Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14
SUU Alm.del
Offentligt
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato: 23. januar 2014Enhed: SygehuspolitikSagsbeh.: DEPCLVSags nr.: 1306187Dok nr.: 1375130
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 11. december 2013stillet følgende spørgsmål nr. 296 (Alm. del) til ministeren for sundhed og fore-byggelse, som hermed besvares.Spørgsmål nr. 296:’’Vil ministeren redegøre for, om der eksisterer klinisk dokumentation for, at dethar en positiv effekt på diabetes-patienter at undlade at indtage fruktose?”Svar:Jeg har til brug for min besvarelse af spørgsmålet anmodet Sundhedsstyrel-sen om et bidrag. Sundhedsstyrelsen oplyser følgende:”En nylig oversigtsartikel (Richelsen Curr Opin Clin Nutr Metab Care 2013;16:478-484) viser, at indtag af drikkevarer sødet med fruktose i et studiumøger mængden af cirkulerende fedtstoffer i blodet. Effekten er størst, hvis defruktoseholdige drikke indtages imellem og adskilt fra måltider. Fruktose hartilsyneladende en selvstændig virkning på (fedt-)stofskiftet, der er uafhængigaf indvirkning på kropsvægten. En forøgelse af fedtstoffer i blodet øger risiko-en for at udvikle hjertekarsygdomme, hvilket personer med diabetes i forvejenhar en forøget risiko for at få.Undladelse af at indtage fruktose vil således forhindre, at mængden af cirkule-rende fedtstoffer i blodet øges og dermed risikoen for at udvikle hjertekarsyg-domme. En effekt, der også ses hos personer med type 2 diabetes, der i forve-jen har en øget risiko for at udvikle hjertekarsygdomme.”Jeg kan henholde mig til Sundhedsstyrelsens oplysninger. Hvad angår frukto-se generelt, vil jeg henvise til besvarelsen af SUU alm. del spm. 295.
Med venlig hilsen
Astrid Krag
/
Cecilia Lawson Vinje