Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14
SUU Alm.del
Offentligt
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato: 30. april 2014Enhed: SygehuspolitikSagsbeh.: SUMKKOSags nr.: 1401805Dok nr.: 1440409
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 24. marts 2014 stilletfølgende spørgsmål nr. 618 (Alm. del) til ministeren for sundhed og forebyg-gelse, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra KarstenLauritzen (V).Spørgsmål nr. 618:”Ministeren bedes redegøre for udviklingen over de seneste 10 år i omfangetaf tilfælde, hvor patienter eller pårørende har følt sig chikaneret af andre pati-enter eller deres pårørende i et omfang, hvor det har været nødvendigt at flyttesidste gruppe af patienter til enestuer samt oplyse, om det særligt er visse ty-per af patienter, der må flyttes. Endvidere bedes ministeren indhente en kom-mentar til spørgsmålet fra to af landets største sygehuse.”Svar:”Til brug for min endelige besvarelse af spørgsmålet har ministeriet anmodetom bidrag fra Danske Regioner, som oplyser følgende:”Det er overordnet Danske Regioners indtryk, at sådanne situationer, som be-skrevet i spørgsmålet, forekommer relativt sjældent, og at det i det omfang,der måtte opstå problemer, er noget sygehusene og personalet finder prakti-ske løsninger på. Danske Regioner har ikke mulighed for at udtale sig om ud-viklingen i omfanget af de i spørgsmålet beskrevne situationer.Det efterspørges i spørgsmålet, at der indhentes kommentarer fra to af landetsstørste sygehuse. Danske Regioner har i den forbindelse indhentet følgendekommentarer fra henholdsvis Aarhus Universitetshospital og Hvidovre Hospi-tal.Kommentar fra Aarhus Universitetshospital:Der er ikke udarbejdet retningslinjer for håndtering af situationer, hvor patien-ter eller pårørende har følt sig chikaneret af andre patienter. Der er ikke taleom et større problem, og i fald der måtte opstå situationer, som beskrevet, lø-ses de individuelt.Kommentar fra Hvidovre Hospital:Hvidovre Hospital har på baggrund af forespørgsel til de kliniske afdelingernedenstående bemærkninger til spørgsmålet.Flere afdelinger erindrer ikke at have flyttet rundt på patienter som følge afchikane problemer. Det kan imidlertid komme på tale ved (ældre) konfuse, rå-bende eller højlydt klagende patienter, som forstyrrer medpatienterne. Det kanvære de lægger sig i andres senge eller tager ting fra sengeborde, som ikke er
Side 2
egne mv., igen på grund af forvirring. Af hensyn til patientens beskyttelse ogde øvrige patienters behov for hvile, skærmes derfor særligt sårbare/udsattepatienter.Endelig kan der være udfordringer hos patienter, som har mange pårørendeomkring sig (ofte af anden etnisk baggrund), men det er mere fordi de optagermeget plads og er derved en udfordring for almindelig diskretion i afdelingen.Enkelte afdelinger har udtalt, at det undtagelsesvist er sket, at afdelingen harflyttet en patient, hvor enten patienten eller dennes pårørende var været til ge-ne for medpatienter.Men det er sket sjældent og årsagen har typisk været:Svært urolige patienter, som har godt af det sociale fællesskab, men somer for støjende.En sjælden gang patienter som er verbalt grove.Patienter med rigtigt mange pårørende, ofte med anden etnisk baggrundend dansk.”
Jeg kan henholde mig til oplysningerne fra Danske Regioner. Samtidig hæfterjeg mig ved, at de situationer, der, jf. bidraget fra Danske Regioner, er i dag,alt andet lige må forventes at blive endnu sjældnere, når vi over de kommendeår ser en gradvis og betydelig omlægning fra flersengstuer til enestuer på denye og moderniserede sygehuse.
Med venlig hilsen
Nick Hækkerup
/
Kirstine Korsager