Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14
SUU Alm.del
Offentligt
1347248_0001.png
1347248_0002.png
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato: 18. marts 2014Enhed: Sundhedsjura og læ-gemiddelpolitikSagsbeh.: SUMSAHSags nr.: 1401219Dok nr.: 1413657
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 21. februar 2014 stil-let følgende spørgsmål nr. 511 (Alm. del) til ministeren for sundhed og fore-byggelse, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra LiselottBlixt (DF).Spørgsmål nr. 511:’’Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 21. januar 2014 fra StofskifteDanmark vedr. behandlingsvilkår, jf. SUU alm. del – bilag 286.”Svar:I SUU alm. del - bilag 286, som er henvendelsen fra Stofskifte Danmark, anfø-rer foreningen blandt andet, at en stor gruppe stofskiftesyge patienter rappor-terer, at konventionel behandling er virkningsløs og forbundet med mange bi-virkninger. Mange af patienterne beretter, at deres liv bliver forbedret, når dengængse medicin ændres til den oprindelige stofskiftemedicin Thyreoid. For-eningen stiller endvidere en række spørgsmål til den faglige håndtering af om-rådet generelt.Jeg har til brug for besvarelsen indhentet en udtalelse fra Sundhedsstyrelsen.Sundhedsstyrelsen oplyser, at styrelsen har modtaget en henvendelse fraStofskifte Danmark, der er identisk med den henvendelse fra Stofskifte Dan-mark, jf. SUU alm. del – bilag 286, som SUU ønsker mine kommentarer til.

./.

Sundhedsstyrelsen har besvaret henvendelsen fra Stofskifte Danmark i ved-lagte svar af 13. marts 2014.Heraf fremgår det blandt andet, at Stofskifte Danmark i foreningens henven-delse rejser en række spørgsmål, herunder om muligheden for behandlingmed ikke-godkendte lægemidler til behandling af lavt stofskifte, samt forholdvedrørende lægers udskrivning af disse præparater og faglige håndtering afområdet generelt.Det fremgår også, at Dansk Thyreoidea Selskab den 8. oktober 2013 har ud-sendt en grundig redegørelse med en gennemgang af den aktuelle viden påområdet. Sundhedsstyrelsen oplyser endvidere, hvilke præparater, der er god-kendt til behandling af for lavt stofskifte, ligesom styrelsen oplyser om mulig-heden for at gøre brug af lægemidler, der ikke er godkendt til markedsføring iDanmark.
Side 2
Endelig oplyser Sundhedsstyrelsen om de såkaldt magistrelt fremstillede læ-gemidler – dvs. lægemidler som apotekerne fremstiller til individuelle patienter,hvorunder præparatet Thyroid hører.For så vidt angår magistrelle lægemidler oplyser Sundhedsstyrelsen, at hen-sigten med magistrel fremstilling er at sikre, at patienter, der ikke i tilstrække-ligt omfang har gavn af markedsførte lægemidler, kan behandles bedst muligt.Magistrelle lægemidler har ikke gennemgået den samme godkendelses-procedure, der leder til markedsføringstilladelse. Magistrelle lægemidler kanderfor ikke bruges på linje med markedsførte lægemidler, men kun i særlige til-fælde, hvor godkendte markedsførte lægemidler er utilstrækkelige. Det er etlægeligt skøn, hvilken behandling en patient har gavn af.Jeg kan henholde mig til Sundhedsstyrelsens bemærkninger.
Med venlig hilsen
Nick Hækkerup
/
Sanne Have