Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14
SUU Alm.del
Offentligt
1331145_0001.png
1331145_0002.png
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato: 5. februar 2014Enhed: Primær SundhedSagsbeh.: SUMLSSags nr.: 1400337Dok nr.: 1378288
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 7. januar 2014 stilletfølgende spørgsmål nr. 367 (Alm. del) til ministeren for sundhed og forebyg-gelse, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jane Heit-mann (V).Spørgsmål nr. 367:’’På baggrund af ministerens svar på spørgsmål S 2766 (folketingssamlingen2011-12) bedes ministeren oplyse, om det har haft en effekt, at Sundhedssty-relsen har indskærpet over for de praktiserende læger, at "det er en specialist-opgave i børne- og ungdomspsykiatrien at behandle børn og unge medantidepressiv medicin, som det fremgår af Sundhedsstyrelsens vejledning ommedikamentel behandling af børn og unge med psykiatriske lidelser", og i givetfald hvilken?”Svar:Jeg har i anledning af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Sundhedsstyrel-sen.Sundhedsstyrelsen oplyser, at lægemiddelstatistikkens opgørelse af forbrugetaf antidepressiva hos børn og unge fra 2010 viste, at det hovedsagelig var al-dersgruppen mellem 13-18 år, der var i behandling med disse lægemidler. Dealment praktiserende læger var i denne opgørelse registreret for 59 % af allereceptudskrivelser af antidepressiva til børn og unge. Af de SSRI lægemidler,der ikke var godkendt til behandling børn og unge, var citalopram det hyppigstudskrevne. Da opgørelsens resultater ikke viste overensstemmelse medSundhedsstyrelsens vejledning, iværksatte styrelsen flere initiativer for at æn-dre dette, bl.a.:Møder med de praktiserende læger og børne- og ungdomspsykiater-ne.Advarsler gennem de praktiserende lægers organisation mod at be-handle depression hos børn og unge med antidepressiva, da det er enspecialopgave for børne- og ungdomspsykiatrien.Udsendelse af en generel advarsel i form af et Nyhedsbrev fra Sund-hedsstyrelsens Enhed for Tilsyn og Patientsikkerhed, med oplysningom,at depression hos børn og unge er en børne- og ungdomspsykia-trisk opgave og ikke må behandles med fx lægemidlet citalopram.Sundhedsstyrelsen oplyser desuden, at styrelsen i forbindelse med det fore-liggende folketingsspørgsmål har modtaget helt aktuelle tal fra Lægemiddel-statistikken vedrørende receptudskrivning til børn og unge. Tallene viser, atSundhedsstyrelsens initiativer har haft effekt de sidste 1½ år. Der er et klartfald i antallet af indløste recepter, udskrevet af alment praktiserende læger.
Side 2
Disse er faldet fra at udgøre halvdelen af alle recepter i 2011 til at udgøre 37% i 2013.Sundhedsstyrelsen oplyser også, at der således er færre børn og unge under18 år, der i dag er i behandling med antidepressiv medicin. Fra 2011 til 2013er der således et fald på 19

%

i antallet af børn og unge, der får udskrevet enrecept på antidepressiv medicin. Opgørelsen viser også, at receptudskrivnin-gen af det anbefalede førstevalgspræparat (i.e. fluoxetin) er øget med 39 % fra2010 til 2013. Der er sket en reduktion af de lægemidler, der ikke anbefales tilbørn og unge. Således er udskrivelsen af escitalopram og citalopram i 2013reduceret til henholdsvist 15 % og 40 % af udskrivningen i 2010. Som anførttidligere ordineres disse lægemidler også, dog i begrænset omfang, til behand-ling af andre sygdomme.Sundhedsstyrelsen oplyser endelig, at opgørelsen ikke viser, hvorvidt læge-midlet er ordineret til behandling af depression, eller om det er ordineret til be-handling af anden sygdom, jf. ovenfor. Styrelsen oplyser i den forbindelse, atopgørelsen over, hvem der udskriver recepter, er behæftet med usikkerhed.Nogle apotekssystemer registrerer automatisk den alment praktiserende lægesom recept-udskriver. Sundhedsstyrelsen kender ikke omfanget af denne typefejl. Det betyder, at de alment praktiserende læger er overrepræsenteret i for-hold til speciallægerne og sygehuslægerne. Opgørelsen kan heller ikke vise,om den alment praktiserende læge har konsulteret en børne- og ungdomspsykiatrisk speciallæge, inden vedkommende udskrev recepten. Sundhedssty-relsen følger fortsat området og vil de næste uger se nærmere på de modtag-ne tal og publicere det på Sundhedsstyrelsen hjemmeside(www.sundhedsstyrelsen.dk).Jeg kan henholde mig til det bidrag, som jeg har modtaget fra Sundhedsstyrel-sen.
Med venlig hilsen
Nick Hækkerup /
Lærke Steenberg Smith