgif-terne i kommunen. Hjælpen ydes i disse tilfælde på baggrund af en konkretvurdering af borgerens økonomiske forhold og kommunens vurdering af, omhjælpen er nødvendig.
Manu Sareen/ Bent Nielsen