Socialudvalget 2013-14
SOU Alm.del
Offentligt
1321439_0001.png
1321439_0002.png
Kulturministeren
SocialudvalgetChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
13. januar 2014
Folketingets Socialudvalg har den 16. december 2013, efter ønske fra Anne-MetteWinther Christiansen (V), stillet mig følgende spørgsmål, nr. 88, som jeg hermed skalbesvare.

Spørgsmål:

Det fremgår af regeringsgrundlaget 2011, at regeringen vil have fokus på menneskermed handicap og deres vilkår. Vil ministeren redegøre for de initiativer, der er igangsataf den nuværende regering, som forbedrer muligheden for, at personer med handicapkan dyrke deres fritidsinteresser herunder idræt?

Svar:

Regeringen offentliggjorde d. 4. oktober 2013 en ny handicappolitisk handlingsplan ’Etsamfund for alle’, som præsenterer regeringens visioner for handicapområdet og sætterrammerne for de kommende års handicappolitik på tværs af ministerierne.Handlingsplanens overordnede målsætning er at skabe øget inklusion og mangfoldighedi samfundet. Denne målsætning understøtter regeringen blandt andet ved at sættefokus på deltagelse og medborgerskab, også i fritidslivet.På kulturområdet vil regeringen blandt andet styrke og kvalificere den frivillige indsatspå handicapområdet, således at flere frivillige i endnu højere grad kan bidrage til atfremme social inklusion og udsatte gruppers deltagelse i kultur- og fritidsliv.I forbindelse med den handicappolitiske handlingsplan har jeg igangsat tre nyeinitiativer, som skal lette adgangen til kulturlivet for personer med handicap.Tilgængelighedsmærkning af statslige kulturinstitutioner og statsanerkendtemuseer.Styrket formidling via best-practice eksempler på mobilteknologiske løsninger, somkan styrke museernes formidling til brugergrupper med særlige behovForsøg med synstolkning og tekstning af nye danske film i udvalgte biografer for atskabe bedre filmoplevelser for mennesker med syns- og hørehandicap.
Dok. nr. 2015504
Side 2
Der nedsættes også en tænketank under ledelse af Danske Handicaporganisationer,som skal skabe grundlag for nye alliancer i civilsamfundet. De nye alliancer skal blandtandet understøtte en udvikling, hvor flere mennesker med og uden handicap mødes ogsammen deltager i civilsamfundets mange fællesskaber.På idrætsområdet har Kulturministeriet, i samarbejde med Nordea-fonden, netopigangsat breddeidrætsinitiativet ”Idræt for alle 2014-2016”. Der uddeles over en treårigperiode i alt 20 mio. kr. til syv udvalgte breddeidrætskommuner. De udvalgtekommuner har i deres ansøgninger beskrevet flere delprojekter, der skal skabe bedrerammer for udsatte gruppers deltagelse i idræt herunder personer med handicap.De syv breddeidrætskommuner skalbidrage til en overordnet evaluering af projektet ogsamtidig sikre at landets øvrige kommuner kan drage nytte af de er faringer, der gøres iforbindelse med breddeidrætsinitiativet.
Marianne Jelved