Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14
SUU Alm.del
Offentligt
1326028_0001.png
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato: 23. januar 2014Enhed: SygehuspolitikSagsbeh.: DEPCLVSags nr.: 1306187Dok nr.: 1375125
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 11. december 2013stillet følgende spørgsmål nr. 295 (Alm. del) til ministeren for sundhed og fore-byggelse, som hermed besvares.Spørgsmål nr. 295:’’Vil ministeren redegøre for, om der findes forskningsresultater, der viser ensammenhæng mellem fruktose-indtag og diabetes 2 forekomst?”Svar:Jeg har til brug for min besvarelse af spørgsmålet anmodet Sundhedsstyrel-sen om et bidrag. Sundhedsstyrelsen oplyser følgende vedr. fruktose generelt:”Sundhedsstyrelsen kan indledningsvis oplyse, at fruktose (frugtsukker) er enalmindelig sukkerart, der bl.a. forekommer sammen med glukose (druesukker)i almindeligt rørsukker. Fruktose har været anvendt som sødemiddel gennemmange år, fordi sødeeffekten er høj, og fordi fruktose ikke får blodsukkeret, derbestår af glukose, til at stige efter indtag. Fruktose omsættes umiddelbart i le-veren efter optagelse i kroppen. I leveren medfører det produktion af en øgetmængde fedtstoffer, der dels aflejres i leveren, dels afgives til blodet. Mæng-den af fedtstoffer i blodet har stor betydning for stofskiftet generelt og for risi-koen for at få hjertekar-sygdomme, herunder såkaldte sendiabetiske komplika-tioner.”Hvad angår forskningsresultater oplyser Sundhedsstyrelsen:”En nylig metaanalyse (Malik et al Diab Care 2010; 33:2477-2483), der omfat-ter studier med i alt 310.819 deltagere og 15.043 personer med type 2 diabe-tes, viste, at deltagere, som indtog drikkevarer sødet med fruktose 1-2 gangedagligt, havde en øget risiko på 26 % for at udvikle type 2 diabetes sammen-lignet med personer, der indtog mindre end 1 fruktosesødet drik per måned.Fundet er statistisk signifikant (relativ risiko [RR] 1.26 [95 % CI 1.12–1.41]) ogviser, at der er en sammenhæng mellem fruktoseindtag og risikoen for at ud-vikle type 2 diabetes.”Jeg kan henholde mig til Sundhedsstyrelsens oplysninger.
Med venlig hilsen
Astrid Krag
/
Cecilia Lawson Vinje