Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14
SUU Alm.del
Offentligt
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato: 4. april 2014Enhed: Primær SundhedSagsbeh.: DEPGSTSags nr.: 1401609Dok nr.: 1415194
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 12. marts 2014 stilletfølgende spørgsmål nr. 563 (Alm. del) til ministeren for sundhed og forebyg-gelse, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra SophieLøhde (V).Spørgsmål nr. 563:’’Ministeren bedes redegøre for, hvordan og efter hvilke kriterier de 120 mio.kr., som er afsat til 'Sundere liv for alle' de næste fire år, skal fordeles for attilgodese alle syv nationale mål, og herunder oplyse hvilken målopfyldelse afde nationale mål, som ministeren forventer på baggrund af udmøntningen afde 120 mio. kr.? ”Svar:Regeringen har afsat 120 mio. kr. i perioden 2014-2017 på finansloven til part-nerskaber, der kan understøtte opfyldelsen af de nationale mål. Af finanslovenfremgår det at: ”Midlerne kan anvende til partnerskaber efter ansøgning ellerinitieret af Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse i forbindelse med dissepartnerskaber”.Da de nationale mål blev offentliggjort, blev der samtidig på Ministeriet forSundhed og Forebyggelses hjemmeside udmeldt kriterier for partnerskaber ogansøgningsfrister samt et ansøgningsskema. Første ansøgningsfrist er 1. juni2014, og der kan søges om midler over flere år med forbehold for finanslovensvedtagelse. Derudover er der udmeldt en ansøgningsfrist den 15. oktober2014 til brug for eventuelle uforbrugte midler for 2014 og med henblik på mid-lerne for 2015.Der er fastsat følgende kriterier for, at et partnerskab kan komme i betragtning:Partnerskabets formål bidrager til at forbedre folkesundheden indenfor et eller flere af de nationale mål.Partnerskabet tilvejebringer konkrete initiativer, der kan bidrage til atunderstøtte de nationale mål og har et borgerrettet sigte.Partnerskabet består som minimum af to parter, hvoraf den ene partikke er en offentlig institution/myndighed.Partnerskabet bidrager selv med ressourcer i form af eksempelvis vi-den, markedsføringskanaler, økonomiske midler, netværk, bygninger,medarbejdere eller andet.Partnerskabet udvikler nye initiativer, videreudvikler eksisterende initi-ativer eller udbreder i større skala eksisterende viden eller initiativerinden for målene.
Side 2
Partnerskabets initiativer bygger på eksisterende viden eller byggervidere på eksisterende viden inden for forebyggelsesområdet, herun-der anbefalingerne i Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker.
Endvidere vil der i vurderingen af ansøgningerne blive lagt yderligere vægt på:Om partnerskaber i sine initiativer indtænker, hvordan disse initiativerkan bidrage til at reducere den sociale ulighed i sundhed inden for detml eller de mål, som partnerskabet arbejder indenfor.Om parternskaber har mere end to partnere (foretrækkes)Der skelnes mellem to typer af partnerskaber; Regionale eller landsdækkendepartnerskaber og lokale partnerskaber. Regionale eller landsdækkende part-nerskaber har aktiviteter i minimum to regioner. Lokale partnerskaber er min-dre og med færre aktører og fokuserer på lokalt ejerskab og udnytter potentia-lerne i nærmiljøet.Det tilstræbes, at partnerskabsmidlerne fordeles efter fordelingsnøglen 80/20pct. til henholdsvis landsdækkende eller regionale partnerskaber med aktivite-ter i minimum 2 regioner og til henholdsvis lokale partnerskaber jf. nedenstå-ende tabel:Partnerskabstyper 80/20 fordeling imio. kr.Regionale eller landsdækkendepartnerskaberLokale partnerskaberI alt201424630201524630201624630201724630I alt9624120
Efter ansøgningsfristen den 1. juni 2014 vil de indkomne ansøgninger blivevurderet ud fra ovenstående kriterier. De regionale eller landsdækkende part-nerskaber vil blive vurderet af et rådgivende udvalg. Udvalget udarbejder ensamlet indstilling til Ministeriet for Sundhed og forebyggelse. De lokale part-nerskaber vil blive vurderet af Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, der ef-ter en konkret vurdering kan indhente en udtalelse fra Sundhedsstyrelsen.Endvidere har Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse mulighed for at fore-lægge en lokal partnerskabsansøgning for det rådgivende udvalg.Såfremt, at det efter ansøgningsfristen ses en skævhed i fordelingen af part-nerskabsansøgninger i forhold til de nationale mål, vil jeg overveje, om derskal gøres brug af muligheden for, at Ministeriet for Sundhed og Forebyggelseinitierer partnerskaber for at sikre indsatser under alle mål.Afslutningsvis bemærkes, at opfyldelsen af de nationale mål sker dels gennemetableringen af partnerskaber, dels gennem den eksisterende forebyggelses-indsats, som kommunerne har ansvaret for. Jeg forventer, at samspillet mel-lem partnerskaber og den kommunale forebyggelsesindsats vil kunne bidragetil, at vi når målene.
Med venlig hilsen
Side 3
Nick Hækkerup
/
Grith Strøbæk