Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14
SUU Alm.del
Offentligt
1296043_0001.png
1296043_0002.png
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato: 4. november 2013Enhed: Primær SundhedSagsbeh.: SUMLFISags nr.: 1305033Dok nr.: 1323307
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 8. oktober 2013 stil-let følgende spørgsmål nr. 29 (Alm. del) til ministeren for sundhed og forebyg-gelse, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra SophieLøhde (V).Spørgsmål nr. 29:”Kan ministeren bekræfte, at man i Sverige og Norge kalder øl med en alko-holstyrke på henholdsvis 0,5 og 0,7 % vol. alkohol for alkoholfri, og at dette ik-ke har givet anledning til problemer? Og kan ministeren samtidig bekræfte, at istørstedelen af de andre EU-lande ligger grænsen på 0,5 % vol. alkohol?”Svar:Jeg kan oplyse, at det ifølge Sundhedsstyrelsens oplysninger er korrekt, atgrænsen for alkoholfri øl i Norge er 0, 7 % og i Sverige 0,5 %.I forhold til spørgsmålet om, hvorvidt disse grænser har givet anledning til pro-blemer, har Sundhedsstyrelsen oplyst, at der i Sverige er lavet en ny litteratur-gennemgang, der i forbindelse med dyreforsøg viser skader af meget småmængder af alkohol på dyrefostre, samt at de svenske forskere vurderer, atdette peger på, at alkoholfri øl med selv et lille indhold af alkohol som fx 0,5 %,kan være en risiko for gravide og deres fostre. Regeringskanseliet i Sverigehar i den forbindelse over for Sundhedsstyrelsen oplyst, at der på baggrund aflitteraturgennemgangen i Sverige har været rejst kritik af, at Systembolagetsælger produkter med op til 0, 5 % alkohol som alkoholfrie. I Sverige sælgerSystembolaget også en alkoholfri øl med 0,0 % alkohol. Efter det oplyste over-vejer Systembolaget på denne baggrund for øjeblikket, hvilke særlige informe-rende og vejledende initiativer, der bør tages for at modgå den forvirring, manoplever hos kunderne. Det kunne fx dreje sig om tydelig mærkning af hylder,der indeholder øl helt uden alkohol som ”alkoholfri” og hylder der indeholder ølmed 0,5 % som ”alkoholsvage produkter”.I forlængelse heraf har Sundhedsstyrelsen oplyst, at såvel Sverige som Norgehar oplyst, at det i disse lande er den almindelige opfattelse, at alkoholfri øl ik-ke er et produkt, som brugere af Antabus kan indtage.Om alkoholindholdet for øl, der betegnes ”alkoholfri” i de øvrige europæiskelande i EU, kan jeg oplyse, at jeg via den danske EU-repræsentation i Bru-xelles har modtaget følgende:-Finland:Der eksisterer ikke som sådan en definition af alkoholfri øl.Ifølge alkoholloven betragtes en drikkevare som en alkoholholdig drik-kevare, hvis den har et alkoholindhold på mindst 2,8 % alkoholvolu-
Side 2
-
-
--
-
men. Uanset om en øl indeholder mindre end 2,8 % alkohol, og såle-des falder uden for rammerne af alkoholloven, betegnes produktet ik-ke alkoholfri øl. Aldersgrænsen på 18 år for køb af alkohol gælder forprodukter med højere alkoholvolumen end 1,2 %. Der er krav ommærkning af produkter med højere alkoholvolumen end 1,2 %. Derforberedes for tiden en reform af alkoholloven. I den forbindelse over-vejes, om der skal fastsættes en generel grænse for alkoholholdigedrikkevarer på 0,5 %.Holland:Grænsen for alkoholfri øl er 0,1 %. For alkoholsvage øl ergrænsen 0,1 % – 1,2 %. Der pågår overvejelser om ændring af græn-sen for alkoholfri øl til 0,5 %.Letland:Øl defineres bl.a. ved et alkoholindhold på mere end 0,5 %alkoholvolumen. Der er krav om angivelse af alkoholindholdet i drikke-varer, der har et alkoholindhold på mere end 1,2 % alkoholvolumen.Litauen:Grænsen for alkoholfri øl er 0,5 %Portugal:Betegnelsen alkoholholdige drikkevarer benyttes om drikke-varer med et alkoholindhold på mindst 0,5 % alkoholvolumen. Drikke-varer med et alkoholindhold under denne grænse betegnes alkoholfri.Ungarn:Alkoholfri øl indeholder max 0,5 % alkohol, lav-alkohol øl in-deholder 0,5 – 1,5 % alkohol.
Der vil blive søgt indhentet oplysninger om alkoholindholdet i øl, der betegnesalkoholfri fra de øvrige europæiske lande og jeg vil orientere udvalget omeventuelle yderligere oplysninger som måtte blive fremsendt.
Med venlig hilsen
Astrid Krag
/
Louise Filt