Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14
SUU Alm.del
Offentligt
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato: 20. december 2013Enhed: SygehuspolitikSagsbeh.: DEPGRBSags nr.: 1306071Dok nr.: 1357073
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 9. december 2013stillet følgende spørgsmål nr. 276 (Alm. del) til ministeren for sundhed og fore-byggelse, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra MajaPanduro (S).Spørgsmål nr. 276:’’Ministeren bedes oplyse, hvad det koster at uddanne en allergilæge, samthvad de samlede omkostninger vil være ved at øge antallet af allergilæger, deruddannes hvert år med henholdsvis 20, 40 og 60 procent? ”Svar:Det er Sundhedsstyrelsen, der varetager de faglige vurderinger omkring ud-dannelse af speciallæger. Til brug for min besvarelse har ministeriet derforanmodet Sundhedsstyrelsen om bidrag, som oplyser følgende:”Betegnelsen ”allergilæge” er ikke et entydigt begreb eller titel, hvorfor det ikkekan anføres, hvad det koster at uddanne en ”allergilæge” og således heller ik-ke kan anføres, hvad det vil koste at øge antallet.Sundhedsstyrelsen kan oplyse, at grenspecialet i medicinsk allergologi - med2003-uddannelsesordningen (Bekendtgørelse om speciallæger BEK nr. 608 af24/06/2003) - blev nedlagt på baggrund af anbefalingerne i Speciallægekom-missionens betænkning ”Fremtidens Speciallæge” (Betænkning nr. 1384). Be-grundelsen var blandt andet, at allergologiske lidelser findes inden for flerespecialer og varetages af speciallæger med uddannelse i f.eks. almen medi-cin, pædiatri, medicinske lungesygdomme, dermatologi, arbejdsmedicin m.fl.Allergologiske kompetencer erhverves således af læger under flere speciallæ-geuddannelser. Derudover kan en læge under speciallægeuddannelse og ef-ter speciallægeanerkendelse vælge individuelt at efteruddanne sig inden fordet allergologiske område. En fagområdebeskrivelse for medicinsk allergologier indmeldt af Dansk Selskab for Medicinsk Allergologi og registret på Organi-sationen af Lægevidenskabelige Selskabers hjemmeside. Her fremgår, at dersigtes mod en etårig fagområdeuddannelse.Sundhedsstyrelsen skønner, at udgifterne til uddannelsen af en speciallægesom en gennemsnitsbetragtning ligger mellem 2,6 - 3,1 mio. kr. Hvis en speci-allæge efterfølgende uddanner sig inden for fagområdet medicinsk allergologiskønnes udgifterne samlet at være 3,2 -3,7 mio. kr.Sundhedsstyrelsen regulerer ikke, hvor mange læger, der uddannes i fagom-rådet allergologi. Det er derfor ikke muligt at opgøre, hvilke omkostninger, dervil være forbundet med at øge antallet af fagområdespecialister inden for me-dicinsk allergologi med 20, 40 eller 60 procent.
Side 2
BeregningsforudsætningerEn speciallægeuddannelse tager i dag fem til seks år afhængig af speciale,heraf et års introduktionsuddannelse og fire til fem års hoveduddannelse.Med gennemsnitslønudgifter inkl. pension, feriepenge mv. og afledte udgiftertil barsel regner videreuddannelsesregionerne normalt med 0,5 mio. kr. perårsværk. Dvs. bruttoudgiften udgør 2,5 – 3 mio. kr. per uddannet speciallæge ilønudgifter.Ud over lønudgifter er der udgifter til vejlederkurser samt de obligatoriske ge-1nerelle og specialespecifikke kurser .Sundhedsvæsenets organisation og ledelse, SOL 1 og SOL 3:ca.14.400 kr./lægeKursus i klinisk vejledning: ca. 1.800 kr./lægeSundhedsvæsenets organisation og ledelse, SOL 2: ca. 6.750kr./lægeSpecialespecifikke kurser: den gennemsnitlige udgift pr. kursustime erberegnet til 5.500 kr. pt. time svarende til 1.155.000 kr. for en kursus-række på 210 timer. Hvis det anslås, at der på hvert kursus deltager20-30 læger, giver det en udgift på ca. 38.500-57.750 pr. læge. Der-udover vil de enkelte afdelinger have udgifter forbundet med transportog eventuelt ophold for de enkelte kursister i forbindelse med kurser-ne.Forskningstræning: ca. 25.500 kr./lægeUdover lønudgiften vurderer Sundhedsstyrelsen, at der er udgifter til obligato-riske kurser for ca. 86.950 – 106.200 kr./læge.Det betyder, at den samlede, skønnede pris på en dansk speciallæge liggermellem 2,6 og 3,1 mio. kr. som gennemsnitsbetragtning.Det antages, at en speciallæge, der ønsker at uddanne sig inden for fagområ-det i medicinsk allergologi er ansat som afdelingslæge, og at denne honoreres2med grundlønnen for en afdelingslæge 51.773,42 kr./pr. måned . Det giver ensamlet lønudgift på ca. 0,6 mio. kr.I beregningen indgår lægens løn uden reduktion selvom lægen samtidigt meduddannelsen også deltager i driften på afdelingen, men det må antages at læ-gen undervejs i sit uddannelsesforløb genererer en merværdi, som kan betydeet mindre træk på speciallæger og på læger i andre afdelinger. Sundhedssty-relsen har ikke taget stilling til denne merværdi, herunder i hvilket omfang detkan modregnes lønomkostningerne. Til gengæld er der ikke indberegnet even-tuelle udgifter i forbindelse med supervision, vejleder funktioner, vejledningm.v.”Jeg kan henholde mig til Sundhedsstyrelsens svar og i forlængelse heraf tilfø-je, at Sundhedsstyrelsen løbende holder sig orienteret om området for uddan-nelse af speciallæger for at sikre, at vi i Danmark får uddannet det rette antalspeciallæger i de relevante specialer.
1
Oplysninger SOL 1, SOL 3, forskningstræning og kursus i klinisk vejledning er indhentet i Vide-reuddannelsesregion Øst. Udgiften til de specialespecifikke kurser er fastsat ud fra budgetansøg-ningerne for 2014http://www.laeger.dk/portal/page/portal/LAEGERDK/Laegerdk/Y_L/L%C3%B8n
2
Side 3
Med venlig hilsen
Astrid Krag
/
Gertrud Rex Baungaard