Socialudvalget 2013-14
SOU Alm.del
Offentligt
1321396_0001.png
1321396_0002.png
1321396_0003.png
Folketingets SocialudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
13. januar 2014
Socialudvalget har i brev af 16. december 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 84(SOU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Anne-Mette Winther Christiansen (V).
J.nr. 2014-134

Spørgsmål nr. 84:

”Det fremgår af regeringsgrundlaget 2011, at regeringen vil have fokus på menne-sker med handicap og deres vilkår. Vil ministeren redegøre for initiativer,den nuværende regering har iværksat, som er direkte målrettet at øge personer medhandicaps muligheder for at komme i beskæftigelse?”

Endeligt svar:

Udgangspunktet for beskæftigelsesindsatsen for personer med handicap er, at demodtager samme indsats som andre ledige med afsæt i den enkelte lediges behovog udfordringer. Såfremt en persons handicap er en barriere for at opnå beskæfti-gelse, er der desuden særlige muligheder i beskæftigelseslovgivningen som supple-rer den ordinære aktive indsats, som fx en personlig assistent med henblik på atsikre en målrettet hjælp til den enkelte.Regeringen har gennemført flere store reformer, der på forskellig vis understøtterintentionerne om, at flere mennesker med handicap skal ind på arbejdsmarkedet.Reformen af førtidspension og fleksjob betyder, at de mest udsatte borgere får enhelt ny indsats og hjælp til at komme videre i livet. Rehabiliteringsteam i kommu-nerne og ressourceforløb målrettet den enkelte borger bliver kernen i den nye ind-sats. Samtidig bliver fleksjobordningen målrettet personer med en meget begrænsetarbejdsevne.I den forbindelse har regeringen sammen med Enhedslisten afsat 465 mio. kr. påsidste års finanslov til initiativer, der skal skabe flere fleksjob.I kontanthjælpsreformen er der et særligt fokus på at hjælpe ledige, der på grund afsociale eller helbredsmæssige problemer, har længere vej mod job eller uddannelse.Fx har aktivitetsparate ledige ret til en koordinerende sagsbehandler, og mulighe-derne for mentorstøtte er styrket og målrettet de ledige, der har det største behov.Målet er, at ingen skal overlades til sig selv, men alle skal have den hjælp og støtte,de har brug for, for at komme i job eller uddannelse og blive selvforsørgende.
Der er netop indgået en aftale om en reform af sygedagpengeområdet, der blandtandet betyder, at sygemeldte med komplekse problemer fremover skal have deressag forelagt for rehabiliteringsteamet. Ligeledes vil sygemeldte, der efter 5 måne-der på sygedagpenge ikke kan forlænges efter de gældende forlængelsesregler,fremover overgå til jobafklaringsforløb. Begge dele skal sikre en helhedsorienteretog individuelt tilpasset indsats for udsatte borgere.Som bekendt har regeringen desuden igangsat en udredning af den aktive beskæfti-gelsesindsats for ledige. I forbindelse med udredningen er der nedsat en ekspert-gruppe med Carsten Koch i spidsen, hvor der i udredningens anden fase er særligfokus på ikke-arbejdsmarkedsparate borgere. I forlængelse af denne udredning vilregeringen overveje yderligere initiativer, der understøtter udsatte borgeres mulig-heder på arbejdsmarkedet, herunder mennesker med handicap.Derudover kan jeg nævne, at der i efteråret 2012 blev nedsat en tværministeriel ar-bejdsgruppe, hvis arbejde har resulteret i en handlingsplan for regeringens handi-cappolitik.Handlingsplanen understøtter koordination og prioritering på handicapområdet,herunder implementeringen af FN’s handicapkonvention, og er et afsæt for en mål-rettet og prioriteret udvikling af handicapområdet.Handlingsplanen skal medvirke til, at flere mennesker med handicap skal i uddan-nelse og i beskæftigelse. Planen indeholder følgende tre visioner for regeringenshandicappolitiske arbejde:
Regeringen vil arbejde for et samfund med respekt for forskellighed, hvor men-nesker med handicap naturligt indgår som medborgere i alle samfundets fælles-skaber.Regeringen vil arbejde for et samfund, som understøtter mennesker med handi-cap i at opnå øget selvbestemmelse, medbestemmelse og ansvar for eget liv.Regeringen vil arbejde for et samfund, hvor der er fokus på det enkelte menne-skes ressourcer, og hvor mennesker med handicap støttes i at opnå deres fuldepotentiale.Endvidere er der gennem satspuljen afsat midler til en pulje til støtte til handicap-pede, hvor der i 2012 og 2013 er igangsat 12 konkrete projekter inden for en samletsum på 20 mio. kr. Projekterne sigter mod at fremme, at personer med handicapopnår eller bevarer en tilknytning til arbejdsmarkedet.Ved ansøgningsrunden for 2012 blev der prioriteret midler til projekter rettet modblinde, svagsynede og personer med kognitiv funktionsnedsættelse samt beskæfti-gelsesinitiativer for førtidspensionister, der ønsker at arbejde.Ved ansøgningsrunden for 2013 blev der prioriteret midler til projekter rettet modpersoner med psykiske lidelser og læse-/stavevanskeligheder samt projekter medfokus på inddragelse af civilsamfundet.For fortsat at understøtte, at personer med handicap får mulighed for at bevare entilknytning til arbejdsmarkedet, er der på satspuljen for 2014 afsat 61 mio. kr. i2014-2017 til beskæftigelsesfremmende initiativer for handicappede.2
Der er afsat 10 mio. kr. hvert af årene 2014-2017 til projektet KLAPIII. Projektetgennemføres i regi af Landsforeningen LEV, og har til formål at skaffe personermed f.eks. udviklingshæmning, autisme, spasticitet og erhvervet hjerneskade ind påarbejdsmarkedet ved brug af tidligere erfaringer.Der er desuden afsat 7 mio. kr. hvert af årene 2014-2016 til en pulje, der skalfremme beskæftigelsen for personer med handicap, herunder understøtte udviklin-gen af nye metoder til at fastholde og bringe personer med handicap ind på ar-bejdsmarkedet.Regeringen har samtidig fokus på at have relevant og opdateret viden om beskæfti-gelsen for personer med handicap. Den væsentligste kilde til viden om udviklingeni beskæftigelsen for mennesker med handicap siden 2002 er de gentagne undersø-gelser fra SFI – ”Handicap og Beskæftigelse”. For at sikre fremtidig viden har re-geringen igangsat endnu en omfattende undersøgelse, hvis resultater publiceres i2015 og 2017.Endelig er der iværksat et litteratur-review, som skal skabe overblik over forsk-ningsbaserede studier om handicap og beskæftigelse, samt en erfaringsopsamlingom projekter fra 2005 til 2013 med fokus på beskæftigelse for mennesker medhandicap.
Med venlig hilsen
Mette Frederiksen
3