Holbergsgade 6
DK-1057 København K
T +45 7226 9000
F +45 7226 9001
M
W
sum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato: 8. september 2014
Enhed: Sundhedsjura og læ-
gemiddelpolitik
Sagsbeh.: SUMSAH
Sags nr.: 1404587
Dok nr.: 1520453
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 13. august 2014 stil-
let følgende spørgsmål nr. 1030 (Alm. del) til ministeren for sundhed og fore-
byggelse, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Liselott
Blixt (DF).
Spørgsmål nr. 1030:
’’Hvad er grunden til, at man fra ministeriets side vil fratage visse ernærings-
drikke deres tilskud, som man ellers har i øjeblikket, og som specielt kræftpati-
enter har gavn af?”
Svar:
Jeg har anledning af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Sundhedsstyrel-
sen.
Sundhedsstyrelsen har i den forbindelse oplyst, at det regionale tilskud til læ-
geordinerede ernæringspræparater oprindeligt blev indført for at sikre patien-
ter, herunder kræftpatienter, med et helbredsbetinget behov for ernærings-
præparater tilskud fra den offentlige sygesikring. Det er fortsat Sundhedssty-
relsens opfattelse, at der er et sådant behov.
Efter de gældende regler har Sundhedsstyrelsen givet tilskud til standardpro-
dukter og specialprodukter. Standardprodukterne er produkter, der er beregnet
til personer fx kræftpatienter, som ikke har behov for en speciel diæt, men som
på grund af sygdom eller svækkelse efter lægens skøn ikke er i stand til at ind-
tage almindelig ernæring i tilstrækkelig mængde til at dække behovet for næ-
ringsstoffer. Specialprodukter er beregnet til personer, hvis sygdom kræver en
speciel diæt. Der kan fx være tale om personer, som skal have fedt- eller pro-
teinreduceret kost eller som på grund af akut tilstand har behov for et særligt
sammensat produkt.
Sundhedsstyrelsen har endvidere oplyst, at der er sket og fortsat sker en stor
udvikling i udbuddet af nye fødevarer, herunder fødevarer, der markedsføres
og egner sig godt personer med ekstra behov for energi og protein fx ældre,
syge og svækkede personer. Eksempler herpå er energidrikke, yoghurt, skyr
og is med et højt indhold af energi (i form af enten fedt eller kulhydrat) og pro-
tein.
Efter Sundhedsstyrelsens gældende praksis er der primært blevet givet tilskud
til fuldgyldige standardprodukter, dvs. præparater, der er egnet til at opfylde
hele ernæringsbehovet hos syge eller alvorligt svækkede personer, der ikke
behøver en særlig diæt. Sundhedsstyrelsen har dog også givet tilskud til et an-