Socialudvalget 2013-14
SOU Alm.del
Offentligt
1308622_0001.png
1308622_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato:4. december 2013
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
Ansvarlig:
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af20. november2013følger hermed social-, børne- og integrationsministerens endeligesvar på spørgsmål nr. 52 (SOU Alm del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karin Nødgaard (DF).
Sagsnr. 2013-8327
Spørgsmål nr. 55:”Ministeren bedes redegøre for, hvilke regler der er i kommunerne for tilsynmed private leverandører af hjemmepleje, og om ministeren finder disseregler tilstrækkelige for at sikre et uafhængigt tilsyn? Såfremt der ikke findesklare regler for kommuners tilsyn med private leverandører af hjemmepleje,bedes ministeren redegøre for, hvorledes et tilsyn vil kunne etableres, og omministeren agter at tage initiativ til at få gennemført forbedringer påområdet?”
Svar:Kommunalbestyrelsen skal opfylde sine forpligtelser om tilsyn, kontrol ogopfølgning på hjemmehjælpens udførelse, og om hjælpen opfylderborgerens aktuelle behov, uanset om kommunen selv udfører hjælpen ellerhar overladt opgaven til en privat leverandør.Efter servicelovens § 151, stk. 1, har kommunalbestyrelsen pligt til at føretilsyn med, at de kommunale opgaver efter servicelovens § 83 om personligpleje, praktisk hjælp og madservice løses i overensstemmelse med deafgørelser, kommunalbestyrelsen har truffet efter denne bestemmelse og ihenhold til kommunalbestyrelsens vedtagne kvalitetsstandarder. Endvidereskal kommunalbestyrelsen efter servicelovens § 151c udarbejde ogoffentliggøre en tilsynspolitik for tilbud efter § 83, som er omfattet af reglerneom frit valg af leverandør efter § 91.Derudover fører kommunen tilsyn, kontrol og opfølgning med de privateleverandører via leverandøraftalerne, som er det aftaleretlige grundlag for
2
kommunens samarbejde med de private leverandører. Det bør fremgå afaftalen med leverandøren, hvordan der i forbindelse med den løbende driftskal ske kontrol af, at opgaven udføres med den aftalte og ønskede kvalitet.Kommunalbestyrelsen fastsætter kvalitetskrav til de private leverandører iforbindelse med udbud/godkendelse, som fremgår af kontrakten mellemkommunen og leverandøren. Ligeledes skal kommunen stille kvalitetskrav tilden leverandør, som borgeren måtte vælge, hvis kommunen tilbyder etfritvalgsbevis. Det beskrevne serviceniveau i kommunens kvalitetsstandarder grundlaget for kvalitetskravene. Via kvalitetskravene sikrerkommunalbestyrelsen, at leverandørerne har de nødvendige kvalifikationermm.På baggrund af de gældende regler om kommunernes tilsyn med de privateleverandører, mener jeg ikke, at der er behov for etablering af et nyt tilsyneller ændring af reglerne om tilsynet på området.
Annette Vilhelmsen
/ Eva Pedersen