Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14
SUU Alm.del
Offentligt
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetSundheds- og ForebyggelsesudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
24. april 2014Straffuldbyrdelseskonto-retSagsbeh: Anders LotterupSagsnr.: 2014-0032-1184Dok.:1097811
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 532 (Alm. del), somFolketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har stillet til justitsmini-steren den 26. februar 2014. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra KarinaAdsbøl (DF).
Karen Hækkerup/Frederik Gammeltoft
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 532 (Alm. del) fra Folketingets Sundheds- og Forebyg-
gelsesudvalg:
”Hvor mange procent af de der i hhv. 2011, 2012 og 2013 blevidømt ambulant behandling på en psykiatrisk afdeling, mødteikke op til behandlingen?”Svar:
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet ud-talelser fra Direktoratet for Kriminalforsorgen og Ministeriet for Sundhedog Forebyggelse.Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at kriminalforsorgen ifølgeen opgørelse foretaget i februar 2014 havde tilsyn med 2.860 klienteridømt en psykiatrisk foranstaltning efter straffelovens § 68 eller § 69.Direktoratet for Kriminalforsorgen har endvidere oplyst, at man ikke haroplysninger om den pågældende kategori af klienter registreret på en sådanmåde, at det er muligt at foretage et statistisk udtræk af, hvor mange pro-cent af de klienter, der i henholdsvis 2011, 2012 og 2013 blev idømt am-bulant behandling på en psykiatrisk afdeling, der ikke mødte op til behand-ling.Kriminalforsorgen har sådanne oplysninger registreret i den enkelte klient-sag, og det vil derfor indebære en manuel gennemgang af næsten 3.000 sa-ger for at skaffe oplysningerne.Direktoratet for Kriminalforsorgen har derfor i stedet bedt afdelingerne iKriminalforsorgens i Frihed, som har tilsynet med de foranstaltningsdøm-te, der i henhold til dommen skal have tilsyn af kriminalforsorgen, om atforetage et skøn over, hvor mange behandlingskontakter en klient idømtambulant behandling har om året, og hvor ofte en klient ikke møder op tilbehandlingen. Det bemærkes i den forbindelse, at det ikke er alleforanstaltningsdomme, der indebærer tilsyn af kriminalforsorgen.Af afdelingernes høringssvar fremgår det, at afdelingerne skønner, at enbehandlingsdømt har mellem 8-20 behandlingskontakter om året, og at denforanstaltningsdømte ikke møder frem 1 ud af 10 gange. Direktoratet harunderstreget, at afdelingernes skøn er behæftet med meget stor usikkerhed.Det bemærkes i den forbindelse, at kriminalforsorgen ikke i alle tilfældevil være bekendt med de enkelte behandlingskontakter og eventuelt mang-2
lende fremmøde til behandling, medmindre klienten skal efterlyses hos po-litiet.Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse har bl.a. oplyst følgende:”Ministeriet har anmodet Statens Serum Institut om at bidrage til be-svarelsen.Sundhedsanalyser – Sektor for National Sundhedsdoku-mentation og Forskningoplyser:”Landspatientregisteret, hvori oplysninger om alle kontakter tildet danske sygehusvæsen registreres, indeholder ikke oplys-ninger om aflyste aktiviteter.Statens Serum Institut er desuden ikke i besiddelse af andre op-lysninger om aflyste aktiviteter på psykiatriske afdelinger, her-under aflysningsårsager.Statens Serum Institut har derfor ikke mulighed for at foretageden ønskede opgørelse.Statens Serum Institut er desuden ikke bekendt med eksiste-rende opgørelser, undersøgelser mv., der belyser omfanget afudeblivelser blandt personer idømt ambulant psykiatrisk be-handling.”Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse har herefter bedt DanskeRegioner om oplysninger til sagen. Danske Regioner oplyser, athverken Danske Regioner eller regionerne ligger inde med de ønske-de oplysninger i en umiddelbar tilgængelig form, da en udeblivelsefra ambulant kontakt alene registreres på patientens journal, og enopgørelse heraf vil således kræve journalgennemgang for alle rets-psykiatriske patienter i de konkrete år.”
3