Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14
SUU Alm.del
Offentligt
1317726_0001.png
1317726_0002.png
Ministeren
Sundheds- og ForebyggelsesudvalgetFolketingetChristiansborg1240 København K
I brev af 26. november 2013 har udvalget efter ønske fra Stine Brix (EL) stillet migfølgende spørgsmål:Spørgsmål nr. 195 (Alm. del)Ministeren bedes kommentere artiklen "Medicinstuderende raser over udsigten tilafskaffelse af orlov", der blev bragt på dagensmedicin.dk den 15. november 2013,jf. http://www.dagensmedicin.dk/karriere/uddannelse/medicinstuderende-raser-over-udsigt-til-afskaffelse-af-orlov/. Ministeren bedes herunder redegøre for, omKøbenhavns Universitet kan afskaffe de kandidatstuderendes mulighed for at tageorlov, og om det i givet fald er noget andre universiteter også planlægger at gøre?Desuden bedes ministeren redegøre for, hvad den manglende mulighed for at tageorlov vil betyde for kvaliteten af medicinuddannelsen fremover og de fremtidigelægers faglighed, herunder hvilke konsekvenser det vil have, at der ikke længere vilvære mulighed for prægraduatforskning og for at tage lægevikariater?SvarIfølge den politiske aftale om reform af SU-systemet og rammerne for studiegen-nemførelse skal universiteterne nedbringe den gennemsnitlige studietid med 4,3måneder frem mod 2020. Studerendes orlov og forsinkelser indgår i opgørelsen afde gennemførelsestider, der ligger til grund for fastlæggelsen af studietidsreduk-tionskravene til de enkelte universiteter, idet der dog er taget højde for forskelle iantallet af barselsbegivenheder.Som led i det faglige selvstyre fastsætter universiteterne - inden for de centraltfastsatte rammer - interne regler om meddelelse af orlov, og ministeriet har derforikke kendskab til de enkelte universiteters orlovsregler. Der foretages med refor-men af rammerne for studiegennemførelse ingen ændringer heri. Det betyder, at destuderende fortsat kan få bevilget orlov, men fremover vil de studerende måske ihøjere grad end hidtil skulle begrunde behovet for orlov.Ministeriet har netop været i dialog med dekanerne ved de universiteter, der udby-der medicin- og tandlægeuddannelserne, og har forstået, at de gennem en årrækkehar givet orlov til særligt talentfulde studerende med henblik på,at de kan deltage iet såkaldt forskningsår. Jeg mener ikke der er gode faglige grunde til, at denneorlovsmulighed skulle ophøre, men det vil være op til det enkelte universitets afgø-relse.

20. december 2013

Ministeriet for Forskning,

Innovation og Videregående

Uddannelser

Slotsholmsgade 10PostPostboks 21351015 København KTelefonTelefaxE-postNetstedCVR-nr.3392 97003332 3501[email protected]www.fivu.dk1680 5408
Ref.-nr.
13/031646-04
Side1/2
Særligt hvad angår Københavns Universitets arbejdspapir om implementering afstudiefremdriftsreformen, herunder kommende regler om orlov, har jeg noteretmig, at universitetets rektor har valgt at indbyde de studerende til forhandlinger omimplementeringen af den del af SU-reformen, der vedrører rammerne for studie-gennemførelse, og at universitetet vil overveje dets løsningsmuligheder. Jeg finderdet positivt, at de studerende er blevet inviteret til at komme med konkrete forslagtil, hvorledes studietiden kan nedsættes.
Med venlig hilsen
Morten Østergaard

Ministeriet for Forskning,

Innovation og Videregående

Uddannelser

Side2/2