Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14
SUU Alm.del
Offentligt
1306397_0001.png
1306397_0002.png
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato: 2. december 2013Enhed: SygehuspolitikSagsbeh.: SUMTKSags nr.: 1305506Dok nr.: 1345706
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 7. november 2013stillet følgende spørgsmål nr. 128 (Alm. del) til ministeren for sundhed og fore-byggelse, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra JaneHeitmann (V).Spørgsmål nr. 128:”Ministeren bedes kommentere udsendelsen på TV2/TV2 Fyn den 5. novem-ber 2013 om manglende (akut)hjælp til Nebiye Köse's to måneder gamle søn iSvendborg den 17. september 2013 og tilkendegive, om ministeren mener, atder bør ændres i de gældende vejledninger i forhold til spædbørn/børn udensprog - og i givet fald oplyse hvilke initiativer ministeren vil tage.”Svar:Jeg har anmodet Danske Regioner om bidrag til brug for besvarelsen afspørgsmålet. Danske Regioner har oplyst følgende:”Beskrivelse af forløbet den 17. september 2013:
TidspunktKl. 20.40
HændelseAMK-vagtcentralen modtager et opkald fra en mor til etsygt spædbarn i Svendborg.Den sundhedsfaglige visitator taler med moren for at fåoplysninger om, hvilke symptomer barnet har, mhp. atvurdere hvilken hjælp, der skal sendes.Moren havde tidligere kontaktet lægevagten 2 gange.Den anden gang opfordrer lægevagten moren til at rin-ge 112.
Kl. 20.44
Ud fra de oplysninger, der blev givet, sendes en ambu-lance uden udrykning.Ambulancen er fremme på bopælen – 8 minutter efter,at den er disponeret.Ambulancen er på stedet i ca. 20 minutter, hvorefterambulancebehandlerne kører igen uden at tage barnetmed, bl.a. fordi de var bekendt med, at forældrenehavde en tid hos vagtlægen ca. 30 minutter senere.Forældrene kørte efterfølgende selv barnet til Svend-borg Sygehus, hvor barnet døde.
Kl. 20.52
Side 2
Vurdering og tiltag – forløbet på AMK-vagtcentralenMorens opkald til 112 er aflyttet, og det vurderes på den baggrund, at der erforetaget en korrekt faglig visitation iht. gældende retningslinjer.Vurdering og tiltag – forløbet på stedetAmbulancebehandlerne på stedet har ikke fulgt gældende retningslinjer. Am-bulancebehandlere må ikke selvstændigt afslutte behandling af en patient påstedet. Dette kræver en lægelig vurdering.EfterspilRegion Syddanmark har telefonisk kontaktet moren og tilbudt hende at lytte tillydfilen, hvilket hun ikke har ønsket. Derudover har Region Syddanmark viabrev tilbudt moren at aflytte lydfilen samt vejledt i klagemulighed.De sundhedsfaglige visitatorer er blevet gjort opmærksomme på, at de skalvære særlig agtpågivende, når det drejer sig om spædbørn, og der er efterepisoden arrangeret undervisning vedrørende de specielle problemer, der eromkring syge spædbørn.Falck håndterer det personalemæssige aspekt i sagen. Aktuelt er den pågæl-dende ambulancebehandler midlertidigt blevet frataget sine behandlerkompe-tencer.Derudover indberetter Falck episoden som en utilsigtet hændelse.Regionernes sundhedsfaglige visitatorer på AMK-vagtcentralerne anvenderværktøjet Dansk Indeks sammen med en konkret vurdering i hvert enkelt til-fælde som udgangspunkt for visitering af ambulanceberedskab. Dansk Indeksrevideres i fællesskab mellem regionerne, og derfor betyder denne episode, atregionerne vil drøfte, hvorvidt der er behov for revision af Dansk Indeks ift. dendel, der vedrører spædbørn.Politiet undersøger forløbet i sagen. Region Syddanmark har udleveret lydfilenfra 112-opkaldet.”Som det fremgår af ovenstående redegørelse, er der sat initiativer i gang medhenblik på at hindre lignende hændelser. Jeg finder derfor ikke grundlag foryderligere initiativer, idet det er min forventning, at regionerne løbende vurde-rer, om man stiller det rette beredskab til rådighed i de enkelte situationer.
Med venlig hilsen
Astrid Krag
/
Tove Kjeldsen