Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14
SUU Alm.del
Offentligt
1331516_0001.png
1331516_0002.png
1331516_0003.png
1331516_0004.png
1331516_0005.png
1331516_0006.png
1331516_0007.png
1331516_0008.png
Ministeriet for Sundhed og ForebyggelseEnhed:SundhedsøkonomiSagsbeh.: DEPMBHOSags nr.: 1400493Dok. Nr.: 1381084Dato:24. januar 2014
Bilag 1: Regionernes redegørelse om sygehusenes praksis iforhold til kønsopdeling på sengestuerAf nedenstående tabel 1 ses indhentede svar fra regionerne i forhold til kønsopde-ling på sengestuer.Tabel 1: Regionernes praksis i forhold til kønsopdeling på sengestuerRegionPraksis i forhold til kønsopdeling på sengestuerHovedstadenSundheds- og Forebyggelsesudvalget har stillet spørgsmål til, hvorvidt hospitaler-ne benytter sig at sengestuer, hvor patienter af begge køn er indlagt samtidig.I Region Hovedstaden bliver patienter af begge køn som udgangspunkt ikke pla-ceret på samme sengestue, og det er en integreret praksis at holde kønneneadskilt på sengestuerne.På visse hospitaler kan det dog være nødvendigt i helt særlige tilfælde. Det gæl-der fx i situationer med---akut overbelægningbehov for isolationpatienten indlagt i såkaldte MOBS-senge (medicinske overvågnings-senge), hvor der ligger særligt observationskrævende patienter-behov for fast vagt, der på etisk forsvarlig vis kan passe to patientersamtidig-hurtig etablering af ensengsstue til en svært syg eller døende patient
I disse særlige situationer tages der hensyn til patienterne, og der vil være af-skærmning med forhæng. Derudover vil der typisk være personale til stede påstuen. Er der særlige ønsker og behov hos den enkelte patient, gøres der en storindsats for at imødekomme disse og tage individuelle hensyn.For at kapaciteten udnyttes optimalt kan akutafdelingerne store patientflow nød-vendiggøre, at patienter af begge køn indlægges på samme sengestue. Dette harligeledes været praksis på skadestuer og akutte medicinske afsnit. På akutafdelin-gerne kan der desuden findes behandlerpladser i åbne miljøer, hvor patienter afbegge køn behandles på samme tid adskilt af forhæng. Tilsvarende gælder foronkologiske afdelinger, hvor kemobehandling gives på samme stue, og behand-lingen kræver sædvanligvis ikke afklædning.I Region Hovedstadens Psykiatri indlægges patienter af begge køn ikke på sam-me sengestue.
Sjælland

Nykøbing F. Sygehus

Nykøbing F Sygehus indlægger ikke patienter af begge køn på samme sengestue.I særlige situationer, ved overbelægning, kan der være undtagelser, hvis patien-terne er indforstået hermed.
Side 2

Roskilde og Køge sygehuse

Roskilde og Køge sygehuse har en enkelt stue, hvor der kan ligge patienter afbegge køn. Dette er på en akut observationsstue, hvor alle akutte kirurgiske pati-enter modtages via Akutafdelingen. Denne praksis er indført, fordi det sikrer tæt-test mulig observation og intervention af de mest kritiske patienter. Det vil sigepatienter med livstruende eller potentielt livstruende tilstande. Stuen er indrettetmed særligt observationsudstyr og er under konstant observation af en erfarensygeplejerske, hvilket giver mulighed for hurtig indgriben.Ovenstående medfører en høj grad af patientsikkerhed og er derudover ressour-ceeffektiv. Roskilde og Køge sygehuse vurderer løbende hensynet til patienternesbehov (herunder kønsopdelte stuer) overfor den optimale behandlingsmæssigeorganisering.

Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse

På Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse er der kønsopdelte stuer på demedicinske afdelinger. I særlige situationer med voldsom overbelægning eller vedsmittehensyn (epedimier; clostridium infektioner ol.) kan stuer med begge køn dogforekomme. Der vil altid blive trukket gardin for eller sat en løs skillevæg op.På de kirurgiske afdelinger kan det forekomme, at mænd og kvinder ligger påsamme stue i det fælleskirurgiske ambulatorium ved en korterevarende observati-on. Her vil der ligeledes blive trukket gardin for eller sat skillevæg op.

Holbæk Sygehus

Holbæk Sygehus indlægger ikke patienter af begge køn på samme sengestue.På Akutafdelingen er sengestuerne og lokalet med seks hvilepladser dog ikkekønsopdelt. Baggrunden herfor er, at der er tale om meget korte indlæggelser,hvor patienterne oftest er iklædt deres eget tøj. I særlige situationer bliver dertaget hensyn til kønsopdeling på denne afdeling.
Nordjylland

Sygehus Himmerland:

Begge køn bliver ikke indlagt på de samme stuer.

Sygehus Vendsyssel:

Det forekommer yderst sjældent med indlæggelse af begge køn på samme sen-gestue på Sygeus Vendsyssel, og da oftest ved ægtefæller, hvis begge er indlagtsamtidig.

Sygehus Thy-Mors:

Som udgangspunkt ligger mænd og kvinder ikke på samme stue dog følgendeundtagelser:Medicinsk afdeling M 5: Hvis ægtepar er indlagt samtidig.Kirurgisk sengeafsnit: I perioder med spidsbelastning, kan reglen om at mænd ogkvinder ikke ligger sammen fraviges i kortere perioder, for at undgå at patienterneskal ligge på gangenKirurgisk dagsafsnit: Har som sådan ikke sengestuer – men en kombineret opvåg-ning og sengeafdeling – her er mænd og kvinder blandet, dog afskærmet (harfungeret sådan siden 2010).
Side 3
Som udgangspunkt anvender hospitalet ikke sengestuer, hvor begge køn er ind-lagt samtidigt – på nær på børne- og intensivområdet, opvågning, ortopædi-ogøreområdet. I enkelte tilfælde vil det dog derudover også kunne ske på grund afmanglende pladser og stort flow. Men det vil altid ske med patientens tilsagn.Herunder er emnet præciseret på klinik-niveau:Klinik Kirurgi og KræftbehandlingIngen patienter af begge køn på samme stue, men klinikken har det til drøftelse ogkan se en fordel i at gøre det. Der vil ikke skulle anvendes tid på at flytte patienterrundt på de forskellige stuer, afhængigt at hvilket køn patienten har. Det brugesder aktuelt mange gode arbejdstimer på. Det vil kunne give en anden dynamik påden enkelte stue, men det skal pointeres, det skal være frivilligt for patienten atligge sammen med en af det andet køn.Klinik Kvinde-Barn og UrinvejskirurgiPå børneområdet er der patienter af begge køn på flersengsstuerne.I urologisk speciale kan der i akutområdet være patienter af begge køn . Dette erinden for en kort periode af max 4 timer, men er betinget af flow og belægning.Dette foregår ikke på sengeafsnittet. I opvågningen er der mænd og kvinder isamme rum.Klinik Hjerte-LungePå de fleste af afsnittene sker det en sjælden gang, at kønnene blandes. Når detsker, er alle andre mulige rum udnyttet (såsom f.eks en undersøgelsesstue). Deter for at undgå patienter på gangen og/eller, når der er flere patienter, som harbrug for fast vagt, at vi kan finde på at ”dele” vagten mellem to patienter af forskel-ligt køn på samme stue.På afsnit S2 blandes kønnene jævnligt på sengestuerne. S2 er et afsnit, hvormange af patienterne kommer ind til en undersøgelse og går hjem senere pådagen eller på patienthotellet, så flowet er forholdsvist stort og den samme senge-plads kan anvendes flere gange på samme dag.Det er ikke tale om en praksis, der som sådan er indført. Men skal i stedet sessom et udtryk for, at med det forholdsvis store flow af patienter i dagligdagen ikkealtid er muligt at få herre- og damepladser til at gå op. Alternativet til en plads påen stue med blandet køn vil således være en plads på gangen, som ikke er muligtpga. brandsikkerhed, og derfor bliver denne praksis med at blande kønnene såle-des anvendt.Klinik AnæstesiSpørgsmålet omhandler ikke opvågnings- og intensivområdet, men til jeres orien-tering ligger mænd og kvinder sammen i både opvågnings- og intensivfunktionen.I Dagbehandling Syd, som blev etableret som "Hotelmodtagelse" i 2009, liggermænd og kvinder også på samme stue.Klinik MedicinHer benyttes ikke sengestuer, hvor begge køn er indlagt samtidigt.
Side 4
Klinik Hoved-Orto:Orto HjørringPå opvågningsstuen i artroklinikken ligger patienter af begge køn på samme stue.Orto FarsøPå O4 ligger der patienter af begge køn på sengestuerne – det drejer sig om knæ-og hofte- alloplastik-patienter og den praksis blev indført samtidig med de accele-rerede forløb i 2004. og her blev der fokus på, at patienterne bliver indlagt i ”hold” -dvs. de patienter, der bliver opererede samme dag, ligger på stue med hinandenog de får så hold-træning under indlæggelsen. Der opleves stor synergi-effekt afdette, og langt de fleste patienter evaluerer positivt på ordningen.Dag-kirurgiske patienter ligger også på blandede stuer.Orto Thy-Mors:Igennem flere år har mænd og kvinder ligger på samme stue. Det startede medalloplastik-patienter, hvor det blev vurderet at være en fordel at ligge sammen iforhold til træning og motivation til hinanden og det med stor succes.Også de ambulante patienter ligger sammen på tværs af køn. Til de øvrige, akuttepatienter bruges samme koncept, hvis forholdene ikke kan være anderledes.Alle patienter bliver selvfølgelig informeret om disse forhold og for de der ikke kanforliges med denne tanke, bliver der naturligvis fundet en anden løsning til. Mendet er meget få patienter, der ikke synes om dette.Det giver samtidig en større fleksibilitet, uden at vi skal flytte rundt med patienternei afdelingen.Øre:Ja - i dagkirurgisk regi.Neurokirurgisk:I NHH er der på den intermediære stue indlagt patienter på tværs af køn – stuenkan på det nærmeste sammenlignes en stue på intensiv afsnit.Vi har haft patienter af begge køn på en stue, siden stuen åbnede i 90erne.Neurologisk:På observationsstuen er der blandet køn, men der er personale på stuen heledøgnet.Apopleksiafsnittet Neurologisk:I Apopleksiafsnittet er der ikke blandet køn på stuerne.I forbindelse med fremtidig trombolysebehandling i Apopleksiafsnittet, hvor dermåske kommer flere patienter til behandling på samme tid, kan det forekomme, atder vil være begge køn på samme stue. Der vil være afskærmning mellem senge-ne, og der vil altid være personale på stuen, fordi behandlingen kræver, at patien-terne observeres tæt.
Syddanmark

Odense Universitetshospital:

OUH benytter sig som udgangspunkt ikke af sengestuer, hvor begge køn er ind-lagt samtidig.Samtidig indlæggelse af personer af forskelligt køn på samme stue kan dog fore-komme på nogle afdelinger. Årsagen vil da være akut pladsmangel, og de pågæl-dende patienter vil være afskærmet fra hinanden.
Side 5

Sygehus Lillebælt:

På Sygehus Lillebælt vil en praksis som den beskrevne kun i helt ekstraordinæresituationer tages i anvendelse.Placeringen på en flersengs sengestue sammen med en person af andet køn vilkun forekomme, når den udgør et sikrere (højere patientsikkerhed) og trods altmere diskret alternativ til en placering på gangen.Sygehusets vurdering er, at en sådan placering højst vil forekomme 1-2 gange omåret. Den vil da kun forekomme i Akutmodtagelse, og altså ikke et sengeafsnit,hvor indlæggelsestiden typisk er lidt længere. Så snart der er en ledig sengepladspå en stue med ’eget køn’, flyttes patienten naturligvis.Alle andre muligheder er udtømte, inden der gribes til denne løsning. Det vil sige,at man inden da fx har flyttet patienter ud på stamafsnit.En sådan placering forekommer kun i helt ekstraordinære situationer med massivtakutindtag. Når det sker, orienteres patienten naturligvis særlig grundigt om bag-grunden for placeringen, og vi forsøger at tage hensyn og evt. vælge en andenpatient, hvis vedkommende ikke er indforstået med den.

Sygehus Sønderjylland:

SHS benytter ikke sig af sengestuer, hvor begge køn er indlagt samtidig (på sam-me sengestue). Hvis et ægtepar er indlagt samtidig kan der dog gøres undtagel-ser, så ægteparret kan ligge sammen på en 2-sengsstue.

Sydvestjysk Sygehus

Medicinske afdelinger:I disse afdelinger findes der kun en type situation, hvor man i sjældne tilfælde kanplacere mænd og kvinder sammen i kort tid – det er ved behov for fast vagt pga. afet intensivt overvågningsbehov. Såfremt vi har to patienter af denne type KAN deti meget sjældne tilfælde ske, at vi placerer dem på samme stue idet en sygeple-jerske så kan overvåge to patienter. Det skal påpeges, at disse patienter er fastsengeliggende og der selvfølgelig skærmes af i mellem dem.FAM:Praktiserer ”dele stuer” således, at mænd og kvinder kan ligge på samme stue,primært på 4-sengsstuerne. Dette skyldes de nuværende fysiske rammer. Når dennye FAM står færdig i medio 2015, så vil dette ikke længere være aktuelt, da derudelukkende vil lære en-sengs stuer.Kirurgisk sengeafdeling:Her ligger mænd og kvinder sammen i bariatrisk kirurgi. På børneafdelingen liggerdrenge og piger sammen, når det drejer sig om dagkirurgi. Det sker ikke altidunder hensyntagen til patientens situation.
Midtjylland

Psykiatrien

Patienterne indlægges som udgangspunkt på enestuer. Patienterne indlæggesaldrig mænd og kvinder på samme stue.

Regionshospitalet Randers

På Regionshospitalet Randers er der indlagt personer af begge køn påAkutafdelingen og Børneafdelingen. I Akutafdelingen er mænd og kvinder indlagte
Side 6
på samme stue. Årsagen er dels pladsmangel og dels ønsket om ikke at rykkerundt på patienten flere gange end nødvendigt. På Børneafdelingen ligger børn afbegge køn sammen indtil teenageårene. Derefter laves der henholdsvis drenge-og pigestuer. På de øvrige sengestuer er der en opdeling mellem mænd og kvin-der.

Hospitalsenheden Horsens

På Hospitalsenheden Horsens har man ikke afdelinger, hvor man systematisklægger patienter af blandet køn sammen. Men det forekommer på enkelte senge-stuer i varierende grad og af forskellige årsager:- På enkelte sengestuer lægges insulinpumpepatienter af forskelligt køn sammen.Patienterne ligger sammen, fordi de har den samme sygdom og derfor har glædeaf at dele viden og udveksle erfaringer med andre patienter med de samme udfor-dringer som dem selv. Patienterne deler sengestue igennem et døgn for at testederes pumper. Praksis har været gældende igennem længere tid.- På enkelte sengestuer i Kirurgisk Afdeling ligger patienter af blandet køn sam-men fra tid til anden. Dvs. der er lange perioder, hvor der ikke ligger mænd ogkvinder på de samme sengestuer. Det forekommer i tilfælde af pladsmangel, ogkun i de tilfælde, at patienterne selv giver samtykke til det. Samtykke indhentesbåde hos patienten, som er på vej ind på stuen, og de patienter, som ligger påstuen i forvejen. Ønsker en patient ikke at ligge på en blandet stue, respekteresdette, og der flyttes rundt på patienterne. Denne praksis blev indført på KirurgiskAfdeling i begyndelsen af 2013, og erfaringerne har været overvejende positive.- Praksis blev indført dels på grund af pladsmangel, dels fordi personalet sparerressourcer ved ikke at flytte rundt på patienterne. Endelig kommer det også pati-enterne til gode, at der eksempelvis ikke skal flyttes rundt på sengene, når ennyopereret patient kommer ind på stuen om natten. Det giver mere ro, at patientenblot kan lægges på den sengestue, hvor der er plads.I sjældne tilfælde har det desuden været nødvendigt at lægge kvinder og mændpå samme sengestue i Akutafdelingen og på andre af hospitalets medicinskesengeafdelinger. Det forekom f.eks. på en enkelt medicinsk sengestue sidste år.

Hospitalsenhed Midt (Viborg, Skive, Silkeborg, Hammel)

På Regionshospitalet Viborg, Regionshospitalet Skive samt RegionshospitaletHammel Neurocenter er det vanlig praksis, at der ikke indlægges patienter afforskelligt køn på samme sengestue. Dog kan det få gange årligt i forbindelse medmeget svær overbelægning forekomme, at patienter af samme køn kortvarigt (i fåtimer) opholder sig på samme sengestue.På Børneafdelingen i Viborg forekommer det, at børn af forskelligt køn op til 8-9års alderen indlægges på samme stue. Herefter tages så vidt muligt hensyn tilstørre børns blufærdighed m.v. Ligeledes kan det forekomme, at forældre af for-skelligt køn, som ledsager indlagte børn, er placeret på samme stue, men dertages så vidt muligt hensyn til eventuelle forbehold heroverfor af religiøse ellerkulturelle årsager.
Side 7

Regionshospitalet Silkeborg

Det kan i Center for Planlagt Kirurgi forekomme, at patienter af forskelligt kønindlægges på samme sengestue.På baggrund af et "joint care" projekt, der blev indført i 2003, har man gode erfa-ringer med, at patienter med samme operationstype går i et samlet forløb frainformationsmøde før operationen til ambulant besøg efter operation og med fokuspå raskhedsfremme, forebyggelse af komplikationer og styrkelse af Patient Em-powerment. Det er som følge heraf "lighed i diagnosen", der kommer til at afgøre,hvorledes patienterne sammensættes på stuerne.Hospitalet er meget opmærksom på de etiske forhold ved patienter af forskelligtkøn på samme stue. Således informeres patienterne så tidligt som muligt om, atblandet køn på stuerne kan forekomme. I enkelte tilfælde, hvor patienter eventueltpå grund af handicaps, kulturelle eller religiøse forhold ikke ønsker at være indlagtpå sengestue med patient af det modsatte køn, findes der altid en anden løsning.Resultater fra patienttilfredshedsundersøgelser og udsagn fra patienterne bekræf-ter, at de er tilfredse med at være indlagt med andre patienter, der fejler det sam-me, idet de på den måde kan bruge hinandens ressourcer og erfaringer.

Hospitalsenheden Vest (Herning, Holstebro)

Børneafdelingen:Piger og drenge er indlagt på samme stue på neonatalafsnittet og på sengeafsnit-tet for børn 0-14 år. På sidstnævnte er de indlagt sammen op til ca. 6 års alderen.Herefter ligger piger og drenge hver for sig.Akutafdelingen:Der kan forekomme et mix af mænd og kvinder på observationspladser, i senge-stuer anvendes det ikke.Ortopædkirurgisk afdeling:På et af sengeafsnittene er der løbende patienter af hver sit køn indlagt på samme4-sengsstue med forhæng mellem sengene for at sikre effektiv udnyttelse af sen-gekapaciteten og for at undgå hele tiden at flytte rundt på patienterne, når køns-fordelingen ikke passer med sengefordelingen.Urinvejskirurgisk afdeling:Patienter indlagt til sammedags-kirurgi ligger på blandede stuer, men det svarervel til at ligge på opvågningen.Neurologisk afdeling:Anvender som princip herre- og damestuer i sengeafsnittene (reelt i 98 % af ti-den). De sidste ca. 2 % henviser til, at vi af nød og pga. mindre fleksible mulighe-der med ganganvendelse pga. den offentlige fokus på overbelægning – i få situa-tioner på årsplan – kan have blandede køn på en 4-sengsstue natten over ogenkelte timer. Modtagelsen af akutte kan også medføre få modtagelsestimer på enblandet modtagestue.Øre-Næse-Hals afdelingen: Kan ske, at man blander kønnene for de dagkirurgiskepatienter, hvis/når der er pladsproblemer.
Side 8
Medicinsk afdeling:På de medicinske sengeafsnit i Holstebro er der jævnligt indlagt mænd og kvinderpå samme stue. Det sker sjældent, at patienter ønsker at blive flyttet og i de tilfæl-de forsøger man at efterkomme ønsket.I Herning forekommer der meget sjældent indlæggelse af begge køn sammen påsengestuerne. Hyppigheden er på 1-2 gange årligt.